Podcast yaparak para kazanmanın yolları

“Bir işte çok iyiysen onu asla bedava yapma” sözü kime aitse, muhtemelen bunu podcast yayıncıları için söylemedi. Podcast özelinde konuşmasını istesek “Bir işte çok iyiysen, önce bedavaya yaparak insanları yaptığın işe hayran et, sonrasında para vermeye istekli olacaklardır” derdi.

Podcast yapıyorsunuz ve bundan para kazanmak istiyorsunuz ya da söyleyecek sözünüz var, podcast aracılığıyla bu sözü yükseltmenin insanların ilgisini çekeceğine, dolayısıyla sözünüzün gelire dönüşeceğini düşünüyorsunuz. Gerçekçi yaklaşacak olursak ilk adım iyi bir başlangıç noktası belirlemek olmalı, podcast için zihninizdeki rota belirsizse sizi şuraya davet edelim.

Podcast içeriğiniz biçimlendikten sonra ister yeni bir yayıncı olun isterse yıllardır hobi olarak yayınlar yapan biri olun, podcast yaparak para kazanmanın yolları var.

Para kazanmadan hemen önce içeriğinizin bu serüvene hazır olup olmadığına dair ufak bir test yapmanızı öneriyorum. Podcastiniz üç maddeyi de karşılıyorsa, devam edebiliriz.

  1. Podcastinizin ulaşacağı kitleyi tanıyor musunuz? Yani, kâğıt kalem alıp bu kitleyi resmetmenizi istesek bize bu kitleyi temsilen bir kişi çizebilir misiniz?
  2. Podcast ses kaliteniz en sevdiğiniz üç podcastin ses kalitesine yakın mı? Yanıtınız net değilse, hiçbir ekipman kullanmadan nasıl podcast yapabileceğinizi burada irdeledik.
  3. Olası bir gelir akışı durumunda ek içerik üretebilecek vakit, enerji ve birikiminiz var mı?

Burada konuşacağımız birçok başlık evrensel ölçekte karşılığı olan yöntemler olsa da bazıları Türkiye’ye has tavsiyeler. Dinleyicilerin nasıl farklılaştığını ve “kime hitap ettiğimizi” daha iyi görmek için Rıfat Özcan’ın şu raporuna göz atmanızı öneririm.

Deneyimlerinizi de merak ediyoruz, tavsiyelerinizi yeni başlayanlardan esirgemeyin, sayfanın altına mutlaka yorum bırakın.

Sponsorluk ve doğrudan reklam

Podcast sponsorlukları ve doğrudan reklamlar podcastten para kazanmak için en zahmetsiz yol. Eforunuzun büyük kısmını anlaşmayı yaparken kullanmanız gerekiyor tabii. Dinleyici sayılarınızı evrensel ölçekte kıyaslamanız için şöyle ifade edelim, ilk haftada 1000 dinleyiciyi geçiyorsanız en iyi %5; 6000 dinleyiciyi geçiyorsanız en iyi %1 içindesiniz. Podcast dinlenme sayıları YouTube gibi milyonları hızla bulamadığı için verilerinizi analiz ederken hakikatle bağı da koparmamak gerekiyor.

Haftalık dinleyici sayılarınızı gözeterek ulaşacağınız markalarla sponsorluk ve doğrudan reklam anlaşmaları yaptığınız takdirde kurumlar içeriğinizin bir parçası olmak yerine içeriğin belli bir kısmında “açıktan” anılacak. Bu da editoryal açıdan alanınızı geniş tutarak içeriğinizi seyreltmeyi engelleyecek. Bu tip bir anlaşmanın sponsor tarafında mantıklı olabilmesi için sizi takip eden kitlede yarattığınız etkinin azımsanamayacak ölçüde olması şart. Bu işi Patreon’da göz kamaştırıcı biçimde yapan 10 yayıncının neler yaptığını merak ediyorsanız burayı ziyaret etmenizi öneririz.

Ücretli üyelikler ve bağış

Bir içerik üreticisi için en iyi senaryo patronsuz biçimde sevdiği içeriği üretebilmek olmalı. Bu bir rüya da değil, hedefe giden yol doğrudan takipçileri oyuna dahil ederek ücretli üyelikler veya bağış sistemleri kurmaktan geçiyor.

