YouTube kanalı açıp, videoları yükleyip takipçi ve izleyici kazandıkça para kazanılıyor düşüncesi doğru mu?
Özellikle de ilk akla gelen isimlerden biri olan Gary Vaynerchuk gibi olmak isteyenler zengin olmanın hayalini kuruyor.
Peki aslında gerçekte neler oluyor? YouTube kanalı açtığınızda hangi vergileri ödemeli ve ne gibi adımlar atmalısınız?
“Eğer videolarınız milyonlar izlenmiyorsa inanın hiçbir zaman bu vergileri giderleri kurtaracak miktarlarda değil” diyen Donanım Haber Genel Yayın Yönetmeni ve teknoloji alanında YouTube kanalı olan Mesut Çevik, işin gerçek yüzünü NewsLabTurkey’e anlattı.
“Google’dan banka hesabınıza bin lira yattı diyelim, bu bin liranın ilk önce yüzde 18 KDV’sini ödüyorsunuz. Daha sonrasında ise dahil olduğunuz gelir vergisi dilimine bağlı olarak %15-%40 arasında değişen oranlarda bir gelir vergisi ödüyorsunuz. Şahıs şirketi iseniz %15-%40 arasında değişiyor, limited şirket kurarsanız %22 kurumlar vergisi ödüyorsunuz. Ayrıca muhasebe giderleriniz var. Eğer şahıs şirketi iseniz 250 ila 270 lira civarında bir muhasebe gideriniz oluyor. Eğer limited şirket kurarsanız bu giderler 800 lirayı aşıyor. Her ay düzenli olarak gerçekleşen bu beyannamelerde kullanılan damga pulu vergisi gibi giderler derken sadece bir şahıs şirketinin sıfır lira kazansa dahi yani o ay hiçbir gelir elde etmese dahi, devlete ödemesi gereken para 350 lirayı buluyor,” diyor Mesut Çevik.
Vergiden kaçınma ile vergi kaçırmayı sakın karıştırmayın
Çekim yaptığınız ev ya da ofis size ait değilse stopaj ödenmesi gerektiğini kaydeden Çevik, “Eğer primleriniz bir şirket tarafından ödenmiyorsa ayrıca Bağ-Kur primi ödeyeceksiniz. Her ay 870 lira civarında Bağ-Kur primi de yatırmak zorundasınız. Bunları kolayca yapmanın bir yolu olarak Mukellef.co adresinden tek tıkla şirket açtım. Mukellef.co gibi girişimlerle tek tıkla şirket kurmak ve sonrasında mali müşavir bulup, ön muhasebe tutmak da eskisine oranla kat kat hızlı ve kolay hâle getirilmiş. Aracı kullanmak istemeyenler de birçok işlerini e-devlet üzerinden halledebiliyor. Eğer eviniz kiralıksa stopaj ödemeniz gerekir, ama belli şeylerden belli yollarla kurtulabiliyorsunuz; vergiden kaçınma diye bir yol var. Vergiden kaçınma ile vergi kaçırmayı sakın karıştırmayın. Vergiden kaçınma nedir biliyor musunuz? Size sağlanan hakları kullanarak daha az vergi ödemek. Mesela eğer kiralık bir yerde iseniz, gerçekten yüksek oranlarda stopaj ödemeniz gerekiyor. Ama sanal ofis kiralama diye bir hizmet var. Uygun fiyatta kiralayarak şirket adresi olarak orayı gösteriyorsunuz ve stopaj ödemekten kurtuluyorsunuz. Muhasebe programınız da oluyor. Online olarak erişebildiğiniz panelinizden size gelen e-faturaları görüyorsunuz. Çünkü artık e-fatura mükellefisiniz aynı zamanda fatura kesebiliyorsunuz,” diye konuştu.
Vergileri karşılayacak kadar gelir elde etmiyorsanız para kazanmayı seçmeyin
“Birçok şeyi gider olarak gösterebiliyorsunuz, mesela market alışverişlerini muhasebecim KDV’den düşüyor,” diyen Çevik sözlerini şöyle sürdürdü: “Mesela demirbaş olarak elektronik eşya bir ürün satın aldım. Bunun fiyatını ödeyeceğiniz gelir vergisinden 5 yılda düşüyor. Vergileri ilk başta çok yüksek görünüyor. Ama tabii ki siz daha azını ödüyorsunuz. Çünkü bu kanunen size tanınmış bir hak. Fakat vergi mükellefi olmak zorundasınız. Eğer YouTube’dan bir lira dahi kazanıyorsanız ve bunu eğer beyan edip ödemiyorsanız şu anda, ileride banka hesaplarınız kontrol edildiğinde döküm orada duruyor. Google’dan gelen tüm parayı, ne zaman yattığını vergi memurları görebiliyorlar ve daha sonra size ne yapıyorlar biliyor musunuz? Diyelim ki geçmiş döneme ait 10 aylık süreçte, siz kazancı devam ettirdiniz. İlk önce 500 lira, sonra 300 lira geldi böyle aylarca bir kazanç elde ediyorsunuz ve bunu beyan etmediniz. İlk önce bu parayı beyan edip vergisini ödemediğiniz her ay için 1.200 lira size ceza kesiyorlar. 10 ay için 12 bin lira cezayı baştan kabul ediyorsunuz. Ayrıca her 3 ayda bir 1200 lira daha kesiyorlar, o da 4600 lira para ediyor. 12 binin üstüne onu da ekliyorsunuz, 16600 lirayı geçiyor. Bir de geçmişe dönük vergiyi faiziyle tahsil ediyorlar. Dişe dokunur, gerçekten de bu vergileri ödemeyi makul hale getirecek bir gelir elde etmiyorsanız, para kazanmayı aktif etmeyin.”
Devlet 29 yaşa kadar gelir vergisinden büyük oranda muaf tutuyor
“Devlet 29 yaşa kadar olan genç arkadaşlarımızı büyük bir oranda gelir vergisinden muaf tutuyor” diyen Çevik, “Eğer gençseniz ve bir girişim oluşturmak istiyorsanız bir şahıs şirketi kurarak başlamanın tam zamanı olabilir. Yani evet bir yandan birçok sorumluluğu, gideri ve uğraşı var. Bunlar bir yanda duruyor ama diğer yandan da çok büyük fırsatların kapısını aralıyor. Başkasının çalışanı olmak yerine belki de işveren olma şansı veriyor,” şeklinde öneride bulundu.
Hocam bir sorum olacaktı, biz toplam 850 TL gibi bir gelir elde ettik. Bunda sonra ödeme almayacağız, ödeme almayı durdurduk. Bu 2 ayda aldığımız ücretlerin Vergisini ödemek zorunda mıyız?
Merhabalar ben adsense hesap türünü şahıs yerine işletme olarak seçmişim benden belge istiyor onun için ne yapmalıyım ne belgesi göndereceğim ve vergi belgesini nasıl nerden alacağım?