Twitch’de fark yaratmanın yolları

Getting your Trinity Audio player ready...

En popüler canlı yayın platformlarından Twitch’te iki milyondan fazla aktif yayıncı var. Twitch platformu sayesinde espor’dan müziğe, sohbetten yemeğe birçok farklı alanda canlı yayın içeriklerine ücretsiz olarak ulaşabiliyorsunuz.

Yayıncılar bu platform sayesinde izleyicileri ile anlık etkileşime geçebiliyor, yayınlarından abonelik, reklam ve bağış gelirleri elde edebiliyorlar. Twitch, yayıncılarını üç ayrı sınıfa ayırıyor. Yayınlara yeni başlamış, henüz bu yolun başında olan “yayıncılar”, yayıncılıkta belli bir deneyime sahip “iştirakler” ve belli bir izleyici kitlesine ulaşmış, başvuru şartlarını sağlayan “partnerler”. 

Tüm yayıncılar içerisinde partner olan yayıncıların sayısı 27 bin olarak belirtilmekte. Bu aslında yayıncılığın göründüğü kadar kolay bir iş olmadığının kanıtı. Fakat doğru bir planlama, donanım ve yazılım bilgisi ile partner yayıncılar arasına girmemeniz için bir sebep yok. Aslında hem Türkiye’de hem de dünyanın diğer ülkelerinde partner olmayan, fakat muazzam içerikler üreten yayıncılar mevcut. Bu nedenle özgün ve kaliteli içerikler üreterek bu seviyeleri yavaş yavaş çıkmanın en doğru yöntem olduğunu söylemek isterim.

Kuşkusuz sizi diğer yayıncılardan ayıracak şey sizsiniz, yani yayıncının ta kendisi. Ama sesinizi, görüntünüzü, oynadığınız oyunu ya da üzerinde çalıştığınız projenizi izleyicilerinize doğru aktaramadığınız noktada kanalınızın büyümesi, seviye atlaması çok zor.

Artık birçok marka yayıncılara özel ekipmanlar üretmekte, daha kaliteli yayın ve içerikler için biz yayıncılara fırsatlar sunmaktadır. Tabii ki bunların birçoğu erişimi kolay olmayan, pahalı ürünler. Aslında yayın donanımları sadece ülkemizde değil, işlevlerine göre bakacak olursak yurtdışında da pahalı olan ürünler. Bu yüzden donanım kalitenizi kitleniz ile birlikte geliştirmeniz, yayından kazandığınız gelirleri yine yayın donanımlarına ve yazılımlarına harcamanız, kısacası “organik” olarak büyümeniz birçok partner yayıncı tarafından önerilmekte. Aksi durumda, ilk aylarda yayın ekipmanlarına ciddi bütçeler harcayan yayıncılar, bu dönemde yaptıkları yatırımın karşılığını alamadıkları zaman, daha seyrek yayın açmakta, zamanla da hiç yayın yapmamaya başlamakta.

Donanımlar kadar kullanmış olduğunuz yazılımlar da birinci derecede önem arz etmekte. Open Broadcast Software (OBS), Streamlabs OBS ya da XSplit Broadcaster gibi birçok yayıncının kullandığı programlar olduğu gibi fark yaratmanızı sağlayan nispeten daha az bilenen programlar, eklentiler ve filtreler de mevcut.

Dilerseniz bu programlara, küçük eklentilere ve fark yaratabileceğiniz ayrıntılara birlikte bakalım.

Yazılım: Open Broadcast Software (OBS)

İçerik üreticilerinin olmazsa olmazı olan OBS, kullanmış olduğunuz tüm donanımları ve yazılımları birleştiren, içeriğinizi yayın kıvamına getiren en temel programlardan birisidir. Tamamen ücretsizdir. Kolay ve anlaşılabilir ara yüzü sayesinde rahatlıkla yayın yapmanıza olanak sağlar. OBS son bir yıl içerisinde kendisini geliştirerek, daha az sistem gereksinimi ile daha kaliteli yayınlar üretebilmektedir. Kullanıcılarına sunduğu “otomatik yapılandırma sihirbazı” son derece etkin sonuçlar vermekte, kullandığınız CPU, GPU ve internet hızına göre en uygun ayarı yapmaktadır. Özellikle OBS’te yeni iseniz, otomatik yapılandırma sihirbazı’nın belirlediği ayarlara rahatlıkla güvenebilirsiniz.

