Haziran 2011’de Justin Kan ve Emmett Shear tarafından Justin.tv girişimi olarak oyunlarla alakalı içerikleri yayınlamak adına kurulan ve 2014 yılında Justin.tv’nin kapanması ile beraber Amazon’un 970 milyon dolar karşılığında satın aldığı Twitch.tv, Alexa verilerine göre günümüzde dünyanın en popüler otuz beşinci Türkiye’nin ise yirmi yedinci en popüler internet sitesidir.
Kuruluş amacı her türden oyun severin, istediği oyuna dair canlı yayın yapmasına ya da canlı yayınları takip etmesine olanak vermek olan Twitch.tv, kitlesinin artması ile beraber canlı yayın konseptlerini de genişleten bir platform hâline geldi.
Selam chat 😊https://t.co/UxXNgTm62I pic.twitter.com/kGhwLjwgwz
— Mansur Yavaş (@mansuryavas06) March 14, 2021
Günümüzde oyun yayınlarının yanı sıra, “sohbet, haber, politika, güzellik ve vücut sanatları, podcast, fitness ve sağlık” gibi oyundan bağımsız kategorilerde de yayın açılmasına izin veren Twitch.tv, son olarak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın 14 Mart tarihinde “Selam Chat” tweeti ile kendisinin de Twitch.tv üzerinden yayın açacağını duyurması ile tekrar gündeme geldi. 17 Mart günü Twitch.tv yayıncısı Pelin Baynazoğlu namıdiğer Pqueen’in kanalının “Kimdir” temalı yayınına konuk olan Mansur Yavaş, 350.000’den fazla kişi tarafından izlendi ve Twitch Türkiye’nin izleyici rekorunu geçti.
Twitch.tv kitlesini tanımak
Oyunlarla alakalı içerikleri yayınlamak adına kurulan Twitch.tv, artan popülaritesi ile birlikte “Just Chatting”, “Talk Shows & Podcasts” gibi kategorilerde de yayınları da içerisinde bulundurmaya başladı. Bu dönüşüm ile birlikte Twitch.tv içerisinde yer alan kitleye her ne kadar yer yer oyunlardan bağımsız yayınlar yapılsa da, unutulmamalı ki Twitch.tv’nin takipçi kitlesi neredeyse her saniye oyunlarla teması olan insanlar. Hatta yoğunlukla “hardcore gamer” olarak adlandırılan, yoğunlukla rekabetçi online oyunlar ile her saniye oyun içerisinde yer alan, oyun oynamadığı zamanlarda dahi oyunlar ile alakalı içerikler tüketen insanlar. Bu yüzden bu kitleye hitap edilmek isteniliyorsa, oyunlara ya da oyun kültürüne temas, bir noktada zaruri bir ihtiyaç olarak öne çıkıyor.
Twitch.tv ile alakalı olarak daha derin incelemeye girdiğimizde, kullanıcılarının %65’inin erkek, %35’inin kadın olduğunu görüyoruz. Yoğun olarak erkek egemen bir izleyici kitlesine sahip olan Twitch’in kullanıcılarının %41’i ise 16-24 yaş aralığında.
Washington Post Örneği
Bireysel gazetecilerin ve yayıncıların da canlı yayınlar açtığı Twitch.tv Washington Post gibi prestijli gazeteleri de bünyesinde bulunduran bir platform konumunda.
Temmuz 2018 yılında https://www.twitch.tv/washingtonpost adresi üzerinden Twitch yayınlarına başlayan Washington Post, yayınladığı “Twitch Kanalı Açıyoruz” başlıklı açıklamasında belirttiği üzere Twitch kitlesini iyi tanımış ve kitlenin neleri tükettiğini bilerek onlara uygun içerikler sunmakta. Washington Post, Twitch.tv kanalında, televizyonlardan da bildiğimiz tartışma programları, haber yayınları gibi yayınların yanı sıra kitlenin ilgisini ve yoğunluğunu toplayacak politikacılarla oyun oynuyoruz gibi konseptleri de gerçekleştirmekte. Washington Post an itibariyle Twitch.tv üzerinde 42.500’e yakın takipçiye sahip. Son bir yıldır düzenli olarak kullanılmayan kanalın en yoğun izlendiği yayını ise Marc Zuckerberg’in yargılanması sırasında yaptığı canlı yayın olmuştu.
Twitch.tv’de nasıl yayın yapılır?
Twitch üzerinden yayın yapabilmek için temel olarak, ekranı yayına aktarabilecek bir yazılım, bir Twitch hesabı ve en az 3 Mbit yükleme hızına ihtiyacımız bulunmakta.
İnternet ile alakalı bir sıkıntımız olmadığını varsayarsak Twitch kanalımızı https://www.twitch.tv/signup adresi üzerinden siteye üye olarak oluşturabiliriz.
