SEO bilginizin güncel kalması için takip edebileceğiniz 6 blog

Sürdürülebilir bir dijital gazete için erişim modeli oluşturuyor olsam ücretsiz (organik) Google trafiğini temele koyardım. Bu bir sır değil ve pek çoğunuzun da böyle yapacağına eminim. Trafik kaynaklarınızın hacmini koruyabilmek için sponsorlu içerik çıkmanız gerekiyorsa ya da ücretli sosyal medya trafiği ile kitlenizi büyütmeye çalışıyorsanız bunun özellikle “bağımsız” gazetecilik için fazla sürdürülemeyeceği aşikâr. Sürekli aynı frekansta içerik yayınlayamadığınız bir dönem geldiğinde, sosyal medya hesaplarınızdaki dramatik erişim kaybı, Google’da aynı sertlikte olmayacaktır. Ya da aynı bütçeleri tanıtımınız için harcayamadığınız bir dönem geldiğinde can kurtarıcınız olarak Google’ın ücretsiz sonuçlarında başarılı performanslar yetişebilir. Özellikle Google reklamlarının genellikle daha az yer kapladığı haber sonuçları için.

Elbette Google organik trafiğin ücretsiz olması ve bu kaynağın diğer mecralara nazaran daha uzun vadeli destekleyici olması sürdürülebilir bir model için gerekli ama buradaki performansın da sürdürülebilir olması için sürekli öğrenmeye ihtiyaç var. Zira Google yerinde durmuyor, yılda yüzlerce farklı güncelleme yapıyor ve on binlerce insan bu yeni gelişmeleri analiz edip çıkarımlar yapmaya uğraşıyor. Ne kadar güncel kalırsanız o kadar organik trafiğinizi arttırmayı sürdürebilirsiniz. İşte bu noktada hangi kaynaklardan güvenilir bilgiler almaya devam edeceğiniz önem taşıyor, ben bunun için 6 farklı blogu ve kurucularının Twitter hesaplarını sizinle paylaşmak istedim:

BACKLINKO

Kurucu: Brian Dean

Güncel SEO gelişmelerini anlaşılır bir dille açıklayan Brian Dean, detaylı analizleri ve ufuk açan çıkarımları ile ortalama 3500 kelimelik müthiş detaylı araştırmalar ortaya koyuyor. Hemen hemen her hafta yeni bir yazı yayımlandığını söyleyebilirim. Brian’ın bu tempoyu nasıl koruduğunu inanın bilmiyorum. Gerçekten sonuçlara giden, havada kalmayan SEO önerilerine blogunda yer veriyor. Daha çok profesyonel pazarlamacıların kanıtlanmış SEO önerilerine ihtiyaç duydukları zaman başvurabilecekleri bir kaynak, harika bir blog. Bültenine da buradan kaydolabilirsiniz.

Daha önce yine NLTR’de paylaştığım SEO başlangıç rehberlerini veya benzer kalitede temel seviye bilgilere sahip blogları incelemiş medya çalışanlarının, uzmanlık seviyesini bir adım ileriye taşıyabileceği güzel içeriklere sahip. Ayrıca yeni başlayanlar için de gayet kaliteli bir SEO başlangıç rehberi.

HOBO-WEB

Kurucu: Shaun Anderson

İngiltere’deki diğer örneklerine nazaran ufak kadrodan, SEO şefi Shaun Anderson ayda ortalama 2 yazı yayınlayıp, 4000 kelimeye yakın uzunlukta makalelerle önce bir soru sorup, sonra bu soruyu tüm ilişkili alt başlıklarıyla cevaplandırıyor. Konu başlıkları genellikle temel SEO konuları olduğu için özellikle başlangıç seviyesindeyseniz aylık yayınlarını takip etmenizi öneririm.

