İklim değişimini haberleştirmek: Dan Schrag’den ipuçları

Daniel Schrag, Sturgis Hooper kürsüsü jeoloji profesörü ve Harvard Üniversitesi’nde çevre bilimleri ve mühendislik profesörü. Bir yandan lisans öğrencilerine “iklim enerji mücadelesi” olarak adlandırdığı bir ders verirken, bir yandan Harvard University Center for Enviroment’ı yönetiyor ve Belfer Center for Science and International Affairs’de Science, Technology and Public Policy programının eş yöneticiliğini yapıyor.

Schrag, 2009 ve 2016 yılları arasında eski ABD başkanı Barack Obama’nın Council of Advisors for Science and Technology (PCAST) ekibinde yer aldı ve iklim bilimi, jeokimya, dünya tarihi ve enerji teknolojileri alanlarında çeşitli sorunlar üzerine çalıştı. Yaptığı araştırmalar arasında 2017 yılında yapılan solar jeomühendisliğin ekstrem hava olaylarına etkisi üzerine bir çalışma ve 2016 yılında yayınlanan önümüzdeki yıllarda alınacak politik kararların binlerce yıl sonraki küresel iklimi, ekosistemleri ve toplumları nasıl etkileyeceği üzerine bir makale var.

Schrag yakın zamanda Journalist’s Resource ile gerçekleştirdiği sohbette çevre ve bilim haberciliği üzerine gözlemlerini, perspektifini ve tavsiyelerini paylaştı. Ardından Schrag ile görüşerek kimi noktaları daha faydalı hâle getirmek için sohbetimizi düzenledik ve genişlettik.

1. Bilimi anlayın

Schrag, “Çevre gazeteciliği ile bilim gazeteciliği aynı şeyler değil ama birçok ortak noktaları var,” dedi. Bir muhabirin çevre gazeteciliğinin birçok alanını; çevre hukuku, siyaseti ve düzenlemeleri ve çevre adaleti gibi, ele alması için akademik dereceye ihtiyacı yok. Fakat muhabirlerin sıkça yaptıkları hataları ortadan kaldırmak için çevre bilimine dair temel bir anlayışın büyük yardımı dokunacaktır. “Gazeteciler biraz daha eğitime sahip olduklarında bu hataların oranı düşecektir,” dedi.

Fakat bilim gazetecilerinin akademik bir arka plana ihtiyaçları var. “Bilim gazeteciliği uzun zamandır bu sorundan muzdarip. Bir gazetenin finans bölümünü hiçbir ekonomi veya finans eğitimi olmayan birisinin yönettiğini düşünün … Böyle bir şey asla olmaz.” Schrag, bir bilim gazetecisinin eğitiminin gazeteciye ve yaptığı haberlere göre kimya veya fizik alanında bir eğitim, lisans derecesi ya da bir bilim bursu olabileceğini söyledi.

2. Odağınızı değiştirin

Schrag, “İklim değişimi burada, şu anda gerçekleşiyor ve binlerce yıl boyunca da bizimle birlikte olacak,” dedi. Gazeteciler insanların iklim değişimini nasıl yönetebileceğine odaklanmalılar; onu nasıl durduracağına değil. Ayrıca değişen iklimin gerçeklerini nasıl iletecekleri üzerine düşünmeliler. “Bir şekilde sera gazı salınımının atmosfere girişini durdurmak zorundayız ama bu çok uzun bir zaman alacak, en iyi ihtimalle bir yüz yıl.”

3. Doğru bağlamı dahil edin

Çevre gazetecilerinin hedefi topluma iklim değişiminde ne olduğunu doğru bağlam ve zaman ölçeği içerisinde iletmek olmalı. “Bu, doğal fenomenleri de, doğal olmayanları da kapsıyor.” Örneğin, Eylül 2017’de Harvey Kasırgası Houston, Texas yakınlarına 50 inçten fazla yağmur bıraktığında, kıta ABD’si tarihinde tek bir kasırga sistemi tarafından bu miktarda bir yağmuru ilk kez tecrübe ettiğini söyledi. Schrag, “Bu kasırganın iklim değişimi yüzünden gerçekleştiğini söylemeniz mümkün değil,” dedi ve ekledi, “Fakat iklim değişiminin kasırgaların daha da kötüleşmesine neden olan koşullar yarattığını, daha fazla yağmura sebep olduğunu ve okyanus sularını ısıtarak kasırgaların daha hızlı büyümesine sebep olduğunu söyleyebilirsiniz.”

4. İnsanların öyküsünü anlatın

İklim kaynaklı olayların etkisi dünyanın her yanındaki insanlara ve gruplara dokunuyor ve bazen yıkımlarına sebep oluyor. Schrag’a göre, bu noktada hem bilimsel eğitime sahip gazetecilere hem de iklim değişiminin duygusal etkilerini yakalayabilecek gazetecilere yer var. “Bazen iklim gazeteciliğinin bilimsel yazıma çok yaklaştığından ve bu duyguyu kaybediyor olmasından korkuyorum.”

5. Araştırmaları kullanarak liderleri zorlayın

Schrag, ABD Başkanı Donald Trump’ın bilimsel konsensüse karşı çıkan kişileri hükümet görevlerine atamasını veya atamaya çalışmasını ve kilit bilimsel liderlik pozisyonlarını boş bırakmasını eleştiriyor. Ayrıca gazetecilerin son zamanlarda çevre haberlerinde geri çekilmeye başladığını da fark ettiğini söylüyor. “Sanırım hepimiz Trump fenomenine karşı biraz uyuştuk … Son zamanlarda çevre gazeteciliğinde pek az harika iş görüyorum, bunun sebebi kısmen gazetecilerin bu haberleri okuyacak bir kitle olmadığını düşünmesi.”

Schrag, gazetecilerin kurumları ve politikacıları sorumlu tutma konusunda kilit bir role sahip olduklarını söylüyor. “Trump’ın hiçbir bilimsel geçmişi olmayan ve çevre sorunlarını anlamayan ve bunlara ideolojik olarak karşı olan birisini aday göstermesi doğal … Bu yüzden zor zamanlardan geçiyoruz.”

6. Kutuplaşmayı yok saymayın

İklim değişiminin ve çevresel yıkımın etkilerini kontrol etmek oldukça partizan bir mesele. “İklim konusundaki görüşleriniz iklimle hiçbir alakası olmayan bir avuç soru ile neredeyse mükemmel bir şekilde tahmin edilebilir … hükümet hakkındaki hisleriniz ve çevreyle hiçbir alakası olmayan diğer konulardaki görüşleriniz iklim değişimi hakkında ne hissettiğiniz konusunda fikir verebilir ve bu çok talihsiz bir durum.” Çevre sorunları çoğu zaman birden çok alanı ilgilendirir; ceza adaleti, siyaset ve ekonomi gibi. Uzmanlara ve güvenilir bilim insanlarına erişmek, topluma çevre muhabirliğinin her alanında açık ve kanıt temelli bilgiyi ulaştırmak için şart. “Gazetecilerin korkusuz ve cesur olmaları lazım … çevre düzenlemelerine ve çevre ahlakımıza karşı birçok saldırı var. Gazeteciler buna karşı durmamız noktasında kritik bir rol oynuyor ve bu yüzden gördüklerini söylerken dürüst olmaları gerekiyor.”


Bu içerik daha önce Journalist’s Resource‘da yayınlanmıştır.

Bu metni Ahmet A. Sabancı Covering Climate Now projesi kapsamında Türkçeleştirdi.

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
İlginizi çekebilir