creative lab|
Twitch, Kick, TikTok, Instagram, YouTube, Podcast, E-bülten gibi mecra ve platformlar için bir fikriniz var ve harekete geçmekte zorlanıyor musunuz? Türkiye’nin her yerinden kurumsal ve bireysel yayıncılara yönelik bu program aradığınız yardım ve kaynağı size sağlayabilir.
Creative Lab nedir?
Her şey değişiyor. Yayıncılarsa bu değişime adapte olmakta zorlanıyor. Tüm yayıncılarda gençlere ve dijital kitleye ulaşma isteği var. Öte yandan da reklamverenler ve hibe sağlayan kurumlar da bu kitleye ulaşmak istiyor. Ortadaysa önemli bir sorun var: Nasıl yapacağız da bu kitlelere ulaşacak bir format inşa edeceğiz?
Creative Lab, tam da bu probleme odaklanan bir yaratıcı format odaklı online olarak gerçekleşecek bir kapasite geliştirme, mentorluk ve destek programı.
Hangi mecralara dair fikirler kabul görecek?
Programa başvurmak isteyenlerin kafasında bir fikir olması en büyük önceliğimiz; ama bu fikir bir web sitesi fikri olmamalı. Sizden istediğimiz şey, Twitch, Kick, TikTok, Instagram, YouTube, Podcast, E-bülten gibi platform ve mecralara yönelik, genç ve dijitalleşmesini tamamlamış kitlelere odaklanan bir fikirle gelmeniz.
Biz sizi yıllardır bu farklı platformlarda yayın yapan kişilerle bağlayarak bu yeni sisteme entegre olmanızı sağlayacağız.
Program hakkında
Neyi hedefliyoruz?
Türkiye’nin her yerinden başvurabileceğiniz bu program, Twitch, Kick, Instagram, TikTok, Discord, Podcast, YouTube ve Bülten gibi önemli platformlarda yeni fikirlere kapı aralayarak, bu alanlarda çalışan ve gelişmeyi hedefleyen medya kuruluşlarına, bağımsız yayıncılara ve gazetecilere destek olmayı amaçlıyor.
Ne yapıyoruz?
Bu programla Twitch’in oyun dışındaki büyümesinden Discord’da topluluk kurma stratejilerine, TikTok algoritmasının sırlarından podcast dünyasına, YouTube içerik üretiminden bülten platformlarına kadar geniş bir yelpazedeki konularda çevrimiçi dersler ve atölye çalışmalarıyla donanım sağlayarak katılımcılara olanaklar sunuyoruz. Atölye çalışmalarını tamamlayan katılımcılar, Mayıs ayında yapılacak olan jüri aşamasına geçiş yapacaklar. Jüri aşamasında seçilen 4 proje, mikro hibe desteği almaya hak kazanacak ve altı farklı platform üzerinden düzenlenecek mentorluk desteği ile projelerini bir üst seviyeye taşıma imkânına sahip olacak.
Eğitimler ne zaman?
Program kapsamındaki online olarak gerçekleşecek dersler Mart 2024 ve Mayıs 2024’te hafta içi akşam saatlerinde gerçekleştirilecek.
Eğitim sürecinin sonunda katılımcılar mikro hibe almak için projelerini detaylandırarak başvuru yapacaklar ve mikro hibeye hak kazananlara hibelerinin teslimini takiben mentorluk desteği de verilerek projelerini geliştirmeleri sağlanacak.
Nasıl başvururum?
Başvuru formunu 23 Şubat 2023, saat 23:59’a kadar eksiksiz doldurarak göndermeniz gerekiyor.
Başvurular bir proje yürütücülerinden oluşan jüri tarafından değerlendirilecek. Başvuru sahiplerinden bazıları ile video görüşme için iletişime geçeceğiz. Başvurusu olumlu veya olumsuz sonuçlanacak bütün adaylarla 1 Mart tarihine kadar iletişime geçmiş olmayı planlıyoruz.
Amacımız, online olarak gerçekleşecek bu eğitimle Türkiye’nin farklı noktalarındaki yayıncılara ve yayıncı adaylarına ulaşmak.
Bu çağrı kimlere yönelik?
Program, Twitch, Kick, Discord, TikTok, Podcast, Bülten, Instagram, YouTube, gibi mevcut dijital platformlarda var olan projelerini geliştirmek isteyen veya bu platformlarda tamamen yeni fikirlerle başvuruda bulunmak isteyen, Türkiye’nin her yerinden kurumsal ve bireysel yayıncılara yönelik.