MOZ

Kurucu: Rand Fishkin

SEO stratejisi denince akla ilk gelen uzman, SEO dünyasının “rock star”ı Rand Fishkin’in kurduğu MOZ, herkesin daha işin başında karşılaştığı bir blog. Şu an MOZ’dan ayrılmış olan Fishkin’den sonra da MOZ’da içerikler yayınlanmaya devam ediyor. Dünya çapında ünlü pek çok SEO uzmanının kendi birikimlerini ve analiz sonuçlarını paylaşmalarını sağlayan iyi bir platform. Her hafta ortalama 4-5 yazı yayınlıyorlar. Geçmişte Rand Fishkin’in meşhur Whiteboard Friday videoları da her hafta takipçilerin karşısına çıkıyordu. Hatta bunlardan biri daha önce bahsettiğim 10x content kavramını ortaya koyuyordu. Şu an ise Fishkin’in daha önce oluşturduğu fakat yayınlamadığı videolarla birlikte farklı uzmanların video içerikleri de Whiteboard Friday’de yer alabiliyor. 

Cognitive SEO

Kurucu: Razvan Gavrilas

Cognitive SEO, aslında pek çok SEO aracını içinde barındıran bir platform. Bununla birlikte iyi de bir bloga sahip. Özellikle son zamanlarda SEO’da doğru bilinen yanlışları açıklamaya çalışıyorlar. Temel seviye bilgileri basitin biraz ilerisinde, daha orta karar detayda analiz eden blog arayanlara tavsiye edebilirim.

Distilled

Kurucu: Will Critchlow & Duncan Morris

SEO dünyasının en popüler konferanslarından biri olan Search Love’ın düzenleyicisi; Londra, New York ve Seattle’da ofisleri olup her yıl mutlaka oldukça şaşırtıcı vaka çalışmaları yayınlayan başarılı bir ajans. Elbette bu ajansın blogu da çok besleyici. Hem yeni başlayanlara faydalı olabilecek bir başlangıç rehberleri var hem de kendilerinin Distilled University adını verdikleri bir eğitim platformları mevcut. Sadece bu platformda 133 saatlik video içerikleri var. Bununla birlikte “resources” kategorisi altında yeni yazılar da yayınlamaya devam ediyorlar.

SEER Interactive

Kurucu: Wil Reynolds

Veri analizi ve verinin üzerinden çıkarılabilecek en iyi SEO stratejilerini SEER Interactive’de bulabilirsiniz. Şirketin kurucusu Wil Reynolds’ın daha önce 4 farklı konferansta sunumlarını izleme fırsatım oldu. Hepsinde de çerçevenin çok dışından bakan, müthiş zenginlikte bakış açıları sundu. Veriler içerisinde kaybolmadan, çok laf kalabalığına yer vermeden doğrudan sonuca giden stratejiler oluşturmak için gerekli vizyonu bloglarından edinebilirsiniz. Çok yazarlı bu blogda ayda uzunlukları 1000 kelime civarında ortalama 7 içerik yayınlanıyor.

BONUS:

Elbette yüzlerce blog ve kaynak var, hepsine de bu yazıda yer vermem çok zor. Haftalık ya da aylık yayınlar yerine daha çok yazardan günde 4-5 haber almak istiyorsanız aşağıdaki web sitelerini de öneririm: 

https://www.searchenginejournal.com/

https://searchengineland.com/

https://www.searchenginewatch.com/

Yazar hakkında

Onur Poyraz Kaya

2013 yılında Yeni Medya atölyelerinde ilk SEO çalışmalarına başladı. 2014'te Contentus’da içerik editörleri için hedef kitle analizleri üzerine çalıştıktan sonra 2014 sonundan itibaren SEM’de teknik analiz ve pazarlama temelli stratejileri birleştirerek SEO Danışmanlığı vermeye başladı. 2015-2018 yılları arasında TGS Akademi’de, farklı şirketlerde ve üniversitelerde 50'den fazla eğitim verdi. 2020’de ajans kariyerini noktaladı. Freelancer olarak SEO danışmanlığını sürdürüyor ve NLTR Akademi’de eğitimlerine devam ediyor.