Sesten metine: Bazı yararlı uygulamalar

Gazetecilerin ses kayıtlarını veya sesli notlarını metine dönüştürürken yararlanabilecekleri uygulamaları derledik.

Transkriptor

Otomatik olarak toplantıyı, videoyu ve ses kaydını yazıya çeviren bir uygulama olan Transkriptor ile ses ve video dosyalarınızı birçok farklı formatta içe aktarabilir ve transkripsiyonunuzu zaman damgalarıyla birlikte Metin, SRT veya WORD formatlarında da dışa aktarabilirsiniz. Son teknoloji yapay zekâ algoritması tarafından desteklenen Transkriptor konuşma kalıplarını öğrenerek doğruluğunu geliştirme özelliğine sahip. Manuel olarak deşifre yapmanın zaman ve mali yükünü ortadan kaldıran uygulama için bir kurulum gerekmiyor. 

Herkese uygun fiyatlı deşifre hizmeti sunmak ve dünyayı daha erişilebilir kılmak misyonuyla hizmet veren uygulamayı kayıt sırasında 90 dakika ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.

Google Keyboard

Google tarafından Android ve iOS cihazlar için programlanmış olan Keyboard, bir sanal klavye uygulaması olarak sunulmuş olsa da sesi yazıya çevirme konusunda kullanışlı bir uygulama. 100’den fazla dili aktif olarak ses kaydından yazıya çevirebiliyor. Google Çeviri gibi önemli bir Google servisine de entegre edilen Keyboard, GIF seçenekleri, emoji kütüphanesi ile ifade kabiliyetlerini de artırmakla birlikte gelişmiş bir metin düzenleme aracına sahip. Uygulama el yazısını da destekliyor.

Telefonunuzda etkinleştirme yapmanın oldukça kolay olduğu bu uygulamayı Android cihazı kullanıyorsanız Google Play Store’dan, iOS’a bağlı bir cihaz kullanıyorsanız App Store’dan indirebilirsiniz.

Speechnotes

Speechnotes uygulaması hem mobilde hem de bilgisayarda kullanabileceğiniz ücretsiz bir uygulama. Gücünü Google’dan alan uygulamalardan biri olan Speechnotes, kolay bir şekilde notlarınızı kaydetmenizi sağlıyor. Not almanın dışında e-posta, mesaj ve tweet gönderme gibi amaçlar için de kullanılabilen Speechnotes, içerisinde Google’ın ses tanıma teknolojisini de barındırıyor. 

Speechnotes ile dosyalarınızı Google Drive gibi bulut servislerinde depolayabilirsiniz. Türkçe dil desteği de sunan uygulamaya Google Play Store’dan ulaşabilirsiniz. Uygulamayı web üzerinden kullanmak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.

Transcribe

iOS platformu tarafından desteklenen Transcribe uygulaması ses kayıtlarının yanı sıra videoları da metinler halinde derleyebilen uygulamalardan biri. Yapay zekâ teknolojilerinden faydalanan uygulama 120’den fazla dil ve lehçeyi destekliyor. Uygulama Google Play Store’da bulunmamakta; ama Apple’ın uygulama mağazası App Store’dan indirebilirsiniz.

Google Dokümanlar

İş ve eğitim yaşamında milyonlarca kullanıcısı bulunan Google Dokümanlar, sesleri yazıya çevirebiliyor. Bu işlemi gerçekleştirebilmeniz için Google Dokümanlar’ın ara yüzünde yer alan “Sesli Yazma” özelliğini aktif hale getirmeniz yeterli. 

Google Dokümanlar’ın sesle yazma kabiliyetinin özellikleri şöyle sıralanıyor:

  • Google Chrome tarayıcısında kullanılabilmektedir,
  • Yazım dili, Google hesabınızdaki dil seçeneğinizde belirttiğiniz dildir,
  • Lehçeleriyle birlikte (Türkçe dahil) 89 dil desteği mevcuttur,
  • Hybrid bir yapıya sahiptir. Mikrofon ve klavye aynı anda kullanılabilir,
  • Biçimlendirme (Bold, İtalik gibi) komutları mevcuttur,
  • Metin, harf, rakam gibi çok sayıda seçim komutu çalıştırılabilir,
  • Left, Right, Center gibi (İngilizce olmak kaydıyla) biçimlendirme komutları vardır,
  • Copy, Paste, Insert gibi komutları vardır.

