Gazetecilik uzun süredir Türkiye’deki en tartışmalı mesleklerden biri. Ama tartışmalar çoğunlukla ya birkaç büyük şehirdeki gazetecinin ya da çok okunan kimi köşe yazarlarının şahsı etrafında gerçekleşiyor.
7 Soru 7 Cevap #podcast serisi ekseriyetle büyük şehirlere ve ulusal medya eksenine sıkışmış gazetecilik tartışmasını, gazetecilik pratiğinin şevk ve tutkuyla sürdüğü yerel medya alanına taşıyor.
Bu seride, basılı gazetelerin ilk sayfalarında kendine yer bulamayan, adli bir haber olmadıkça televizyonlardaki ana haber bültenlerine giremeyen illerin medya kuruluşlarında çalışan yerel ve bölgesel gazetecilerle hem kendi deneyimlerini hem de günümüzdeki gazeteciliğe ilişkin düşüncelerini konuştuk.
Gazeteci Perihan Kaya’nın hazırladığı bu seri yedi soru etrafında Türkiye’nin unutulmuş şehirlerindeki gözden kaçmaması gereken hikâyelerin peşinde koşan gazetecilere ses vermeyi amaçlıyor.
Bu bölümde konuğumuz Mardin’den Faraç Çobanoğlu.
Çobanoğlu, 1966 yılında Mardin’de doğdu. İlkokulu köyü Çadırlı’da, ortaokulu Kızıltepe’de, liseyi İzmir, Tire’de bitirdi. Çobanoğlu, sosyoloji, felsefe ve tarih bölümlerinde lisans öğrenimi gördü. Mardin Artuklu Üniversitesi’nde tarih alanında yüksek lisans yapıyor.
Çobanoğlu, 2002 yılında Mardin’de Çağdaş Habur adlı yerel bir gazete çıkardı. Bu sırada Güneydoğu Ekspres ve Mardin Life gazetelerinde köşe yazarı olarak yazılar yazmaya başladı. 2010 yılında Kızıltepe Post adlı internet haber sitesini kurdu ve hâlâ haber koordinatörlüğünü yürütüyor. Çobanoğlu, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’ne üye ve Mezopotamya Gazeteciler Cemiyeti’nde yöneticilik yapıyor.
Çobanoğlu’nın gazetecilik tanımı ne? Gazeteci olmaktan pişmanlık duyduğu oldu mu? Yaşadığı zorluklar neler? #Yerel ya da bölgesel yayınlarda neyi değiştirmek isterdi? Mardin’de yaşayan bir #gazeteci olarak bir gününü nasıl geçiriyor?
Umarız siz de dinlemekten bizim kadar keyif alırsınız.
İyi dinlemeler!
Yorum ve önerilerinizi iletisim@newslabturkey.org adresine bekliyoruz.