Okurlarınızın gerçek değeri: ROI nedir? Nasıl hesaplanır?

ROI-yatirim-getirisi-nedir-nasil-hesaplanir

Web sitenize zaman ve/veya para olarak yatırım yapıyorsunuz ve ne kadar yatırım yapıp ne kadar getiri sağlayabildiğinizi net şekilde görmek istiyorsunuz; bu arada harcayacağınız zaman ve insan kaynağının da maddi bir karşılığı olduğunu unutmayalım.

Bir iki temel terimi bildiğinizde sürdürülebilir bir iş modeli için doğru yolda mı yoksa yanlış yolda mı olduğunuzu anlayabilmeniz mümkün. Böylece daha net kararlar verebileceksiniz hatta belki de bazı hatalı kararlarınızdan zararla karşılaşmadan vazgeçme fırsatınız olacak. İşte bu nedenle ROI (yatırım getirisi) hem genel olarak iş dünyasının hem de dijital pazarlamanın temel metriklerinden biri.

ROI nedir?

ROI (Return on Investment) yani yatırım getirisi, dijital pazarlamanın en önemli metriklerinden biridir ve yapacağınız yatırımın performansını, verimliliğini gösterir. 

ROI metriği sayesinde bir yatırımın verimliliğini değerlendirebilirsiniz, uyguladığınız birden fazla strateji arasında kıyaslama yapabilirsiniz ve hangi yatırımın devam edip etmemesi gerektiğine karar verebilirsiniz. Bu, bir sosyal medya platformundaki tanıtım bütçenizle de ilgili olabilir, içerik başına maliyetinizin getirisi ile de ilgili olabilir.

ROI nasıl hesaplanır?

ROI = (Yatırımdan Gelen Kazanç – Yatırım Maliyeti) / Yatırım Maliyeti X 100

Diyelim ki 1000 lira reklam harcamanıza karşılık 1600 lira gelir elde ettiniz. Yatırım getiriniz aşağıdaki şekilde hesaplanarak %60 olacaktır.

ROI= (1600-1000)/1000×100

ROI= 600/1000×100= %60

Gelelim bu hesaplamadan çıkacak sonucu nasıl değerlendirmeniz gerektiğine.

Eğer kitlenize yönelik bir Lifetime Value (Yaşam Boyu Değer) üzerinden bir stratejiniz ya da yeni bir pazara girerken belirlediğiniz farklı bir maliyet planınız yoksa eksi olmayan tüm ROI hesaplamaları, strateji olarak devam edilebilirdir. Fakat bunu yaparken belirli bir kâr marjı belirlemenizi ve bu rakamın altına düşmemenizi tavsiye ederim. Aksi takdirde istediğiniz toplam gelirleri elde edebilmeniz için işinizi, insan kaynağınızı ciddi şekilde arttırmanız ve modelinizi daha zor yönetilebilir bir hâle sokmanız olası.

Gazetenize ücretli (reklam) trafik sağlarken nasıl hesaplama yapmalısınız?

Yeni bir dijital gazeteniz var ve kitle edinmek için en azından ilk dönemlerde Instagram’da reklam bütçesi harcamaya karar verdiniz. 

Aylık 1000 lira harcıyorsunuz ve bu 1000 lira ile sitenize gelen kitle size aylık 800 liralık reklam gösterim/tıklama getirisi sağlıyorsa bu durumda ROI aşağıdaki hesapla zarra ettiğinizi gösterir.

ROI= (800-1000)/1000×100= -%20

Bu kayıp size haber sektöründe pay edinirken göz ardı edilebilir görünüyorsa devam edebilirsiniz. Tamamen elinizdeki bütçeye ve risk yönetiminize bağlı. Ama, yeni bir haber sitesi değilseniz, yukarıda bahsettiğim gibi bir amacınız yoksa ve sürdürülebilir bir model üzerinden ilerlemek istiyorsanız yukarıdaki tanıtım stratejinize devam etmenizi önermem.

Haber yayın maliyetinin haber başına reklam getirisine oranı

Benzer bir hesaplamayı haber başına maliyetinizi belirleyerek, her bir haber yayınının size en azından ilk yılda kâr olarak mı zarar olarak mı döndüğünü de hesaplayabilirsiniz.

İçerik başına maliyetiniz: 20 lira

İçerik başına reklam gösterim geliri yıllık toplam: 24 lira

ROI=(24-20)/20×100= %25= Geçtiğimiz yıl içerik başına performans (içerik başına maliyetin reklam getirisine oranı)

Tekrar belirtmek isterim ki yukarıdaki ROI bazı projeler için tercih edilebilir, bazıları içinse kabul edilemez olabilir. Bu tamamen strateji ve hedeflere bağlı.

Verimli hesaplamalar dilerim!

Yazar hakkında

Onur Poyraz Kaya

2013 yılında Yeni Medya atölyelerinde ilk SEO çalışmalarına başladı. 2014'te Contentus’da içerik editörleri için hedef kitle analizleri üzerine çalıştıktan sonra 2014 sonundan itibaren SEM’de teknik analiz ve pazarlama temelli stratejileri birleştirerek SEO Danışmanlığı vermeye başladı. 2015-2018 yılları arasında TGS Akademi’de, farklı şirketlerde ve üniversitelerde 50'den fazla eğitim verdi. 2020’de ajans kariyerini noktaladı. Freelancer olarak SEO danışmanlığını sürdürüyor ve NLTR Akademi’de eğitimlerine devam ediyor.