Yayıncılar için Facebook News ile yeni dönem

Getting your Trinity Audio player ready...

Facebook, ilk günden bu yana sadece ilkokul arkadaşlarına ulaşmak isteyenlerin değil haberi takip etmek isteyenlerin de ilk kaynaklarından biri oldu. Son yıllarda kullanıcı kitlesi, neredeyse bir nesil gerileyerek Y kuşağından X kuşağına doğru kaymış olsa da, hâlâ azımsanmayacak bir kitle, haberi Facebook’tan takip ediyor, paylaşıyor.

Facebook Türkiye Medya Ortaklıkları Yöneticisi Eren Sağır, geçen hafta Kadir Has Üniversitesi’nde “Yayıncılar için Facebook News” başlıklı bir etkinlikte gazeteci ve editörlerle buluştu. Haber içeriklerine dair Facebook’un yayın politikasına dair bilgiler paylaşan Sağır, Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’in sözleriyle konuşmasına başladı: “Zaman geçirmek yalnız başına bir hedef değildir. İnsanların Facebook’ta geçirdikleri zamanın onlara anlamlı sosyal etkileşimler sunmasını bekliyoruz.”

“Aile ve arkadaşlar önce gelir”; bu madde, Facebook’un haber akışı temel değerlerinin başında geliyor. Değerler şöyle devam ediyor:

  • Haber kaynağı insanları bilgilendirmelidir.
  • Tüm fikirlere açık bir platformuz.
  • Gerçek iletişime değer veriyoruz.
  • İnsanlar deneyimlerini kontrol edebilmeliler.
  • Sürekli yenilenme şart.
Facebook Türkiye Medya Ortaklıkları Yöneticisi Eren Sağır Kadir Has Üniversitesi’ndeki “Yayıncılar için Facebook News” başlıklı etkinlikte konuştu. Fotoğraf: Gülin Küpelioğlu

Anlamlı Sosyal Etkileşimler: Değişen etkileşim değerleri

Yakın zamanda “Anlamlı Sosyal Etkileşimler” güncellemesi yaptıklarını söyleyen Sağır bunu neden yaptıklarını şöyle aktarıyor: “Kullanıcıların platform üzerinde iyi vakit geçirmelerini sağlıyor/amaçlıyoruz. 2.3 milyar aylık kullanıcının her gün platforma gelen yüzde 76’sının nasıl vakit geçirdiğini önemsedik. ‘Daha kaliteli vakit geçirmeleri için ne yapabiliriz?’ sorusunun yanıtını aradık.”

Anlamlı Sosyal Etkileşimler’de haber kaynağı sıralaması birçok faktörü göz önüne alıyor. Sosyal etkileşim tanımını değiştiren Facebook, eskiden beğeni sayısına göre bir sıralama yapıyordu; şimdiki kriterde ise sosyal reaksiyonlar öne çıkmaya başladı. Kullanıcı-sayfa etkileşiminden kullanıcı-kullanıcı etkileşimi artık daha değerli görülüyor. Yani bir haber sitesinin sayfasındaki haber paylaşımının altında kullanıcıların yaptığı yorumlar, etkileşimler artık Facebook’un gözdesi olmuş durumda.

Bu noktada Sağır’ın Facebook sayfa yöneticilerine önerisi, tartışma yaratacak tarzda içerikler paylaşmaları oluyor. “İçerikleri post ederken kullanıcıyı içeriğe dahil eden bir dil kullanılmalı. Davetkâr olan kuruluşların paylaşımları daha iyi ve başarılı,” diye de ekliyor. Diğer önerilerini ise şöyle sıralıyor:

  • Makaleler insanların önemli konularda sohbet etmeye başlamalarına yardımcı olurken, videolar birbirlerine sıkı sıkıya bağlı topluluklar yaratabilir. Live ise diğer video türlerinden çok daha fazla etkileşim ve yorum sağlar.
  • Hedef kitlenize hitap eden içerikler paylaşmaya devam edin, özgün bir marka yaratın ve gruplar gibi topluluk oluşturma özelliklerinden faydalanın.
  • İnsanların yorum yapmalarını sağlamaya çalışan etkileşim odaklı gönderiler anlamlı etkileşim yaratmaz ve gönderilerin ve olasılıkla sayfaların alt sıralara düşmelerine sebep olabilir. Örneğin, “Siz de X ismi destekliyorsanız like’layın, araba kazanmak istiyorsanız paylaşın,” gibi engagement bait’lerden kaçınmak gerekiyor. Emojileri amaçları dışında kullanmanın da sayfalara yaptırımı olacak.

Crowdtangle ile konuları takip edin

İçerik keşif ve sosyal takip platformu olan Crowdtangle’ı satın alan Facebook, sayfa yöneticilerinin istedikleri sayfaları takip etmelerini ve izleyicilerin nelere daha çok tepki verdiklerini görmelerini sağlıyor. Böylece yayıncılar hangi haberi post edeceğine cevap alabiliyor ve nelerin daha çok ilgi çektiğini görüp ona göre içerik üretebiliyor.

Sayfalar için gruplar

Haber konuları altında grup açmak da kullanıcıların sayfada aktif olmalarını sağlayan bir diğer seçenek. Bu seçenekle genelden ziyade özel paylaşımların arttığını gördüklerini söylüyor Sağır. “Kendilerini ait hissettikleri yerde daha çok paylaşım yapıyorlar. Bu da sayfanın puanını etkiliyor,” diyerek, yayıncılara sayfa içinde grup açmalarını tavsiye ediyor.

