Haberinizi yazarken kullanabileceğiniz 3 reklam tekniği

Gazetecilikle reklamcılık arasında nasıl bir bağ olabilir?

Bu soru Arjantin’de Chicas Poderosas’ın düzenlediği #EnResistencia Mediathon sırasında Gray Buenos Aires’in reklam direktörü Flor Loda ile yürüttüğümüz “Gazetecilik ve Reklam Atölyesi”nin temelini oluşturdu.

Bir metin yazarı ve serbest gazeteci olarak her iki taraftan da araçlar kullanmak işimi yaparken bana yardımcı oldu.

Başlangıç olarak, reklamcılığın sadece ürün satmak için bir araç olduğu fikrine kapılmamak en iyisi. Reklamcılık aynı zamanda medyadır. İkna üzerine kurulu her söylemde olduğu gibi farkındalığı artırabilir, eleştirel düşünmeyi teşvik edebilir ve ilettiği mesaj etrafında bir tartışma başlatabilir.

Bu yazıda reklamcılık endüstrisinde kullanılan araçların gazetecilik araştırmalarına daha fazla ilgi çekmek, okurla bağ kurmak, sosyal medya için net ve etkili mesajlar oluşturmak için nasıl kullanılabileceğini araştıracağım.

Gazetecilikle reklamcılık arasında nasıl bir bağ olabilir?

Daha önce de açıkladığım gibi önemli bir bağ var!

Gazeteciler ne sorusuna odaklanma eğiliminde: “Mesajım ne?”

Reklamcılık yaklaşımında ise daha çok nasıl sorusuna yoğunlaşıyoruz: “Bunu nasıl anlatabilirim?”

Sosyal medyanın ve diğer dijital kanalların etkisiyle reklamcılık giderek olaylarla eş zamanlı gerçekleşen bir içerik hâline geldi. Sosyal medya da gazeteciliği benzer bir biçimde etkiledi. Her iki örnekte de, aktarılan mesaj yeterince ilgi çekici olmadığında kimsenin bir reklam izlemek veya bir makale okumak istemeyeceğini temel alıyoruz. Sosyal medya içerikleri reklam ve haberlerin izlediği yolla insanların ilgisini çekmek için yarışıyor.

İnsanların bir habere ilgi göstermesini nasıl sağlayabiliriz?

1. Kim? 

Hedef kitlenizi tanıyın.

Reklamcılıkta işe hedef kitlemizin kim olduğunu araştırarak başlarız. Savaş zamanı doğmuş biriyle milenyum kuşağından birine hitap etmek aynı şey değil elbette. Kitlemizi anlamak için daha derine inmemiz, nasıl bilgi edindikleri ve hangi mesajlara yanıt verdikleri üzerine sorular sormamız gerekiyor.

Reklamcılık anlayışının gazeteciliği nasıl etkilediğini anlamak için #EnResistencia Mediathon’da yaratılmış projelerden birine göz atalım. Bir grup Arjantinli gazeteci, kıyafet bedenlerini düzenleme konusunda ulusal bir yasa bulunmamasının insanların günlük yaşamını nasıl etkilediğine dair yorumlar toplamak istedi.

Bu örnekte hedef kitleleri genişti: düzenli olarak yeni kıyafet alışverişine çıkan kadınlar. Bu kitleyi anlamak doğru insanlara ulaşacak daha iyi bir kampanya geliştirmelerinde onlara yardım edecektir.

2. Ne?

Hiç ortada olmayan bir ilgi yaratmak için sonda söyleyeceğinizi başta söyleyin.

Bazen az çoktur. Reklamcılıkta ana fikrin bir parçası olmayan bilgilerin dışarıda bırakılabileceği yaygın olarak bilinmektedir ama bu, bilginin işlevsiz olduğu anlamına gelmez; yalnızca çok fazla bilgi kitlenizi özellikle de içinde bulunduğumuz sosyal medya çağında sıkabilir.

Reklamcılıkta olduğu gibi gazetecilikte de okurun etkileneceği bir ana fikir belirleyin; çünkü bu fikir hikâyenin sonunu ele verse dahi okurun neyin önemli olduğunu anlaması önemlidir.

Arjantinli ekip üretilen kıyafet bedenleri ile ilgili herhangi bir düzenleme, kural olmaması üzerine yorumlarını isteyeceği kadınlara, hikâyelerini paylaşmadan önce bu yasanın olmamasının kadın bedeni imajını etkilediğine dair önceden bilgi verdi.

3. Nasıl?

Fark yaratacak yöntemler belirleyin.

Son olarak mesajınızı kitlenize nasıl ulaştırmak istediğinizi düşünmelisiniz. Bu kararlar bir başlığa karar vermek gibi kolay; ya da görsellere, tasarım unsurlarına veya interaktif ögelere karar kılmak gibi zor olabilir.

Arjantin kampanyasının arkasındaki gazeteciler sorularını Twitter’da #MiCuerpoNoEsElProblema hashtag’ini pembe ve siyah renklerin ağırlıkta olduğu kısa bir video ile seyircilerine ulaştırmak istedi. Hedef kitlelerinin tümünün Twitter’da olmadığını fark ederek ekip haberi Arjantin’deki başlıca gazetelerden Clarin’in Entre Mujeres (Kadınlar Arasında) adlı bölümünde de yayınladı.


Kampanya hedef kitlenin yorum, tecrübe ve hikâyelerini aktarmakla kalmayıp konu ile ilgili bir farkındalık yaratarak konu etrafında bir tartışmanın başlamasına olanak sağladı. Birkaç saat içerisinde #MiCuerpoNoEsElProblema hashtag’i Arjantin trendleri arasına girdi.

 Reklamcılık yaklaşımının faydasını gördüklerini söyleyebiliriz.


İlk olarak ijnet‘de yayınlanan bu içeriği Batuhan Uzunoğlu çevirdi.

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
İlginizi çekebilir