Sosyal hayatımızın evle sınırlandığı pandemi günlerinde çevrim içi yayın platformları hem dizi, film izleme olanağı hem de kendi canlı yayınımızı yapma olanağı sunuyor bizlere. Streamyard, YouTube, Periscope, Twitch, DLive, Restream, Instagram ve Facebook bu yayın platformlarından bazıları.
İnternet tarayıcımız ile ulaşabildiğimiz bir canlı yayın stüdyosu olan Streamyard, abone olduğumuzda yaptığımız yayını birden çok sosyal mecraya (YouTube, Facebook, Linkedln, Periscope, Twitch ve RTMP ile bağlanılabilen tüm platformlar) göndermemize de imkân tanıyor.
Peki çekim için bir araya gelemediğimizde röportajlarımızı uzaktan yapabilmemizi sağlayan Streamyard nasıl kullanılır? Adım adım inceleyelim.
Kayıt olmak ve üyelik paketini belirlemek
Streamyard’ı kullanabilmek için öncelikle bir hesap oluşturmamız gerekiyor. Mail hesabımızı yazdıktan sonra mail kutumuza gelen 6 haneli kodu girip hesabımıza giriş yapabiliyoruz. Streamyard için sabit bir şifremiz olmuyor. Her giriş yaptığımızda yeni bir kod geliyor ve bu şekilde erişim sağlayabiliyoruz.
Hesabımıza giriş yaptıktan sonra bize hoş geldin diyen bir ördekle karşılaşıyoruz. Streamyard’ın logosunda bulunan ördek profesyonel canlı yayınları kolaylaştıracağını söylüyor bize.
“Onward” seçeneğiyle tıkladığımızda canlı yayınlarımızı yollamak istediğimiz hesapları eklememizi isteyen bir ekran ile karşılaşıyoruz. Facebook, Linkedln, YouTube, Periscope ve Twitch gibi platformlar için hazır seçenekler çıkıyor karşımıza.
Eğer yayınımızı göndermek istediğimiz platform bu ekranda yer almıyorsa “Custom RTMP” seçeneğine tıklıyoruz. RTMP akışını kabul eden bütün platformlara yayınımızı yollayabiliyoruz. Ama önce, bir RTMP hesabı ekleyebilmek için ücretli bir üyeliğe seçmemiz gerekiyor.
Streamyard, kullanıcıları için 3 farklı seçenek sunuyor: Ücretsiz, basit ve profesyonel plan.
Ücretsiz planda yaptığımız yayınlarda Streamyard sağ üst köşeye kendi logosunu yerleştiriyor. Eğer ücretli bir üyeliğe geçersek bu logoyu kaldırabiliyor ve değiştirebiliyoruz. Ücretsiz planda ayda 20 saat yayın yapabiliyoruz ve bir görüşmede en fazla 6 kişi bulundurabiliyoruz.
Basit ve profesyonel olarak iki seçenek bulunuyor. Ödeme planları arasında en çok tercih edildiği belirtilen basit planın ödemesini yıllık olarak yaparsak ayda yirmi dolara, aylık olarak yaparsak 25 dolara geliyor. Bu planda Streamyard logosunu yayınlarımızdan kaldırabiliyoruz ve kendi logomuzu ekleyebiliyoruz, yayınlarımıza saat sınırı olmadan devam edebiliyoruz, yayın odamıza 10 katılımcı ekleyebiliyoruz, yayınlarımızda kullanmak istediğimiz video, görsel ve gifleri ekleyebiliyoruz, konuşma arka planımızı seçebiliyoruz, Streamyard’ın doğrudan entegre olmadığı platformlara RTMP ile bağlanabiliyoruz. Bu planda yayınların ilk 4 saati kaydedilebiliyor ve 15 gün boyunca saklanıyor. Sadece canlı yayın yapmak için değil görüşme kaydetmek için de kullanılabilir Streamyard. Bu planda aynı anda 3 platforma yayın yollayabiliriz.
