GAZETECİ: Medyanın Don Kişot’u Doğan Akın

Teknolojinin gelişmesi, bireyselleşme ve dijital medyanın yükselişi haberciliği, haberin kaynaklarından sunumuna kadar pek çok anlamda dönüştürdü. Sosyal medya araçlarının haber kaynaklarına eklenmesiyle birlikte neyin haber olduğu ve kime gazeteci denebileceği tartışmaları daha da şiddetlendi.

NewsLabTurkey olarak bu dönüşümün öncesinde ve sonrasında gazeteci olduğunu tartışmasız olarak kanıtlamış isimlerle konuştuk. 

En çok kimlerden etkilendiler? Gazeteciliğe yeni başlayanlara tavsiyeleri neler? Mesleki hayatlarında en büyük hataları ne oldu? Nasıl bir gazetecilik hayal ediyorlar?

Gazeteci‘nin ikinci konuğu medya sektörünün içine düştüğü duruma isyan bayrağı açan ve “başka bir gazetecilik mümkün” mottosuyla T24’ü kuran Doğan Akın.

Doğan Akın, Doğan Grubu’ndan ayrılıp T24’ü kurma nedenini medyanın finansal ve ideolojik takıntılardan arındırılması hayaliyle açıklıyor. T24’ün Genel Yayın Yönetmenliğini sürdüren Akın, “gazetecilik doğru yapıldığında kendi gelirini üretir” diyerek, çıktığı bu yolculuğun başındaki yalnızlığını ve devamındaki yıllarda gelen başarısının sırrını açıklıyor.

Kariyeri boyunca yaptığı en büyük hatayı aktaran Akın, bundan nasıl dersler çıkardığını da sıralıyor. Gazetecilerin elinde güçlü silahlar olduğu benzetmesini yapan Akın, bir cümle ile yapılabilecek ihlallerin önüne geçmek adına ekibine her zaman “yanlış olacağına eksik olsun” uyarısında bulunduğunun altını çiziyor.

“Gazeteciliğin yarısı okumak ve haberdar olmaktır” diyen Doğan Akın, bu anlamda gazeteciliğin çok doğurgan bir meslek olduğunu söylüyor ve kendi gazetecilik ütopyasından şöyle bahsediyor: “Çok güçlü ve alabildiğine bağımsız!”

İyi Seyirler!


Hazırlayan: Günel Cantak

Kameraman: Celal Yücel Tombul

Video Editör: Defne Sarıöz

Prodüktör: Duygu Uzunoğlu & Sarphan Uzunoğlu

Müzik: News-Envato Audio Stock


Friedrich Ebert Stiftung Türkiye Temsilciliği tarafından desteklenen bu içeriğin tüm sorumluluğu Dijital Medya Araştırmaları Derneği’ne aittir.

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Muzaffer
2 yıl önce

Tebrikler,
90lı yıllara daldık; umutlandık : )

İlginizi çekebilir