Sadık dinleyicilerinizin sayısı artıyorsa ve içeriğiniz her köşe başında bulunamayacak cinstense üyelik modelleri denemenizi öneririz. Podcast odağında Türkiye’de aktif bir abonelik sistemi henüz bulunmasa da kitlenizi Patreon’da sabitlemek hem özel içeriklerle onların ilgisini çekmeyi hem de sadece size maruz kalacakları bir alan yaratmayı sağlayacak. Neden YouTube değil de Patreon? YouTube Katıl seçeneği hem rekabet ettiğiniz içeriklerin niteliği ve niceliğinin çokluğu açısından hem de görsel mecrada sesli içeriğin yetersiz hissettirmesinden dolayı amaçlanan etkiyi seyreltebilir.

“İnsanlar içeriğe para vermez” varsayımı kaliteli içerikler için geçerli değil. İyi bir içerik üreticisinden gelen bonus içerikleri herkes sever, para ödemekten de geri durmaz. Görünürlük kaygısını azaltmak için SEO taktiklerini göz önünde tutmak gerekli, bu konuda tavsiyelerimizi şurada not ettik.

Etkinlikler düzenlemek

    Yakın ilişkiler kurduğunuz dinleyicilerin sevgisi kadar desteğini de kazanırsınız. Yüz yüze ya da çevrimiçi etkinlikler bu ilişkileri kurmak için garantili bir yol. Ücretli üyelik sisteminize dahil olan takipçileri biletsiz, diğer dinleyicilerinizi biletli yahut ücretli dahil ederek gerçekleştireceğiniz etkinliklerde neler yapılabilir?

    • Canlı podcast kaydıyla içeriğinizi seven kitlenin o içeriğin üretim sürecinde var olmasını sağlayabilirsiniz.
    • Soru cevap etkinliğiyle saatlerini vererek sizi dinleyen, anlatımınıza ortak olan kişilerin merak ettiği soruları yanıtlayarak zihinlerde dönüp duran meselelerde onları aydınlatabilirsiniz.
    • Diğer podcast üreticileriyle ortak bir etkinlik hazırlayarak panel tipi bir akış sağlanabilir. Böylece “şu podcastle şu podcast bir arada olsa nasıl olurdu?” sorusunun yanıtını arayanlar birleşir.

      Podcastinizi anlatan ürünlerin satışı

      Dijitalleşen dünyayı tanımlayan yeni medya içeriklerinden para kazanmak için de geleneksel rotaya kaymak gerekebilir, çünkü somut olanın etkisi halen çok büyük. Podcastinizin bir topluluğu oluştuysa bu topluluk arasındaki etkileşimi sağlamanın yanında dinleyenlerin kendini özel hissetmesini sağlayacak bazı ürünler satışa çıkarılabilir. 

      Akla ilk gelen kupa yahut çanta olsa da şapka, bere gibi “kombin unsurları” satışı, hele ki iyi bir tasarımla yola çıkılırsa podcastinizin itibarını da arşa çıkarır. Bir yandan kitlenizi daha iyi tanıyabilmek öte yandan da bu kitlenin beklentilerini ölçebilmek için rehber niteliğinde şu içeriğe göz atmakta fayda var.

      Bunlar dört ana kategoride toparlayabileceğimiz para kazanma yolları ancak listenin sonuna onlarca ayrı yöntem de eklenebilir. Konuşmalar düzenlemek, kitap ya da benzeri yayınlar oluşturmak, danışmanlıklar vererek benzer bir alana girmek isteyen kişilere yol göstermek ve eğitim sunmak da tercih edilebilir.

      Buraya kadar geldiyseniz, podcastten para kazanmak için gerçekten istekli olduğunuzu varsayabiliriz. Podcastten para kazanmak ne çok basit ne de çok karmaşık, doğru içeriklere yönelerek kitleyi yakalamak ve doğru işbirliği kararları alabilmek gerekiyor. Mühim olan, aceleci olmadan yaptığınız içeriğin kök salmasına izin vermek. Halen niş bir kitleye hitap eden podcast üreterek gelir elde edebilmek diğer içerik türlerine göre yavaş olsa da dinleyicilerin sadakatini dikkate alınca, sabretmeye değer.

      Yazar hakkında

      T. Erdem Yılmaz

      Hacettepe Üniversitesi İktisat bölümünde lisans, Ankara Üniversitesi Bilim Tarihi bölümünde yüksek lisansını tamamladı, aynı bölümde bilim felsefesi alanında doktorasını yapıyor. Radyo programcılığı, eğitmenliği ve birçok platformda yaratıcı içerik editörlüğü yanında Teyit.org'da Etkileşim Editörlüğü yaptı. 2017’den bu yana Ömer Faik Anlı’yla bilim felsefesine odaklanan Gayrisafi Fikirler'i, Audioteka platformunda Dinlesen Seversin podcastini yayınlıyor. NewsLabTurkey'de Podcast Proje Koordinatörü olarak çalışıyor.