SEO ile podcast kitlenizi artırmanın 9 adımı

podcast-seo

Google, podcast dinleyici kitlenize erişebilmeniz için en etkili araçlardan biri. Bir podcast yayınınız var ya da bir podcast programı fikriniz var ama SEO konusunda az bilginiz olduğunu düşünüyorsunuz ya da şu ana kadar öğrendikleriniz sizin için kafa karıştırıcı. Bu yazı, podcast yayınınıza kitle edinebilmeniz için gerekli temel optimizasyonları olabilecek en basit dille anlatmayı hedefliyor.

2004’te başlayan podcast serüvenine Google oldukça geç yanıt verdi ve 2019’da yeni bir güncelleme ile podcastleri taramaya ve dizinine eklemeye başladı. Bununla birlikte arama sonuçlarında podcastleri doğrudan göstermeye ve kullanıcı isterse Google Podcasts servisi ile doğrudan dinlemesine olanak sağlamaya başladı. Hatta konuşmadan-metne doğrudan çeviri imkânı tanıyan yapay zekâ destekli Google Cloud speech-to-text servisini de hayata geçirdi. Aslında Google’ın bu kadar gecikmesinin nedeni de bu teknolojileri ancak geliştirebilmiş olmasından kaynaklı. Yani Google’ın ses içeriklerini transkript etmesi, anlamsal ilişkiler kurulabilmesi ve bunu Dünya çapında tüm podcastler için yaparken arama sonuçlarına yansıtabilmesi 2019’u buldu.

Voice search’ün (sesli arama) gelişiminde kendinize yer edinin

  1. Google’ın paylaştığı verilere göre toplam dünya popülasyonunun %27’si mobil araçlar üzerinden sesli arama kullanıyor.
  2. Tüm arama motoru sorgularının %20’si sesli arama üzerinden yapılıyor. 
  3. ComScore verilerine göre akıllı telefon kullanıcılarının yarısından fazlası sesli arama ile giriş yapmış durumda.
  4. Sesli arama araçları kullanıcılarının %72’si, sesli arama kullanımının günlük yaşamlarının bir parçası olduğunu söylüyor.

Google şu an podcast yayınları için önemli bir kitle edinim kaynağı ve siz de bu pastadan bir dilim alabilirsiniz. Neler yapmanız gerektiğini ise aşağıda adım adım açıklamaya çalışacağım.

Podcast SEO nedir ve ne yapmalıyım?

SEO’nun genel tanımında da olduğu gibi arama motorlarında daha iyi görünürlük alabilmek için yaptığınız her türlü çalışma bu kapsamda değerlendirilebilir. Podcast konusunda da diğer SEO çalışmalarında olduğu gibi birbirinden farklı alanlar var. Kendi içeriğinizi düzenleyip optimize ederken aynı zamanda podcastinize dışardan gelebilecek sosyal medya ve web site bağlantılarına da odaklanmanız gerekmekte. İlk adım ile başlayalım: 

1. Google Podcasts Manager ile podcastinizi Google’a tanıtın

Google’ın podcastinizi dizinine eklemesini ve sonuçlarda göstermesini istiyorsanız ilk yapmanız gereken Google Podcasts Manager ile podcastinizi tanıtmak ve RSS Feed’inizi Google’a göstermek.

  1. Google hesabınız ile giriş yapın. 
  2. Podcastinizin RSS Feed adresini girin. 
  3. Bölümlerin ve tanıtım içeriklerinin doğru şekilde Google tarafından tarandığına emin olmak için kontrol edin. 
  4. Google, mail adresinize bir onay kodu gönderecek, bu kodu panel üzerinden girin ve podcastin sahibi olduğunuzu doğrulayın. 

Bu adımları gerçekleştirdikten sonra Google sizi Google arama motoru, Google Home ve Google Asistan servislerinden ulaşılabilir olacak şekilde sonuçlarda göstermeye başlayacak. 

2. Podcastiniz ile ilgili olan anahtar kelimeleri araştırın ve kullanın 

Özellikle podcast bölüm isimlerini ve podcastte, dolayısıyla transkriptte geçecek kelimeleri belirlemek için anahtar kelime araştırma araçlarını kullanın. Ücretsiz kullanabileceğiniz birkaç tanesini aşağıda bulabilirsiniz: 

3. İçeriğinizi doğru şekilde yapılandırın

  1. Podcastinizde hem bölümlerin hem de bölümler içerisindeki konu geçişlerinin basit ve akıcı şekilde yapılandırıldığından emin olun.
  2. Başlıkta ve açıklama bölümlerinde karmaşık ifadeler yerine doğrudan insanların podcastinize nasıl ulaşabileceğini düşünerek kelimeler seçin.

4. Podcast bölümlerinizi mutlaka transkript edin

Google özellikle İngilizcede podcastleri otomatik olarak transkript edebilse de Türkçede o kadar başarılı değil. Bu nedenle podcast yayınlarınızın metin versiyonlarını mutlaka oluşturun ve podcastiniz ile birlikte yayınlayın. 