Otomatik yapılandırma sihirbazı, sizin PC’nizin donanımlarını tarar, kullandığınız internet hızına göre bitrate’inizi belirler, lokasyonunuza göre en uygun server’ı seçer. Böylece drop-donma yaşamadan oluşabilecek en kaliteli yayını yapmanızı sağlar. Tabii ki OBS’te birçok ayar manuel olarak da ayarlanabilir. Kullanmış olduğunuz işlemci ve ekran kartınıza göre OBS’in yayın yükünü hangi donanıma yükleyeceğini belirlemeniz önemli. Eğer nvidia chipsetli RTX 20 serisi ya da daha üst model bir ekran kartına sahipseniz, bu yükü rahatlıkla ekran kartınıza yükleyebilirsiniz. Fakat GPU kullanımı üst düzey oyunlarda OBS’in işlem yükünü ekran kartınıza vermek yayınınızda drop-donmalara neden olacaktır. Bu yüzden PC oyuncuları yayınlarının daha sağlıklı olması için ortalama donanımlara sahip bilgisayarlarını yayın bilgisayarı olarak kullanmaktadırlar.

İnternet: Yeteri kadar iyi

Donanımlarınızın gücü ve kullandığınız internet hızları yayın kalitenizi doğrudan etkilemektedir. Örneğin 3Mbps upload hızına sahip bir internet kullanıyorsanız, yayın için ayıracağınız bitrate maksimum 2500-3000 arasında olmalı. Çıkış çözünürlüğünüzü 576p 30 fps yapmanız ise dengeli bir yayın üretmenizi sağlayacaktır. YouTube için düşük diyebileceğiniz bu kalite, özellikle Türkiye’deki Twitch izleyicilerinin neredeyse yarısının mobil üzerinden yayınları takip ettiğini düşünürsek oldukça makul bir çözünürlük olarak tanımlanabilir.

Fakat çıtayı daha yukarı bir noktaya koyduysanız 8-10 Mbps’lik upload gücüne sahip olmalısınız. Bu upload hızına sahip kullanıcılar 6000 bitrate ile, 1080p 60fps görüntü kalitesi ile yayınlarını yapmaktadırlar. Akıcı, yüksek fps’ye sahip yayınlar her zaman daha çekici olmakta, izleyicilere daha iyi bir deneyim sunmaktadır. Twitch’in yayıncılara sunduğu en yüksek bitrate ve çözünürlük seviyesi şu an için bu noktada.

Server seçimi de yayınınızın akıcı olması için önemli bir husus. Çoğu yayıncı server seçimini otomatik olarak seçmekte. Manuel olarak server belirlemek isteyen yayıncılar ise genelde Almanya ve Avusturya server’larını seçmekteler. Sizin için en uygun server seçimini yapan, tüm Twitch serverları için gecikme sürelerini belirleyen üçüncü parti uygulamalar da mevcut. Dilerseniz yayına girmeden önce bu testi yaparak o an için en uygun server’ı rahatlıkla seçebilirsiniz.

Webcam ve mikrofon

Kaliteli içeriklerin olmazsa olmazlarından birisi de iyi bir ses ve net bir kamera görüntüsüdür. Bu yüzden biz yayıncılar bu donanımlara ciddi bütçeler ayırırız. OBS üzerinden kişiselleştirilebilir kamera ayarları ve yine OBS’e eklenen ses filtreleri çok daha kaliteli içerikler üretmemize olanak sağlar. TDR VOS SlickEQ, TDR Nova, TDR Kotelnikov ve Wider adlı OBS eklentileri mikrofonunuzun aldığı sesi muazzam hâle getirip yayına aktarmanızı sağlar. Birçok ses mühendisi tarafından kullanılan bu eklentiler ücretsiz olarak temin edilebilmektedir ve tamamı hem OBS hem de OBS Streamlabs uygulamaları ile doğrudan uyum sağlamaktadır.

