Gazete Kadıköy: Yerelden evrensele şekillenen gazete

Gazete Kadıköy 20 yıllık yerel bir gazete. Bayram ve özel günler dışında çıkmadığı tek bir hafta bile yok. Yazı işleri müdürü Semra Çelebi’nin tabiri ile “Türkiye’nin geçirmiş olduğu felaketlerde bile basıldı ve okuyucularına ulaşmak üzere dağıtıldı.” 11 Ocak’ta 971’nci sayısı Kadıköylülere ulaştı. Kültür-sanat, yaşam, spor, kent ve çokça Kadıköy hikâyesi Gazete Kadıköy’ün sayfalarında yer alıyor. 2010 yılında muhabir olarak başladığı Gazete Kadıköy’de bugün yazı işleri müdürü olarak görev yapan Semra Çelebi ile NewsLabTurkey için konuştum.

Gazete Kadıköy yerel bir gazete fakat içerik bakımından yerel ile sınırlı kalmıyor. Bu tarzı nasıl yakaladınız?

Diğer yerel gazetelere göre daha iyi olanaklara sahip olduğumuzu düşünüyorum. Kadıköy Belediyesi büyük bir belediye ve Gazete Kadıköy belediyenin yayın organı. Kadıköy Belediyesi’nin sosyal demokrat bakış açısı, gazeteciliğe verdiği önem ve bize sağladığı olanaklarla alakalı bir durum. Belediye, gazetecilik anlamında ya da politik anlamda müdahale etmediği hâlde biz belediyenin olanaklarından faydalanıyoruz. Pek çok yerel gazete için gazetenin maddi boyutunu idare etmek zor bir süreç. Baskı ve dağıtımı bağımsız bir şekilde yapmak çok zahmetli. Matbaamızla belediye anlaşıyor, dağıtımımızı belediye yapıyor. İşin teknik kısımlarıyla çok fazla uğraşmadığımız için gazetecilik yapmaya odaklanıp, içeriğimizi zenginleştiriyoruz. “Yerel gazete ne olacak ki zaten maaşımızı alıyoruz, birkaç basın bülteni koyarız” gibi bir anlayışla hareket etmiyoruz. Kadıköylülere bilgi ve haber ulaştırma amacıyla her hafta gazetemizi çıkarıyoruz. Kimi zaman hikâye haberlerle kimi zaman toplumsal haberlerle 16 sayfa olarak okurlarımıza ulaşıyoruz.

Belediye gazeteye müdahale ediyor mu?

Tabii ki bir denetleme mekanizması var. Belediye başkanı ve seçilmiş belediye meclis üyelerine tabiiyiz. Gazete Kadıköy, belediyenin sesi ve görüntüsü olarak okurlara yansıyor. Dolayısıyla ciddi bir denetleme mekanizması söz konusu. Fakat politik anlamda ya da bize gazeteciliği öğretecek şekilde baskı söz konusu değil. Bunun olmasına biz de izin vermedik ama, izin vermediğimiz zaman işten atılmadık. Tartışma ve uzlaşma zemini oluşturduk.

Haftalık olarak basılan gazetenin ne kadar dağıtımı yapılıyor?

Her hafta cuma günü 30 bin adet gazete belediye çalışanları tarafından kamu kurumu, muhtarlık, kültür merkezi, belediye birimleri, park ve meydan gibi noktalara ücretsiz olarak dağıtılıyor.

Ayrıca üniversiteli arkadaşlarımız çeşitli toplu ulaşım noktalarında eski usul ile “Gazete Kadıköy” çıktı diye seslenerek gazeteyi dağıtıyor.

gazetekadikoy.com.trnin okunma oranları nelerdir? Bu oranlardan memnun musunuz?

Günlük tıklanma oranımız bin 500 civarında. Gazete Kadıköy 20 yıldır basılıyor ancak internet yayıncılığında yeni olduğumuz için dijital okunmalarımızdan şu an memnun değiliz.

Bizim için şöyle bir handikap var: Biz haftalık gazeteyiz. Kent gazetesi veya kültür-sanat eki gibi geniş röportajların, life style haber ve yazıların yer aldığı bir gazete çıkarıyoruz. Dolayısıyla her gün çok tıklanan ve güncellenen bir site bizim misyonumuzla uyuşmuyor. Sitemizi haftalık olarak güncellerken, internet gazeteciliğinin geldiği noktayla birlikte etkinlik, anma gibi haberleri basılı gazeteden önce internet sitemize koyuyoruz.