Profesyonel hesapta bulunan ek özellikler ise yayınların 4 yerine 8 saat kaydedilebilmesi ve 8 platforma yayınlarımızı yollayabilmemiz. Ayrıca yüksek çözünürlüklü kayıtlar alabiliriz; YouTube, Linkedln ve Twitch 1080P’yi destekliyor. Ama, yayıncının ve konuklarının yayın kalitesinin yükselmesindeki en büyük belirleyici iyi bir internet bağlantısıdır.
Yayına başlamak
Hesabımızı açtığımızda gördüğümüz bir başka seçenek “Broadcasts” kısmıdır. “Upcoming Broadcasts” kısmında yeni görüşme odaları açabiliriz.
“Broadcast to” kısmına girdiğimizde önümüze iki seçenek çıkar. Canlı yayın için eklediğimiz platformları aktif hâle getirerek canlı yayın başlatabiliriz.
Daha sonra düzenleme yapmak istediğimiz bir görüşme kaydı elde etmek istiyorsak da “Record only” kısmında görüşmenin adını yazıp odaya girebiliriz.
“Create Broadcast” kısmına basıp, kamera ve mikrofon onayı verdikten sonra ismimizi yazarak odaya giriyoruz. Kayıt sırasında isimlerin gözükmemesini arzu edersek kaldırabiliriz ama odaya girerken isim kısmını doldurmamız gerekiyor.
Görüşme sayfamızın en altındaki kısımda kamera ve mikrofon ayarları, ekran paylaşımı, kullanıcı davet etme ve stüdyoyu terk etme seçenekleri mevcut.
Görüşme odamıza dahil etmek istediğimiz kişilere “Invite” kısmından bir görüşme linki yolluyoruz. Burada önemli bir nokta: Streamyard Safari tarayıcısı tarafından desteklenmiyor.
Sağ tarafta bulunan menüleri incelemeye başlayalım. Videomuz canlı bir şekilde yayınlandığı zaman “Comments” kısmından yorumları görebiliriz.
“Banners” kısmından yayınımız için hızlıca KJ oluşturabiliriz. “Create a banner” kısmından istediğimiz yazıyı yazdıktan sonra üstüne gelip “show” dememiz yeterli. KJ’yi çekmek içinse tekrar yazının üstüne gelip “hide” diyoruz.
“Brand” kısmına geldiğimizde “banner” için renk ve biçim belirleyebiliyoruz. 4 farklı seçeneğimiz var bu alanda.
“Theme” kısmının altında bulunan logo kısmına “png” uzantılı logolarımızı yerleştirebiliriz.
“Overlay” kısmına görsellerimizi yerleştirebiliriz. Video kısmına yayında kullanmak istediğimiz videoları yüklüyoruz. “Background” kısmında yayınlarımızda kullanmak istediğimiz fonu yerleştiriyoruz.
“Brand” menüsünün en altında “Show display name” diye bir seçeneğimiz var. Konuşmacıların ismini göstermek istiyorsak bu seçeneği aktifleştirebiliriz. İsim kutucuğunun sağ üst tarafında bulunan üç noktaya tıkladığımızda isimleri düzenleme seçeneği çıkıyor karşımıza.
Sağ tarafta bulunan menünün son iki seçeneğinden “Private Chat” ile görüşme odasında bulunan kişilerle yazışabilir, “Settings” kısmından ayarlarımızı yaptıktan sonra görüşme yapmaya başlayabiliriz.
Yukarıda bir konuğa davet linkini nereden yolladığımıza bakmıştık. Şimdi de konuğu yayına nasıl dahil edebileceğimize bakalım.
Linkle yayın odasına dahil olan kişi, mail üzerinden giriş yapan kişi onu yayına eklerse görüşmeye dahil olur. “Add to Stream” ile yayına dahil etmediğimiz kişinin sesi bize ulaşamaz. Görüntüsünü kutucuktan görebiliriz.
Record deyip kaydımızı aldıktan sonra “Past Broadcasts” kısmında bitmiş yayınları görüyoruz. Yayınlarımızı sağ tarafındaki üç noktaya tıklayarak indirebiliriz.
Kolay gelsin!