Güvenli ve hızlı dosya paylaşımı mümkün mü?

Her ne kadar elektronik cihazlar bulut depolama teknolojilerini kullanmayı teşvik etse de, neredeyse tüm kişisel bilgilerimizi, belgelerimizi öncelikli olarak kullandığımız bilgisayarların ve mobil cihazların kendi dahili hafıza kartları ya da depolarında tutuyoruz. Gazetecilik faaliyetlerimizde kullandığımız cihazlarda yer yer haber kaynağımızın güvenliği, haber ile ilgili topladığımız istihbaratımızın güvenliği ve en nihayetinde iş güvenliğimizi ilgilendiren bir sürü bilgi ve belge bulunabiliyor.

Sabit ve mobil cihazlarımızdan gün içerisinde bir sürü güvende tutulması gereken hassas bilgi ve belgeleri topluyoruz ve tercih ettiğimiz adreslere, ilgili kişi ve kurumlara yolluyoruz. Peki tüm bu dosya alma ve verme süreçlerini güvenli mi yapıyoruz?

Dosyalarımızı güvenli bir şekilde başkasıyla paylaşmak dosyalarımızı güvenli tutmaktan daha zor. Bilgi ve belgelerimizi göndermenin en güvenli yolu, onları şifrelemek, şifrelenmiş sürümü paylaşmak ve alıcının kendi makinelerinde şifresini çözmesini sağlamaktır. Bu karmaşık ve belirli seviyelerde teknik bilgi gerektiren süreçler için çeşitli programlar mevcut. Bu programlar birkaç sene öncesine göre kat kat hızlı ve pratik. Fakat birçok gazeteci için hâlâ pratik bulunmamakta.

Alıcınız muhtemelen sizin kullandığınız bir şifreleme programını kullanmıyor olabilir. Genelde de şifreli bir şekilde yolladığınız dosyaları açacak olan karşı taraftaki kişiye kullandığınız dosya şifreleme programını kurdurmak zor ve zaman alan bir süreç olacaktır.

Tüm cihazlarda hızlı bir şekilde şifrelenmiş dosya yollamak mümkün mü?

Birçok gazetecinin yavaş yavaş bunun farkına vardığını ve çeşitli önlemler aldığını görmek bizi mutlu etse de, özellikle bu mesleğin belası olan hızlı olmak ve haber yetiştirme telaşı, gazetecileri dosya şifreleme süreçleri ve şifresini çözüp dosyayı açma işlemleri olmaksızın bilgi-belge paylaşımına yönlendiriyor.

Neredeyse hepimizin kullandığı Firefox, Thunderbird gibi kamu lisanslı özgür yazılım araçları üreten ve internet özgürlüğü mücadelesi veren Mozilla Vakfı, son zamanlarda kullanıcılara yönelik yine burada tanıttığımız Firefox Monitor gibi bilgi güvenliği odaklı araçlar geliştirmeye başladı. Bu araçlardan biri de Send.


Send, kişiye özel ve şifrelenmiş dosya paylaşımı yapmamızı sağlıyor. Send’le dosyalarınızı (şu an için 1 GB’a kadar) internette paylaşmak üzere yükleyip, otomatik olarak şifreleyebiliyorsunuz. Yükleme işlemi bittikten sonra başkalarıyla paylaşabileceğiniz bir bağlantı oluşuyor. Bu linki göndermek istediğiniz kişiye istediğiniz yolla iletebiliyorsunuz.

Görevimiz Tehlike film serisini izleyenler hatırlayacaktır, Jim karakterine yollanacak olan talimatlar bir kaset ile iletilirdi. Kasetteki mesaj bitince, kendisini 5 saniyede imha edeceğini söyler yanar ya da patlardı. Tabii artık bilgi ve belgelerimizi başka bir kişiye aktarırken güvende olduğundan emin olmak için bu tip bir strese girmemize gerek yok. Dosyayı göndermek için kullanılan bağlantı sadece bir kez çalışıyor. Dosya, indirildikten hemen sonra Mozilla sunucularından otomatik olarak siliniyor. Dosya, alıcı indirmediyse bile, 24 saat sonra Mozilla sunucularından otomatik olarak kaldırılıyor. Dolayısıyla en geç 24 saat sonra dosyadan eser kalmıyor.

Mozilla’nın, tüm bu süreçte sizden ücret talep etmediğini, şifrelenmiş dosyanızın içeriğine ulaşamadığını ve dosyayı yalnızca belirlenen süre veya indirme sayısı boyunca sakladığını da belirtmekte fayda var.

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
İlginizi çekebilir