SEO öğrenmek isteyenler için 7 başlangıç rehberi

Bir önceki yazıda, SEO öğrenmeye başlayanlara temel önerilerimi sıralamıştım. Bu yazıda ise SEO öğrenmek isteyenler için üretilmiş en işlevli rehberlerden oluşturduğum seçkiyi sizinle paylaşacağım.

Her şeyden önce en az iki farklı rehberle ilerlemeyi tavsiye ederim. Böylelikle iki farklı bakış açısını da görürken aynı zamanda bilgileri teyit etmiş olursunuz. Çelişen bilgiler içinse üç veya dördüncü kaynaklardan teyit ederken bilgi derinliğinizi önemli ölçüde arttırırsınız. Bunu yaparken rehberlerin konu başlıklarının aynı sırada gitmemesi de inanın pek önemli değil. Hatta daha iyi. Örneğin birinde hâlâ anahtar kelime araştırması ya da temel SEO faktörlerinde iken diğerinde içerik pazarlaması ile ilgili konulara geçmiş olabilirsiniz. Bu sıkılmanızı da engelleyecektir. Belki geriden geldiğiniz, muhtemelen daha uzun ve detaylı yazılmış olan rehberi de daha hızlı okursunuz. Bu arada, başlıklara tıklayıp rehberlere kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

MOZ Begginer’s Guide to SEO: Başlangıç rehberlerinde bilgilerin doğruluğundan sonra en önemli şey rehberin içerik yapısının doğru ve anlaşılır kurgulanmış olması. Yani birbirini takip eden başlıkların sıralarının doğru belirlenmesi, değinilmesi gereken temel konuların tamamına değinilebilmesi. Moz, bu konuda gayet yeterli bir seo başlangıç rehberine sahip.

GOOGLE: Search Engine Optimization (SEO) Starter Guide: Bana göre bu yazıdaki başlangıç rehberlerinin açık ara en zayıf olanı. Diğer rehberlere göre daha az kapsayıcı fakat bazı temel konular hakkında bizzat Google’ın dilinden ve bakış açısından bilgi sahibi olmanın faydası yadsınamaz.

SEJ: How Search Engines Works: Arama motoru optimizasyonunu doğru anlamak için arama motorlarını doğru anlamak şart. Dave Davies arama motorlarının nasıl çalıştığı, temel fonksiyonları ve bunların sonuç sayfalarına etkisine dair bir e-kitap yazdı. Formu doldurup ücretsiz indirebilirsiniz.

SEJ: SEO101: 18 alt başlıktan oluşan bu rehber tamamen “101” seviyesi için oluşturulmuş ve amacına da uygun şekilde mantıklı bir içerik planına sahip. Terimlerden, işe yarar araçlara, belirli alt başlıklarda hangi çalışmaların neden önemli olduğuna dair açıklayıcı içeriklere sahip. Öğrenmeye başlarken faydalı olacaktır.

SEJ: SEO GUIDE: Search Engine Journal’ın bu tam kapsamlı rehberi ise SEO 101’in ötesine geçiyor ve daha kapsamlı bir rehber sunmaya çalışıyor. 2020’nin gündemlerine de uygun olarak düzenlenen rehber, yukarıda paylaştığım SEO101 rehberinden sonra tamamlayıcı niteliğinde.

QUICKSPROUT: Everything You Need To Know About SEO: Quicksprout her bir başlıkta, bu başlığın alt kırılımlarına dair yazılmış kaliteli pek çok yazıyı derleyen besleyici bir rehber içeriğe sahip. Yazıları incelediğimde çoğunun 2019 Nisan-Mayıs ve sonraki aylarda yayınlandığını gördüm. Bu, bilgi güncelliği açısından makul bir süre. Farklı bir başlangıç rehberini okurken paralel olarak devam edebileceğiniz güzel bir kurguya sahip. 

BACKLINKO: SEO This Year: Bir önceki yazıda sık sık tekrar ettiğim güncel kalmanın önemi konusunda Backlinko güzel bir çalışmaya sahip. Her yıl, o yılın en güncel trendlerini bir araya getiren bir rehber yayınlıyorlar. Temel başlangıç rehberlerini bitirdikten sonra okumanızı tavsiye ederim. İlk başta okumak kafanızı karıştırabilir. Fakat başlangıç rehberlerinden sonra günümüzdeki yükselen trendlere dair bu rehberi de bitirmeniz tamamlayıcı olarak çok faydalı olacaktır.

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Semih Tuncer
Semih Tuncer
1 yıl önce

Dostum çok güzel kaynaklar önermişsin. Ama şunu eklemeyi unutmuşsun. Belki adama karşı bir antipati oluşacak sende ama Ayhan Karaman bu işi . atış öğretir. Onun blog sitesi, eğitimleri, diksiyonu ve vb özellikleri yeter cidden.

İlginizi çekebilir