Gazete Kadıköy’ün gelir modelleri nelerdir?

Kadıköy Belediyesi’nin Gazete Kadıköy için ayırdığı yıllık bir bütçe var. Onun dışında reklam gelirlerimiz var. Reklam gelirlerimiz asla genel giderlerimizi karşılayacak seviyede değil.

Sadece Kadıköylü gazeteciler mi içerik sağlıyor?

Muhabirlerimizi Kadıköy’de yaşayanlardan seçme gibi bir durumumuz asla olama (Gülüyor). Ancak zamanla muhabirlerimiz ulaşım kolaylığı nedeniyle ve haberin içinde olmak için Kadıköy’e taşınıyorlar. Biz sürekli Kadıköy haberciliği yapıyoruz. Dolayısıyla Kadıköy’den kopup başka bir yerde yaşayınca işler bir parça zorlaşıyor.

Okurun Gazete Kadıköy’e olan yaklaşımı nedir? Samimi, mesafeli, müdahaleci…

Aslında bu durum biraz bizim tavrımızla ilgili. 9-10 yıl öncesine gidersem okurun çok daha müdahaleci olduğunu söyleyebilirim. Okurlarımız “Gazete Kadıköy, belediye gazetesi ve belediyeyi biz seçtik dolayısıyla sizi de biz seçtik” düşüncesindeydiler. Açıkçası yaptığımız haberler ve koyduğumuz tavırla bu düşünceyi kırdık.

Okurlarımız takip etmemizi istedikleri haberleri bizimle paylaşıyorlar. İnsan kaynağı yetersizliğimizi okurlarımıza açıklıyoruz, onları yurttaş gazeteciliğine yönlendiriyoruz. Bu şekilde sağlıklı bir iletişim yürütüyoruz.

Gazete Kadıköy’ün okur profili nasıl, kimler oluşturuyor?

Önce Kadıköy’ün profiline bakmak lazım. Kadıköy neyse bizim okur kitlemiz odur. Kadıköy, ileri yaşın yoğun olarak yaşadığı bir ilçe ve okuryazar oranı çok yüksek. Dolayısıyla orta yaş ve üzeri okur kitlemiz özellikle basılı gazete bekliyor. Gazetesi bir sebeple ulaşmadıysa mutlaka arıyor, gazetesini istiyor. Orta üst sınıf, okuryazar, meslek sahibi bir okur kitlesinden bahsedebilirim.

Gazete Kadıköy’ün gelecek planları nelerdir?

Gazete Kadıköy’ü sadece Kadıköylüler okusun, Kadıköylüler bilgilensin gibi bir sınırımız yok. Bu sebeple içeriklerimiz yerelden evrensele doğru şekilleniyor. Gazete Kadıköy olarak Charlie Hebdo saldırısına da sayfalarımızda yer verdik. Herkesi ilgilendiren konuları yerelleştirmeye çalışıyoruz. Herkesin ilgilendiği konuları Kadıköylü uzmana, sanatçıya ya da Kadıköy’den dünyaya açılan insanlara soruyoruz. Böylelikle ulusal ya da evrensel bütün meseleleri bir şekilde Kadıköylü kılıyoruz. İçeriğimiz her şey olabilir ama Kadıköy ile bir şekilde bağının kurulması lazım.

Yazar hakkında

Seda Karatabanoğlu

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde lisans, l'Université Paul-Valéry’de Avrupa Çalışmaları ve Uluslararası İlişkiler bölümünde yüksek lisans eğitimi aldı. Gazeteciliğe Cumhuriyet Gazetesi’nde muhabir olarak başladı. Ardından çeşitli internet sitelerinde muhabirlik ve editörlük yaptı. 2016 yılından beri serbest gazeteci olarak çalışıyor. Ulusal ve uluslararası basın kurumları için yazı ve video haberler hazırladı. Çeşitli dergilerde aktüel ve politika yazıları yayınlandı. Dış haber odaklı Dünya Podcast’in kurucusu.