Podcast yapmak için mikrofona ihtiyaç var mı?

Sadece giriş seviyesi için değil, ileri seviyeye kadar uygulanabilecek basit ancak etkili birkaç teknikle mikrofon satın almadan profesyonel mikrofonları kıskandıracak ses kaydı alabilmek mümkün. 

Sürekli podcast dinleyenlerin fark ettiği bir detay, muhtemelen sizin de dikkatinizi çekmiştir: Üretilen podcastlerin büyük bir kısmının ses kalitesi dinlenilebilir seviyenin altında. Bunun altında yatan iki ayrı sebep var, ilki doğru ekipmanın kullanılmamış olması ve basitçe ifade edecek olursak eldeki şartlarla “iyi ses kalitesi elde etmenin imkânsızlığı”, ikincisi ise çok daha yaygın bir hataya düşerek ses kayıt konusunda gereğinden daha karmaşık düşünerek en iyi ve ulaşılabilir alternatifi gözden kaçırmak.

Podcast yapmak isteyen herkesin ilk Google araması mikrofon üzerine mi?


Podcaste başlamadan en büyük mesaiyi mikrofona ayırma eğiliminin nedeni, bu projeye mikrofon olmadan başlanacak olursa ortaya çıkan işin özensiz olacağına inanmak olabilir mi? Belki de bu inancın köklerinde internetin her köşesinde karşımıza çıkan “giriş seviye mikrofon önerileri” başlıklı makaleler görmek olabilir.

Şu bir gerçek ki, hepimiz mikrofonsuz podcast yapılamayacağına ikna olduk. Açıkçası üst kalite örnekleri dışarıda bırakacak olursak her mikrofon podcast ses kalitesinde iyileşme sağlamıyor, hatta birçok mikrofonun ulaşabileceğiniz en iyi ses kalitesinden sizi uzaklaştırma riski var, masaya yatıracağımız tartışma da bu. Not edelim, sadece giriş seviyesi podcastler için konuşmuyoruz, ileri seviyeye kadar uygulanabilecek basit fakat etkili birkaç teknikle mikrofon satın almadan gerçek anlamda “iyi” ses kaydı alabilmek mümkün.

Sadece telefon ya da bilgisayar kullanarak tatmin edici ses kaydı almanın yolları neler?

Şu hakikati bir kenarda tutalım: Beş yıl içerisinde aldığınız bir mobil telefon ya da bilgisayar, piyasada satılan birçok mikrofondan çok daha berrak bir ses kayıt deneyimi sunuyor.

İlk denemenizde iyi bir sonuç alamadıysanız telefon, tablet veya dizüstü bilgisayarınızı kapsayacak birkaç taktik verelim.

  • Yalıtımı iyi olan, ev ortamından bahsediyorsak bol eşyalı bir ortamda kayıt alın. Eşyalar, bilhassa halı, koltuk ya da kanvas tablolar hiç fena bir yalıtım sağlamaz. Belki garip duyulacak ama bir yorganın altına girip kayıt alacak olursanız düşük bütçeli (ve tek kişilik) bir ev stüdyosu da ortaya çıkabilir. 
  • Sürekliliği olan gürültülerden kurtulmayı deneyin. Bazı ampuller ya da evdeki bazı elektronik aletler gündelik hayatta dikkat çekmeyen gürültüler yaratıyor, aynı şekilde, pencere ve kapıların da kapalı olması gürültüyü azaltmanın bir diğer yolu.
  • Kayıt alırken cihazı kendinize olabildiğince yakın tutun fakat sesinizin doğrudan mikrofona ulaşmadığından da emin olun. Her zaman mikrofonla aranızda bir açı farkı olmasına özen gösterin, böylece profesyonel mikrofonlardaki pop filtreye benzer bir biçimde sert sessizlerin kayıtta “patlamaması” için de önlem almış olacaksınız.
  • Bir telefon tutucudan ya da bilgisayar yükselticisinden yardım almakta fayda var. İlkel fakat etkili bir çözüm olarak birkaç kitabı masaya da koyabilirsiniz, bu noktada kural basit: Kaydedici ne kadar az hareket ederse (ya da ne kadar az gürültüye maruz kalırsa) sesiniz o kadar dengeli olacak.
  • Kullandığınız cihaz görece eski veya mikrofonu sağlıklı çalışmıyorsa mikrofonlu bir kulaklıkla yukarıda anlattıklarımızı uygulayabilirsiniz, benzer sonuçlar alacaksınız.

Uzun zamandır hayata geçirmek istediğiniz podcaste başlamak için bir mikrofon satın almak istiyorsanız önce eldeki ekipmanlarla bir deneme yapın zira yukarıdaki teknikleri uyguladıktan sonra özellikle mobil telefonunuzla alacağınız bir kaydın kalitesi, piyasadaki birçok mikrofonla alacağınız sesten çok daha iyisini sunacak.

İşleri karmaşıklaştırmaya gerek yok, bu yolu uyguladıktan sonra “hangi mikrofonu kullanıyorsun?” sorusunu bile duyabilirsiniz.


📖 İlginizi çekebilir: Podcast ses kalitesinde mikrofonun önemi ve öneriler

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Aykut özer
Aykut özer
4 ay önce

Teşekkürler, çok açıklayıcı bir yazı olmuş.

İlginizi çekebilir