Yüksek Kaliteli Haberler: Haberlere derin bakış

2019 yılında haberler için önceliklerini; “Güvenilir Kaynaklar”, “Bilgilendirici İçerik” ve “Yerel Haberler” olmak üzere üç ana başlıkta toparladıklarını anlatan Sağır, “Güvenilir Kaynaklar” başlığına dair şunları söylüyor: “Topluluğun güvenilir bulduğu yayıncıların gönderileri daha çok gösterilir.” Amerika’da başlayan test çalışmalarının ardından sırayla başka ülkelere de bu özellik gelecek. Buradaki kriter ise, örneğin bir haber sitesi seçimlerden iki ay önce mi açılmış buna bakılacak ve bu başlık daha da geliştirilecek. Bilgilendirici İçerik başlığında ise, insanların bilgilendirici bulduklarını söyledikleri haberlere öncelik veriliyor. Yerel Haberler’de ise insanların yerel topluluklarını ilgilendiren haberleri görmeleri kolaylaştırılıyor.

Doğruluk: Üçüncü taraf doğrulama

Dönemin en çok tartışılan konularından olan doğrulamaya dair Amerika’da eski gazetecilerden oluşan bir ekiple çalışıldığını söylüyor, Sağır. Facebook, bu konuda Türkiye’de teyit.org ile çalışıyor. Amaçlarının bu konuyu sosyal sorumluluk olarak görenlerle çalışmak olduğunu anlatan Sağır sistemin işleyişini de şöyle açıklıyor: “Onlara haber akışını görecekleri bir araç veriyoruz. Birinci algoritması haber akışı, diğeri de kullanıcıların paylaştığı haberler.” Bu araç sayesinde bir haber yalan haber diye işaretlendiğinde yüzde 95 oranında sayfanın aşağısına iniyor ve bu, üç kere tekrarlandığında haber haber kaynağı’na girmiyor.

Video: Popülerliğini hiç kaybetmiyor

Sosyal video izleme alışkanlıklarını değiştirmeye çalıştıklarını söyleyen Sağır, 2019 ve sonrası için videoların Facebook için çok önemli olacağını belirtiyor. Ortalama olarak Live videolar, normal videolara göre altı kat daha fazla etkileşim yaratıyor. Normal videolara göre de 10 kat daha fazla yorum alıyor.

Facebook’un sosyal izleme merkezli video ürünleri: Live, Watch ve Premieres olarak sıralanıyor. Watch videolarının ortasında adbreak’ler olacak ve en az üç dakikalık videolar olması planlanıyor. Watch’taki genel prensip kimi zaman yayıncılarla anlaşıp içerik alma üzerine olacak. Haber anlamında da Facebook Watch’a özel içerikler üretilecek. Fakat bu özelliğin ilk altı ay Türkiye’de yayına alınması düşünülmüyor. Watch Party özelliği sayesinde arkadaşlarınızla birlikte aynı şeyi izleyip yorum yapabileceksiniz.

Premieres ile önceden kaydedilmiş videolar canlı gibi yeniden sunulabilecek. Sağır, video içeriklerden de gelir elde etmeyi planladıklarını ve bunu ilk altı ayda hayata geçireceklerini söylüyor.

Yayıncılar için Instagram kullanımına dair de bilgiler veren Sağır, dünya çapındaki bir milyar aktif Instagram kullanıcısının 400 milyonunun günlük Instagram Stories kullanıcısı olduğunu söylüyor. 25 yaş üstü kullanıcılar günlük 24, 25 yaş altı kullanıcılar ise günlük 32 dakikalarını Instagram’da video izleyerek geçiriyorlar. Videolar yükselişini hâlâ sürdürüyor. Geçen yıla oranla video izlerken geçirilen zaman yüzde 80 artmış durumda.

Instagram’da yayıncılar nasıl başarılı olur?

  • Odağınızı bulun.
  • Sık sık ve istikrarlı bir şekilde paylaşım yapın.
  • Tüm içerik türlerini kullanın: fotoğraflar, videolar, hikâyeler, canlı yayınlar.
  • Mükemmel olandan ziyade gerçek olana öncelik verin.
  • Topluluğunuzu oluşturun.
  • Instagram’ı bir kaynak olarak kullanın.

Bir milyondan büyük hesaplar günde 4.3 post, 4.3 story ve yüzde 35.2 video paylaşırken; bir milyondan küçük hesaplar günde 2.3 post, 2.8 story ve yüzde 32.2 video paylaşıyor. Hikâye paylaşımında ise çizimler, çıkartmalar gibi var olan araçları kullanmak önemli. Ayrıca yüz göstermek kullanıcılar tarafından ilgi görüyor. Bir hikâye anlatırken de, bunu 6-8 parçada anlatmanız da dikkat çeken detaylardan biri.

Kullanılan etiketler konusunda da bilgi veren Sağır, “Her şeyin azı iyidir. Etiketleri arama terimleri olarak düşünün. İnsanların takip etmeleri için kendi etiketlerinizi oluşturun,” diyor.

Sağır, son olarak yayıncıların unutmaması gereken maddeleri şöyle sıralıyor:

  • Instagram’ı gelecek takipçi kitlenizi oluşturacağınız bir platform olarak düşünün.
  • Odaklanın: İyi olduğunuz şeyi bulun ve ona bağlı kalın.
  • Gereğinden fazla şey paylaşmayın. Gerçek olan, mükemmel olandan daha iyidir.
  • Anlatacak yeni hikâyeler bulmak için Crowdtangle kullanın.
  • Şeffaflık ve ortak istatistikler için markalı içerik ortaklarınızı etiketleyin.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
İlginizi çekebilir
Daha fazlasını oku

WhatsApp yalan haberle nasıl savaşabilir?

Yanlış bilgilendirmeyle mücadele etmek için yarattığımız her teknolojik çözümde yeni bir sorunla karşılaşıyoruz. Yönetiminde olduğum Brezilyalı doğrulama organizasyonu…