Bunlar dışında mikrofon kalitemizi üst noktalara taşıyan ve sesimize farklı efektler katan “VB-Audio VoiceMeeter Virtual Audio Mixer” uygulaması da yine yayınlarınızda kullanabileceğiniz başarılı bir programdır. VoiceMeeter, sesinize filtreler ekleyerek, sanal bir ses sürücüsü oluşturur ve tıpkı profesyonel radyocular gibi olmasını sağlar. Bu program sayesinde Hyperx, Rode ya da Elgato’nun ürünlerinden birini kullanmıyorsanız dahi sesinizi bu seviyelere yakın noktalara taşıyabilirsiniz. Ayrıca bu marka ürünleri kullanan yayıncıların da birçoğu bu filtrelerden ya da programlardan faydalanmaktadır.

Webcam ayarlarınız mikrofon ayarlarınıza göre daha kolaydır. Fakat her odanın, her stüdyonun ışığı farklı olduğundan kişiye göre değişebilir. Bu nedenle mükemmel ayarı test edip bulmak önemlidir. Hatta günün farklı saatlerinde aynı ayarlar farkı sonuçlar verecektir. Bu nedenle zaman zaman bu ayarlarınızı değiştirmeniz gerekebilir.

Mikrofondaki ayarların aksine webcam ayarları bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda sıfırlanacaktır. Bu yüzden her yayın öncesi bu ayarları tekrardan düzenlemeniz gerekmekte. Eğer her seferinde bu ayarlar ile uğraşmak istemiyorsanız yine mikrofon filtreleri gibi OBS için önceden hazırlanmış filtreler de mevcuttur. Dilerseniz bu filtreleri kullanabilirsiniz. Webcam’de birçok model 720p 60fps görüntü sağlamakta. Eğer tam ekran konseptinde bir sohbet yayını planlıyorsanız bu çözünürlük ortalamanın altında kalacaktır. Fakat birçok oyuncu gibi ekranın onda birini kaplayan küçük bir ekran içinde yayın yapacaksanız 720p çözünürlüğe sahip kameralar ilk etapta oldukça makul olacaktır.

Bildirimler, uyarılar, emojiler

Yayınlarınızda kullanacağınız bildirimler, uyarılar ve emojiler, hem sizin hem de kanalınızın kimliğini oluşturmaktadır. Kanalınızın logosu, açıklama kısmındaki banner’lar, takipçi-abone bildirimleri, hatta ve hatta chat ekranınız, kanalınızla ve ürettiğiniz içerikle bir uyum içinde olmalı. Fark yaratan profesyonellere taş çıkartan bir iş çıkarmak istiyorsanız bu konuda uzmanlara danışabilirsiniz.

Bu konuda own3d.tv ya da Nerd or Die gibi web siteleri, kanalınıza uygun grafikler bulmanıza yardımcı olacaktır. Bu sitelerin birçoğu ücretlidir, bu yüzden ilk aylarınızda ücretsiz grafikler bulabileceğiniz StreamElements ya da streamlabs gibi siteleri kullanabilirsiniz. Bu siteler sayesinde abonelik bildirimlerinizden, belirli hedef barlarına kadar birçok ücretsiz grafiğe ulaşabilirsiniz.

Abonelerinize özel oluşturacağınız emojiler ise izleyicilerinizin kanalınıza abone olmasını ve daha büyük izleyici kitlelerine ulaşmanızı sağlar. Bununla birlikte yayın kimliğinize uygun sesli bildirimler izleyicilerinizin daha keyifli bir yayın izlemesine olanak sağlayacaktır.

Subscribe
Bildir
guest
3 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Ahmet alkaya
Ahmet alkaya
2 yıl önce

Süper yazı müthiş bilgiler 🙏🏻emeğine sağlık 😉

Hakan
Hakan
2 yıl önce

Cok faydali ve detayli bir yazi. Tesekkur eder, devami beklerim.

Ömer
Ömer
2 yıl önce

Çok faydalı oldu Teşekkürler

İlginizi çekebilir