Podcast programımızın amacı Türkiye’de büyümekte olan podcast alanının yeni aktörlerine destek vermek, ilginç ve sosyal faydası yüksek podcast şovlarını desteklemek

Neden Kurulduk?

Türkiye’de podcast alanı her geçen gün daha da büyüyor. Biz de NewsLabTurkey olarak 2018’de İsveç’te İsveç Enstitüsü ve The Guardian Foundation desteğiyle düzenlediğimiz atölyeyle yola çıktık ve her yıl düzenlediğimiz atölye ve etkinliklerle yola devam ediyoruz. Amacımız Türkiye’nin podcast alanına kaliteli içerikler ve kuvvetli içerik üreticiler kazandırmak.

Ne Yapıyoruz?

2018, 2019, 2020 ve 2021’de düzenlediğimiz atölyelerin ve eğitmen eğitimlerinin ardından 2022 itibariyle Podcast Kuluçka Programı’yla sadece atölye yapmıyor, uzman desteği, teknik ekipman desteği ve mikro hibelerle her renkten, her sesten podcast projelerini destekliyoruz.

Podcast 101

2018’den bu yana Mohammed El Abed’in öncülüğünde İngilizce ve Türkçe podcast atölyeleri düzenliyoruz.  2022 yılında yayınladığımız Podcast 101 serisi ile kısa videolarla podcast alanına girmek isteyenler için sizinle kimi ipuçları paylaştık.

Mezunlar ne dedi?

"Gazeteciliğin sınırlarının podcast ile nasıl genişletileceğini fark etmemi sağlayan bir atölyeydi. Bir telefonla sınırsız bir şekilde üretmenin mümkün olduğunu gösterdi."
Rabia Çetin
Podcast Kürdi
"Gerçekten çok değerli bilgi ve bakış açısı kazandım. Eğitim iyi yapılandırılmıştı ve son derece interaktifti. Ayrıca bu eğitim bana yeni podcastler üretmem için umut ve cesaret veriyor."
Elif Nuran Özgün
Edebiyat Pod
"Atölye katılımcıları ve eğitmenler ile podcast fikirlerimiz üzerine konuşmak çok faydalı oldu ve öngörü kazanmama yardımcı oldu..."
Utku Güven
Esmiyor Podcast
"Podcast editlemenin çok zor olduğuna dair önyargım yıkıldı."
Seda Karatabanoğlu
Dünya Podcast
"Benim için harika bir deneyimdi. Bu atölye sayesinde podcast fikrimi hayata geçirebileceğim."
S. Burak Ütücü
Haber Odası
"Yeni şeyler öğrendiğimi ve bildiklerimi pekiştirdiğimi söyleyebilirim. Audacity, Anchor ve Hindenburg araçlarını bundan sonraki çalışmalarımda da kullanacağım."
Orbay Soydan
Tarihten Dijitale

Kuluçka'dan çıkanlar anlatıyor

2019’daki podcast atölyemize ve 2020 yılındaki NLTR Akademi programımıza katılan ve sonrasında da podcast uzmanlarımızdan biri olan Hazal Sipahi Mental Klitoris’i anlatıyor.

2018’deki podcast atölyemize  katılan ve sonrasında da podcast uzmanlarımızdan biri olan Burak Tatari 2hafta 1gün’ün yolculuğunu anlatıyor.

2018 yılından bu yana 86 podcaster atölyelerimize katıldı. Bunların bazıları Türkiye’nin çok dinlenenler listelerinde kendilerine yer buldu bazıları da sesi az duyulanların sesini duyurarak Türkiye’nin medya, demokrasi ve ifade özgürlüğü alanının gelişimine katkıda bulundu.

Uzmanlar

Tansel Erdem Yılmaz

Uzman

Hazal Sipahi

Uzman

Berzah Kaya

Uzman

Arif Tansu Günay

Uzman

Öykü Göğer

Uzman

Alican Acanerler

Uzman

Podcasterlar için kaynaklar

Mutfağımızdan çıkanlar

NewsLabTurkey olarak yalnızca podcast atölyeleri ve kuluçka programı düzenlemekle kalmıyor ayrıca kendi orijinal podcast serilerimizi de üretiyor ve destekliyoruz.

Devam Filmi
Devam Filmi’nde Seçil Türkkan Türkiye’yi eylemler üzerinden “dinliyor”.

N dinliyoruz|n dinliyoruz| Podcastinden Herkese Merhaba!

Podcast, medya, gazetecilik gibi her kilidi açan kavramları ele alan çok fazla içerik var. Bu podcast, kavramların gözden kaçırılmış izlerini sürmeyi amaçlamıyor, tarihini de incelemiyor. Tansel Erdem Yılmaz, bazı konularda gazeteciliğe ya da yeni medyaya ilgi duyan bir dinleyici için faydalı olabilecek temaslar arıyor. Her bölümde iki rafine podcast içeriği öneriyor, tüm bunları n dinliyoruz| bülteninde detaylandırıyor.

Avrupa Medyası

Seda Karatabanoğlu ile Akın Art’ın Avrupa’daki gazetecilik ve medya ortamına dair gözlem ve bilgilerini paylaştıkları Avrupa Medyası Avrupa ülkelerindeki medya sistemlerine bir bakış atmayı hedefliyor.

Karatabanoğlu ve Art’ın amacı gözümüze erişilmez görünen gazetecilik kültürlerini ve endüstriyel gelişimi anlaşılabilir kılmak.

7 Soru 7 Cevap

Bu seride, basılı gazetelerin ilk sayfalarında kendine yer bulamayan, adli bir haber olmadıkça televizyonlardaki ana haber bültenlerine giremeyen illerin medya kuruluşlarında çalışan yerel ve bölgesel gazetecilerle hem kendi deneyimlerini hem de günümüzdeki gazeteciliğe ilişkin düşüncelerini konuştuk. Gazeteci Perihan Kaya’nın hazırladığı bu seri yedi soru etrafında Türkiye’nin unutulmuş şehirlerindeki gözden kaçmaması gereken hikâyelerin peşinde koşan gazetecilere ses vermeyi amaçlıyor.