Uygulamaya eğer Android cihazı kullanıyorsanız Google Play Store’dan, iOS’a bağlı bir cihaz kullanıyorsanız App Store’dan, web üzerinden ise bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Dictation.io

Ücretsiz bir şekilde metinler hazırlayabileceğiniz bir konuşma tanıma uygulaması olan Dictation.io sadece bilgisayarda kullanılabiliyor. Farklı dillerde kayıtları yazıya çevirebilen Dictation.io, dönüştürülen metni tarayıcınızda saklıyor. Dictation.io’ya bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Speechy

Güçlü bir ses tanıma altyapısına sahip uygulamalardan birisi olan Speechy, yapay zekâ destekli bir asistan. 80’den fazla dil seçeğine sahip olan uygulama hem tablet ve bilgisayarda hem de akıllı telefonlarda da kullanıma uygun. Muhabirlerin en sevdiği uygulama olarak bilinen Speechy, DEHB, beyin sarsıntısı ve diğer okuma güçlükleri olan kişiler için okumayı artık bir engel olmaktan çıkarmak için savaşıyor.

Speechy’i muhabirler dışında yazarlar, doktorlar, avukatlar, yöneticiler ve yaşlılar da kullanabilir. Okuma materyalini sesli kitaplara dönüştüren uygulamayı yemek pişirirken, egzersiz yaparken, işe gidip gelirken veya aklınıza gelebilecek herhangi bir aktivite yaparken kullanabilirsiniz. Uygulamayı App Store üzerinden indirebilirsiniz.

Just Press Record

Open Planet Software tarafından geliştirilen Just Press Record, ücretli bir uygulama. Bir ses kaydını yazıya çevirme uygulamasında olmasını isteyebileceğiniz hemen hemen her şeyi içinde barındıran Just Press Record yalnızca iOS destekli. Just Press Record, tek tuşla kayıt, çeviri ve cihazlar arası senkronizasyon gibi özellikler de sunuyor. Uygulamaya bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Dikte: Konuşmadan yazıya

İçerisinde 40’dan fazla tercüme dili ve Türkçe dil desteği bulunan uygulama ile yazmak isteğiniz metni okuyarak yazdırmakla birlikte sesli notları metne dönüştürüp istediğiniz bir dille tercüme edebilirsiniz. Ücretsiz erişilebilen Dikte’de zaman sınırı yok ve Apple cihazlarında çalıştırılabiliyor. Dikte artık engelli kullanıcılar için yazı tipi boyutu ayarını desteklemekte ve yapılandırılabilir tuş boyutları sunmakta.

SpeechTexter

SpeechTexter uygulaması Android cihazlarınızda sesinizi kullanarak not alabilmenizi kolaylaştırıyor. Not alırken, mesaj gönderirken ya da e-posta gönderirken elle yazma zorunluluğunu ortadan kaldıran uygulama metin notları, SMS, e-posta ve tweet oluşturmanıza olanak tanıyor.

Voice Notes

Voice Notes uygulaması Android cihazlarınızda sesiniz ile kısa notların yanı sıra önemli fikirleri kaydetmenize olanak veriyor. Klavye kullanarak not almak için uygun olmadığınız zamanlarda işinizi kolaylaştırmak için bu uygulamayı kullanabilirsiniz.

Windows Konuşma Tanıma

Microsoft’un Windows 10 ve Windows 11 işletim sistemlerini kullanan herkesin kullanabileceği Windows Konuşma Tanıma özelliği, klavye veya fareye gerek kalmadan, tek başına sesi kullanarak bilgisayarınızı denetlemenize ve ses kaydını yazıya çevirmenize olanak sağlıyor. 

Windows Konuşma Tanıma’da Türkçe dili mevcut değil ancak, İngilizce (Birleşik Devletler, Birleşik Krallık, Kanada, Hindistan ve Avustralya), Fransızca, Almanca, Japonca, Mandarin lehçesi (Basitleştirilmiş Çince ve Geleneksel Çince) ve İspanyolca gibi diller mevcut. Uygulamayı aktif etmek için bilgisayarınızın arama çubuğuna Windows Konuşma Tanıma yazmanız ya da Windows + Ctrl + S tuş kombinasyonunu kullanmanız yeterli.

Yazar hakkında

Gökhan Korkmaz

Lisans eğitimini Beykent Üniversitesi İletişim Fakültesi Televizyon Haberciliği ve Programcılığı bölümünde tamamlamıştır. Beykent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde yüksek lisansını “Türkiye’de Basın Özgürlüğü (2002-2017)” isimli tez konusuyla bitirmiştir. Akademik çalışmaları kapsamında kitap yazmıştır. Gazeteci.