Gazeteciler arama motorlarını nasıl kullanmalı?

Getting your Trinity Audio player ready...

Arama motorlarında bulmak istediğiniz şeye dair tam olarak bir fikriniz yoksa, kendinizi internetin soğuk ve ıssız köşelerinde saatler harcarken bulabilirsiniz.

Hele ki aradığınız şey, çok popüler olmayan bir şey ise arama motorlarında geçireceğiniz saatler daha da artabilir. Oysa arama motorlarının sunduğu kimi formüllerle çok daha etkili bir araştırma yapmak ve gereksiz sonuçları dışarıda bırakmak mümkün.

Tek bir arama motoruna bağımlı kalmayın

Öncelikle internet sadece Google’dan ibaret değil, bunun bilinciyle hareket edip her aramayı Google endeksli olarak yapmamak gerekli. Çünkü Google her sayfayı indeksle(ye)mez ve istemediği sayfaları size göstermeyebilir. Bu yüzden aramalarınızı sadece Google’a bel bağlayıp yapmayın ve diğer arama motorlarında da arama yapıp farklı sonuçları deneyin.

Örnek olarak: Yandex, BaiduAOL,  ASK.comDuckduckgoYippy gibi alternatiflere göz atmak faydalı olacaktır.

Spesifik aramalar için tırnak işareti (“) kullanın

Kelime bazlı bir arama değil de, kelime gruplarını aramak için her zaman tırnak işareti kullanın. Çünkü tırnak işareti kullanmak kelime grubundaki tüm kelimelerin, yazdığınız sıra ile yan yana geçtiği sayfaları bulmanızı sağlayacaktır. Örneğin Google üzerinden son dakika haber yazarak yapılan bir aramada karşımıza 165.000.000 sonuç çıkarken “son dakika haber” şeklinde yapılan bir aramada 7.880.000 sonuç elde edilmektedir.

İstemediğiniz kelimeler için – işaretini kullanın

(-) İşaretini kullanarak aramalardan istemediğiniz kelimeleri çıkartıp daha spesifik sonuçlar elde edebilirsiniz. Örneğin ‘’televizyon’’ temalı bir arama yapıp ‘’LED’’ televizyonların bu aramada karşınıza çıkmasını istemiyorsanız, aramanızı televizyon –led- şeklinde yapmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Ve karşınıza çıkacak olan 60.900.000 sayfa sayısı 50.000.000’a düşecektir.

Site bazlı arama yapın

Aramak istediğiniz bir anahtar kelimeyi sadece tek bir site üzerinden yapmak istiyorsanız aramanızı özelleştirebilirsiniz. Örneğin ekşi sözlük üzerinde gazetecilik temalı bir entry okudunuz ve bunu tekrar bulmak istiyorsunuz, bunun için aramayı “televizyon’’ site:eksisozluk.com şeklinde yapabilirsiniz. Bu sayede internette bulunan tüm televizyon – ekşi sözlük eşleşmelerinden ziyade sadece eksisozluk.com’da geçen televizyon temalı girileri bulabilirsiniz.

Doğru arama motorunu seçin

Yapacağınız arama için en uygun arama motorunu seçin. Örneğin görsel arıyorsanız görsel arama motorlarını, akademik araştırmalar yapıyorsanız bunlar için özelleştirilmiş arama motorlarını kullanın. Örneğin akademik araştırmalar için Google bazlı düşünürsek https://scholar.google.com.tr/ görsel araştırmalar için https://www.google.com.tr/imghp adresleri kullanılmalı.

Doğruluğundan şüphelendiğiniz görseli Google Images üzerinden aratın

Karşınıza çıkan bir görselin kaynağının neresi olduğunu yahut çok güzel bir manzara fotoğrafının nerede çekildiğini hiç merak ettiniz mi? Ya da çok beğendiğiniz bir tablonun adını hatırlayamıyor musunuz? Google tersten arama görsel arama işte bu soruların hepsini bizler için cevaplıyor. Bizzat görseli Google’ın görsel aramaları sayfasına yükleyip karşılaştığımız, merak ettiğimiz görsellerin daha önce nerede kullanıldığı, nerede çekildiği, ne kadar dolaşıma girdiği gibi yanıtlara ulaşmak mümkün.

Bir şeyleri eksik hatırlıyorsanız Google sizin için tamamlayabilir (*)

Aklınızda bir makale var ancak tam başlığını hatrlayamıyor musunuz? Aklınızdaki kısmı yazdıktan sonra sonuna * işareti koyarsanız Google sizin için bu düzlemde olan başlıkları tamamlayıp size sonucu gösterir. Çoğu arama motorunda, aranacak cümleyi yazarken benzer aramalar listelense de bu şekilde daha geniş bir arama gerçekleştirebilirsiniz.

Uzun bir kelime grubunun arasındaki kelimeyi bulmak için

Aklınızda bir başlık var ama sadece bir kısmını mı hatırlıyorsunuz? Kelime grubundaki hatırladığınız kelimeleri yazıp, aradaki kayıp kelimeler yerine Around (kayıp kelime sayısı)’nı yazarsanız aramanızı çok daha kolaylaştırabilirsiniz. Ve bu sayede yazdığınız kelimelerin geçtiği tüm siteleri görüntülemek zorunda kalmazsınız.

Belirli yıllar arasındaki sonuçları bulmak

Bir araştırma yapıyorsunuz ancak sadece belirli yıllar arasındaki bilgilere mi ihtiyacınız var? Bunu sağlamak için aradığınız kelime grubunun yanına (Aramanız için gerekli olan başlangıç yılı)…(Aramanız için gerekli olan son yıl)’ı yazarsanız karşınıza sadece o yıl aralığındaki bilgiler çıkacaktır.

Benzer web sitelerine ulaşmak için

Beğendiğiniz ve incelemekten keyif aldığınız bir siteye benzer başka siteler bulmak için yapmanız gereken şey, related:(benzerlerini bulmak istediğiniz web sitesinin linki) şeklinde bir araştırma gerçekleştirmek.

 

İlginizi çekebilir