Her yıl Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü tarafından nisan ayında gerçekleşen Yeni Medya Konferanslarının sekizincisi “Yeni Medya ve Fenomenlik” başlığı ile 10 Nisan’da üniversitenin Cibali kampüsünde düzenlendi. Etkinlik, konferans salonundan ve sosyal medyadan takip eden yüzlerce öğrencinin, akademisyenin ve uzmanın katılımıyla interaktif bir şekilde gerçekleşti. Konferans, çeşitli sosyal platformlarda milyonlarca kişinin takip ettiği fenomenlerin sunumları ve bu fenomenler ile çalışan sektör temsilcilerinin katılımıyla yapılan panelle son buldu.
Fenomenlerin başarı hikâyeleri, onları takip eden milyonlarca kişi ile aralarındaki iletişimleri, marka ve ajanslar ile olan diyalogları ve gelir modelleri sunumlarının temel başlıkları arasındaydı.
Fenomenlik artık profesyonel bir alan
Etkinlik KHAS Üniversitesinden Dilara Eldaş Baş’ın moderatörlüğünde Doç. Dr. Çiğdem Bozdağ’ın (KHAS Yeni Medya Bölüm Başkanı) açılış konuşması ile başladı. Bozdağ konuşmasında fenomenliğin artık profesyonel bir hâle geldiği ve bu yeni ekosistemin dinamiklerini anlamamız gerektiğini vurguladı. KHAS Rektörü Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu ise, “Yeni Medya Konferansı artık hem akademi hem de sektörde çok önemli bir yere sahip ayrıca bu konferansta konuşacak olanların çoğunluğunun kadın olması beni mutlu etti,” dedi.
İlk sunum, üç milyon takipçisi olan “Burak Oyunda” isimli Youtube oyun kanalının yöneticisi olan Burak Şahin tarafından gerçekleştirildi. Kendi başarı hikâyesi, marka işbirlik süreçleri ve içerik üretimine değinen Şahin özellikle çocukların izlediği kanalların bir sansürden farklı olarak bazı filtrelerden geçirilmesi gerektiğini dile getirdi. Fenomenlerin de bir süre sonra kendi öz denetimlerini geliştirdiklerine değinen Youtuber ayrıca mevcut dijital ajansların hayat tarzlarını ve içeriklerini değiştirecek gücü olmadığına değindi.
Lifestyle ve gezi hesabı ile Instagram ve Youtube’da binlerce takipçisi olan Buse Plan ise günün ikinci sunumunu gerçekleştirdi. Fenomenlik yolunda ilerlerken birçok bilgiye Youtube’dan eriştiğini söyleyen fenomen Youtube’u bir okul olarak gördüğünü belirtti. Sunumunun bir kısmında siber zorbalığa değinen Plan, bunlar karşısında profesyonellerin sakin kalabilmesi gerektiğinin altını çizdi. Sosyal mecralarda üretim yapmak isteyenlere ise izlenme kaygısı olmadan içerik hazırlamalarını tavsiye etti.
Twitter’da üç milyona yakın takipçisi bulunan @OdunHerif hesabıyla 9 yıldır içerik üreten Kadir Doğrubakar ise sunumunda Twitter’da takipçi sayısının artırılmasının diğer platformlara göre daha zor olduğuna dikkat çekti. Başarısındaki en önemli etkenin hiçbir zaman kendisi ile çelişmemesi olduğuna dikkat çeken fenomen, Twitter’ın artık bir halk meclisi görevi gördüğünü belirtti.
Instagram hesabından tekstil şirketine
Bir instagram sayfasından tekstil şirketine uzanan öykülerini anlatan Kabuhan&Elif Canpolat kardeşler ise 5in1Canpolat markasının kuruluş öyküsünü dinleyicilerle paylaştılar. Canpolat kardeşler markalarının başarısını, “Soğuk marka algısını kendi hayatımızdan kesitler paylaşarak yok ediyoruz,” diyerek açıkladılar. İnsanların onlara olan güvenini suistimal etmemelerini ve sadece memnun kaldıkları ürünleri takipçileri ile paylaşmaları gerektiğini de vurguladılar.
İnsanları kandırmak bize zarar verir
Günün en ilgi çeken konuşmacısı ise büyük kitlelerin takip ettiği ve artık sosyal medyada bir marka olan Danla Bilic oldu. Konuşmasında sosyal medyada kitleleri kaybetmenin çok kolay olduğuna değinen Danla Bilic, doğal olmayan bir şey üreteceklerine içerik hazırlamamayı tercih ettiklerini söyledi. Fenomen, “İnsanları kandırmak bize zarar verir,” diyerek içerik üretiminde dürüst olmanın öneminden de bahsetti.
Ötekileştirici bulunan fenomenler ile çalışmak istemeyiz
Sunumların ardından yapılan panele ise Prof. Dr. Aslı Tunç’un (Bilgi Üni. İF. Öğretim Üyesi) oturum başkanlığında Arda Kofoğlu (Socialand Ajans Başkanı), Dr. Kadir Kırmızı (Turna.com Tepe Yöneticisi) ve Av. Nihan Güneli’nin (Güneli Hukuk Bürosu) katılımıyla gerçekleşen panelde Kofoğlu, fenomenlerin yalnızlıkla başa çıkabilmelerinin önemini vurguladı. Ayrıca fenomenlerin tek başlarına kendilerini yaratabileceklerini ama hayatta kalamayacaklarını belirtti.
Kadir Kırmızı ise paylaşma şekli ve formunun her geçen gün değiştiği bu ortamda insanları ötekileştiren fenomenlerle çalışmayı istemediklerini söyledi.
Influencer Marketing’in hukuki boyutu hakkında bilgi veren Av. Nihan Güneli ise sosyal medyada neyin reklam neyin gerçek olduğunu anlamanın çok zor olduğunu ve sektörün gün geçtikçe büyüdüğünü vurguladı.