5. Podcastiniz için bir web sitesi oluşturun

Yukarıda bahsettiğimiz transkript konusu ile de ilgili olarak, podcastlerinizi sadece Apple Podcasts, Spotify ve benzeri podcast yayın platformları üzerinden yayınlamayın. Mutlaka bir web sitesi oluşturun ve podcastinizi bir oynatıcı ile sayfaya ekleyin. Bununla da kalmayın ve podcastinizin transkriptini, uygun başlıklandırmalar ve anahtar kelime kullanımlarıyla birlikte sayfaya ekleyin. Her bölüm için ayrı sayfa oluşturmayı unutmayın. 

Podcastinizi yayınlarken WordPress ve benzeri içerik yönetim sistemlerini kullananların aşina olduğu H1 ve H4 gibi farklı başlıklandırma çeşitlerini içerik hiyerarşisine göre kullanın. 

Anahtar kelime araştırmanızdan elde ettiğiniz kelimeleri web sitenizde mutlaka kullanın. 

Timestampler ile podcast bölümünüzün içeriğini alt bölümlere ayırın ve her bir konunun daha kolay ulaşılabilir olmasını sağlarken aynı zamanda Google’ın da podcastinizi daha iyi anlamasını sağlayın.

6. Sosyal medya görünürlüğü: Toplumsal kanıt ve kulaktan kulağa pazarlama

Google elbette bir can simidi değil, size asıl kitlenizi kazandıracak olan kaynak muhtemelen sosyal medya platformları. Bununla birlikte sosyal medyada kazanacağınız etkileşimin SEO üzerinde dolaylı olarak da etkili olduğunu söylemeliyim. Google için toplumsal kanıt (social proof) ve kulaktan kulağa pazarlama (word-of-mouth), içeriğinizin kalitesi açısından bir değerlendirme unsuru.

7. Podcast içeriğinizi farklı formatlarda yayınlamaya devam edin

Podcastlerinizi bir video hâline getirip YouTube’da yayınlayabilirsiniz. 

Canva üzerinden ilgi çekici tasarımlarla podcast tanıtımınızı Instagram üzerinden yapabilirsiniz. 

Subly üzerinden video klipler yaratıp farklı sosyal medya platformlarında tanıtım amaçlı kullanabilirsiniz.

8. Backlinkler ile otorite inşa edin

Backlinkler SEO’da genel olarak önemli. Google ilişkili ve kaliteli sitelerden gelen bağlantıları tıpkı bir akademisyenin kendi yayınında farklı bir akademisyeni referans göstermesi gibi değerlendiriyor. Yani farklı sitelerin sizin belli bir konuda yetkinliğinizi onaylaması olarak düşünebilirsiniz. Aynı şekilde podcastinizin de Google ve diğer arama motorları tarafından daha otoriter algılanması amacıyla farklı sitelerden gelebilecek bağlantı fırsatlarını mutlaka değerlendirin. Basit hâli ile birkaç yöntem: 

  1. Kişisel blogları olan arkadaşlarınızdan blog sayfalarında podcastinizden bahsedip link vermelerini rica edin.
  2. Tanımadığınız fakat podcastinizden söz eden diğer yayınlarla irtibata geçin ve bunu kalıcı bir backlinke çevirin.
  3. Kitlenizden (takipçi/üye/abone) podcastinizi yorumlamalarını rica edin.

9. Web sitenizde podcast bölümleri arasında iç link bağlantıları oluşturun

Podcast bölümlerinizin açıklama bölümlerinde ya da transkriptlerinde farklı bir bölümünüz ile ilgili konulardan söz ediliyorsa o kelimeler üzerinden diğer bölüme link verin ve Google’ın ilişkilendirebilmesine yardım edin.

Sonuç

Elbette SEO’nun tüm adımlarını düşünürken bunun içeriğe göre de değiştiğini kabul etmek lazım. Yani podcast yayınınızın hedef kitlesi, konseptine göre anahtar kelimelerden, backlink potansiyellerine; farklı içerik formatları kullanımından, bu formatları yayınlayacağınız sosyal medya platformlarına kadar her şey değişken. Bununla birlikte yukarıda temel olarak her podcast SEO çalışmanızda göz önüne almanız gereken adımları açıklamaya çalıştım, umarım kitlenizi katlarken bunda benim de payım olur. İyi yayınlar!

Yazar hakkında

Onur Poyraz Kaya

2013 yılında Yeni Medya atölyelerinde ilk SEO çalışmalarına başladı. 2014'te Contentus’da içerik editörleri için hedef kitle analizleri üzerine çalıştıktan sonra 2014 sonundan itibaren SEM’de teknik analiz ve pazarlama temelli stratejileri birleştirerek SEO Danışmanlığı vermeye başladı. 2015-2018 yılları arasında TGS Akademi’de, farklı şirketlerde ve üniversitelerde 50'den fazla eğitim verdi. 2020’de ajans kariyerini noktaladı. Freelancer olarak SEO danışmanlığını sürdürüyor ve NLTR Akademi’de eğitimlerine devam ediyor.