Bağımsız medya kuruluşları: Tüm bağımsız medya kuruluşları inovasyon baskısını hissediyor ancak nasıl yapacaklarını bilmiyorlar. Bu program onlara sahip oldukları yenilikçi ekipler veya projeler için deneysel bir ortam sağlamayı hedefliyor.
Bağımsız yayıncılar: Gazetecilik, farklı araçların özellikle genç izleyiciler için önemli bir rol oynadığı karmaşık bir çağda ayakta kalmaya çalışıyor. Program bu araçların etik ve sorumlu kullanımına öncelik veriyor.
Bağımsız gazeteciler: Kurumların yanı sıra bireyler de yeniliklere ve yeni teknolojilere büyük bir ilgi duyuyorlar. Hibe alsınlar ya da almasınlar, yeni ürünleri için mükemmel bir rehberlik alacaklar.
Programda neler var?
Çevrimiçi atölyeler
Geleneksel derslerden farklı olarak, bu atölyelerde aktif katılım, işbirliği ve pratik uygulama öne çıkıyor. Uzmanlar tarafından yönlendirilen interaktif öğrenme deneyimi, grup tartışmaları, işbirliği tabanlı projeler, bireysel alıştırmalar, simülasyonlar ve vaka çalışmaları gibi çeşitli etkinliklerle renklendirilen atölyelerin tema ve konuları aşağıdaki gibi.
Twitch
Oyunların Ötesinde İlgi Çekici İçerik Oluşturma:
Twitch’te Gerçek Zamanlı Etkileşimde Uzmanlaşma
Discord
İlgi Çekici Topluluk Alanları Oluşturma
Discord’da Moderasyon ve Güvenli Alanlar
TikTok
Viral İçerik Oluşturma
15 saniyede Video Hikâye Anlatımı
Podcast
Podcast Üretimine Giriş
Sesle Hikâye Anlatımı
Podcast Düzenleme
Bülten Platformları
Etkileyici Bültenler Oluşturma
Substack ve Revue ile Sürdürülebilir Bülten Formatları Geliştirme
YouTube Shorts ve Instagram Reels
Kısa Video Hikâye Anlatımı Teknikleri
Reels ve Shorts’ta Katılımı Optimize Etme
Mentorluk
Program kapsamında hibe desteği almaya hak kazananlara aşağıdaki başlıklarda mentorluk desteği sağlanacak.
Twitch Etkileşiminde Uzmanlaşma
Discord Topluluk Geliştirme
TikTok İçerik Stratejisi
Podcast Mükemmeliyeti
Bülten Oluşturma ve Dağıtımı
Mikro-Video Uzmanlığı
Çevrimiçi dersler
Çevrimiçi dersler, geleneksel derslerin dijital versiyonu olarak bilgi aktarımını hedefler. Canlı veya kayıtlı olarak gerçekleştirilen bu dersler, katılımcılara esneklik sağlayarak slayt, video ve grafik gibi çeşitli medya unsurlarıyla öğrenme deneyimini güçlendirir. Ayrıca coğrafi olarak uzak kitlelere ulaşma avantajına da sahiptir. Burada ele alacağımız başlıklar:
Twitch’in Oyun Dışındaki Evrimi
Discord’da Topluluk Oluşturma ve Yönetimi
Algoritmik Medya
Podcast Sanatı ve Bilimi
Haber Bültenlerini Yeniden Canlandırmak
Mikro-Video Hikaye Anlatımı
Mikro hibe desteği
Mikro hibeler, programa kabul edilen projelere başarılarını desteklemek ve üretim süreçlerindeki temel masraflara katkıda bulunmak amacıyla verilecektir. Bu destek, projelerin daha etkili bir şekilde gelişim göstermelerini sağlamayı hedefler. Ağustos 2024’e kadar devam edecek olan bu programda, mikro hibe desteği için belirlenen üst sınır 1500 Euro’dur. Program, Twitch,Discord, TikTok, Podcast, Bülten, Instagram, YouTube, gibi mevcut dijital platformlarda var olan projelerini geliştirmek isteyen veya bu platformlarda tamamen yeni fikirlerle başvuruda bulunmak isteyen kurumsal ve bireysel yayıncılara yöneliktir.
Program kapsamında toplamda 4 katılımcı mikro hibe desteği alacaktır.