Gazeteciler için gerekli SEO araçları neler? Gazetelerin SEO ihtiyacı artık her zamankinden daha büyük, peki SEO nedir? SEO araçlarının önemi artıyor ve gazeteciler için SEO araçları listesi nerede? En iyi SEO araçları hangisi?
Sorunuza soruyla yanıt veren ve yapılan aramaya en iyi sonucu verdiğine ikna eden bu taktiğe “black hat SEO” yani siyah şapka SEO deniyor. Arama motorundaki sıralamaları manipüle eden bu yöntem kullanıcının bilgiye erişimini kısıtlamak dışında bir işe yaramıyor. Asıl işi haberi ve bilgiyi ulaştırmak olan birçok medya aktörü, kullanıcısıyla dakikalarca güreşerek bilgiyi vermeden önce kendi gelirini maksimize etmenin yolunu arıyor. En basit hâliyle, tık avcılığı yapıyor.
Anıl Aba’nın Boşuna Tıklama: Tık avcılarını avlamak röportajı, artık manipülasyonun önüne geçmek için kullanıcıların farklı yollar bulduklarını gösteriyor. Muhatabınızla karşılaşmak için tek yöntem tık avcılığının da ötesine geçen bu tip kısayollar olmamalı, habercilik etiğine çizik atmadan içerikleri kullanıcıya ulaştırmak için faydalı metotlar var.
Gelin, dikkatimi çeken ve işinize yarayacağına inandığım bazı araç ve metotları sizinle paylaşayım.
SEO için tek bir doğru yok, kendi formülünüzü üretmeniz olası
Aslında bir mecrada öne çıkabilmek için sabit bir rota olmaması almak isteyeceğimiz en iyi haber değil çünkü TikTok örneğinde olduğu gibi “öne çıkarılması istenen” bazı içeriklere çifte standart uygulanıp uygulanmadığına dair bir şüphe hep ortada oluyor. Google’da bu durum biraz daha farklı işliyor. Her websitesinin yapısı, kitlesi, rakipleri ve dolayısıyla sunduğu değer birbirinden farklı. Her biri onlarca ayrı biçimde dallanan bu değişkenlere odaklandığınız zaman SEO ihtiyaçlarınız da bir anda farklılaşıyor. Buradakine benzer araçlarla takip edeceğiniz rakiplerinizin güçlü yahut zayıf yanları yapmanız gerekenleri belirliyor. Kitleyi de tanıdıkça yaratıcı kısayolları devreye sokmak gerekebilir.
Önce bilgiyi kaynağından almayı denemek: Google SEO Başlangıç Kılavuzu
Herhangi bir mecraya dair çözüm üretmeye başlarken üçüncü parti çözümlerden önce mecranın oyununu hangi kurallara göre oynadığına bakmaya gayret ediyorum. Bazı mecralar kural setlerini sunmuyor olsa da Google SEO için detaylı bir kılavuz sunarak bilgiyi ilk elden almanın yolunu açıyor. Buradan kılavuza ulaşarak SEO’ya dair temel kavramlar, arama motorunun çalışma prensipleri ve sıralamada önce çıkmanın formülünü kaynağından öğrenmenizi tavsiye ederim. SEO’ya dair aklınızdaki tüm soruları yanıtlamayacak ancak yola çıkmak için en iyi noktalardan biri.
Alternatif ve iddialı bir SEO kılavuzu: Search Engine Journal
Google’ın rehberinde eksik olan ne varsa tamamlayan, sürekli güncellenen bir nevi elektronik kitap bu. Türkçe desteği olmasa da en azından çeviri araçları kullanarak didik didik etmekte fayda var. Neden böyle diyorum, anlatayım. Search Engine Journal’ın 35 detaylı maddelik bu kılavuzunda dokunduğu bazı noktalar, bugün binlerce lira vererek alınacak SEO hizmetleriyle yarışacak detaylara sahip. Örneğin SEO stratejisi ve SEO taktiği arasındaki farkın uzun vadede websitenizi nasıl etkileyeceğini bilmek, SEO için kısa sürede strateji&taktik satın almaktan çok daha uzun vadeli bir birikim sunuyor. Kullanıcı davranışlarına da odaklanan bu ücretsiz kılavuz neredeyse “arama motorlarının sosyolojisinin” peşine düşüyor.
Doğru sözcükleri seçebilmek için araçlar
Başarılı bir SEO planı yapabilmek için rehberlerden faydalanarak çerçeveyi oluşturduktan sonra faydalı birkaç araca başvurmak gerekebilir. Bilhassa doğru sözcükleri seçebilmek, oyunu değiştiren hamlenin ta kendisi olduğundan Google Anahtar Kelime Planlayıcı ve Semrush’a bir göz atmakta fayda var. Onlarca ayrı alternatife sahip anahtar sözcük yardımcılarından hangisinin size uygun olduğuna, hem ihtiyaçlarınız hem de size özel sunabildikleri ödeme planına bakarak karar vermekte fayda var.
Güvenilirliği “bağlantı inşa” ederek kiralayın
En basit hâliyle, güvenli websitelerinden alıntılar yaparak ve onların adreslerine atıflarda bulunarak kendi websitenizin SEO gözündeki kredi skorunu yükseltmeye, bağlantı inşası (link building) deniyor. Tam tersini de düşünebilirsiniz, arama motorları gözünde yüksek krediye sahip bir websitesi sizi alıntıladığında bu sizin de daha güvenilir bir kaynak olduğunuza dair bir sinyal yaratıyor. Bir önceki maddede bahsettiğim Semrush kullanmaya karar verirseniz şu kılavuz, bir diğer araç olan Ahrefs’i tercih ederseniz bu kılavuz bağlantı inşa ederek Google’ın güvenini kazanmanız yolunda size eşlik edecektir.
Bunlar benim gözüme çarpan, ilk aşamada faydalı olacağını düşündüğüm metotlar ve araçlar. Peki SEO planlamalarınızı yaparken sizin faydalandığınız kaynaklar neler? Yorum olarak paylaşın, diğer gazetecilere yol göstermesi için biz de makale kaynakları arasına ekleyelim.