İnternet üzerinden yayınınızı kanala aktarabilmek için birçok farklı yazılım bulunsa da Twitch.tv için, bunlardan en popüleri tamamen ücretsiz olarak hizmet veren OBS (Open Broadcaster Software) istemcisi.
OBS istemcisiyle yayın açmak
Resmi sitesi üzerinden ücretsiz olarak hizmet veren OBS istemcisini bilgisayarınıza kurduktan sonra uygulama ekranında göreceğiniz ilk ekran, yayın yapılmadığını belirten bir perde ve mikrofon, hoparlör gibi aygıt ayarları olacak.
İlk olarak kaynaklar ayarlamalarını yapmamız gerekiyor. Kaynaklar ayarlaması kısaca Twitch üzerinde yayınlamak istediğiniz ekranı belirleyecek düzenlemedir.
Kaynaklar ayarlaması için öncelikli olarak yayın yapmak istediğimiz ekrana/oyuna giriyoruz, ardından OBS arayüzüne dönüp kaynaklar sekmesine sağ tıklayarak yayın ekranına yansıtmak istediğimiz kaynağı seçiyoruz. Kaynaklar bölümünde yayına aktarabilmeniz için ekran, oyun, web sitesi gibi birçok seçenek mevcut. Yayına aktarmak istediğimiz sahne ayarlamasını yaptıktan sonra ise ekran yakalama ayarına geçmemiz gerekiyor.
Yayınımızın zaman zaman kararmaması için ekran yakalama yapabiliriz. Bilgisayarınız üzerinde aktif ekrandan başka ekrana geçtiğinizde ekranınızın kararmaması için yapmanız gereken ayar “Ekran Yakalama”. Ekran yakalama ayarı da yine kaynaklar sekmesinin altından ayarlanabilmekte. Bu ayar sayesinde sadece istediğiniz ekranı yakalayıp farklı ekranlara geçerken insanlara siyah bir ekran göstermenin önüne geçebiliriz.
Yayına görüntü aktarmak
Yayın içerisinde bilgisayarımıza bağlı video yakalama aygıtı ile görüntümüzü kullanmak istersek, kaynak bölümüne sağ tıklayarak ekle kısmından “video yakalama aygıtı” seçeneğini aktif edebiliriz. Bu sayede bilgisayarımıza bağlı herhangi bir video kayıt aracı ile görüntümüzü yayına verebiliriz. Aynı zamanda ekrana çıkan kamera görüntümüzü fare imleci ile seçerek yayın ekranının istediğimiz yerine koyabilir ve boyutunu değiştirebiliriz.
Yayını başlatmak
Twitch.tv adresi üzerinden yayınımızı başlatmak için, üyeliğimize giriş yaptıktan sonra sağ üstte bulunan ismimizin üzerine tıklıyoruz. Açılan menü üzerinden “Yayıncı Paneli” sekmesini seçiyoruz ve ekrana gelen sayfada da sol tarafta bulunan ayarlar sekmesinin altındaki “Kanal” sekmesine giriş yapıp karşımıza çıkan yayın anahtarı şifresini kopyalıyoruz. Daha sonra OBS istemcisinin ayarlar bölümüne dönerek yayın ayarları sekmesinde bulunan yayın anahtarı satırına kopyaladığımız şifremizi yapıştırıyoruz.
Yayın anahtarını kopyalayıp, OBS istemcisine yapıştırmanın yanı sıra yine aynı ekrandan, Twitch.tv hesabımızı doğrudan istemci içerisine de bağlayabiliriz. Bunun için ise yine aynı ekranda bulunan “Hesap Bağla” sekmesine tıklamak yeterli.
Bu işlemleri tamamladıktan sonra, OBS istemcisinin ayarlar sekmesinde bulunan “çıkış” bölümüne gelerek, yayınımızın görüntü kalitesini ayarlamamız gerekiyor. Yayın kalitesini belirlemek için “video bit hızı” yazan sekmenin yanındaki rakamlarla oynamamız gerekmekte. Bitrate dediğimiz kavram yayın esnasında görüntünün saniyede içerdiği veri miktarını ifade eder. Bitrate ne kadar yüksek olursa kalite o kadar iyi olur tabii bu noktada upload (yükleme) hızımız devreye giriyor. Örneğin 720p yayın vermek istiyorsak bit hızımız ortalama 2300-2400 civarında olmalıdır.
Son olarak OBS istemcisi üzerinden “Ayarlar->Yayın Ayarları” kısmına geri gelip hizmet servisini Twitch olarak seçiyoruz ve OBS ana ekranına dönüyoruz. Ana ekranda bulunan “Yayını Başlat” seçeneğine tıkladığımız zaman ise Twitch.tv üzerinde yayına başlamış bir kanala sahip olmuş oluyoruz.
OBS istemcisi ile alakalı olarak daha detaylı bilgi almak isterseniz bu adrese göz atabilirsiniz.