audacity-podcast-edit-program-free

Audacity ile ses dosyaları nasıl düzenlenir?

Açık kaynak kodlu yapısı, kolay anlaşılır arayüzü, kullanışlı özellikleri ve tamamen ücretsiz oluşu ile ses düzenleme araçları arasında popülerliğini kazanmış olan Audacity, Dominic Mazzoni tarafından 2000 yılında yayınlandı. İçerisinde isterseniz ses kaydı yapabileceğiniz, isterseniz ses efektlerini kullanabileceğiniz, isterseniz de ses dosyalarınız üzerinde düzenlemeler yapabileceğiniz Audacity, yaratıcısının kendi sitesinde söylediği üzere açık kaynak kodlu yapısı sayesinde yıllardır gönüllüler tarafından geliştirilmekte.

Kaynak kodlarına https://github.com/audacity/audacity adresi üzerinden erişebileceğiniz Audacity’yi https://www.audacityteam.org/ adresinden indirebilir ve ses dosyalarınız üzerinde çalışmaya başlayabilirsiniz.

Audacity nasıl kullanılır?

Ses cihazlarını kontrol etmek

Audacity içerisinde öncelikli olarak kontrol etmemiz gereken şey doğru ses giriş ve çıkış aygıtlarının programda seçili olup olmadığıdır. Programın üst araç çubuğunda bulunan mikrofon ve ses çıkış aygıtı sembolleri üzerinden ayarlayabileceğimiz bu ayar ile kullanmak istediğimiz ses giriş ve çıkış aygıtlarını seçebiliriz.

Audacity üzerinden ses kaydı almak

Elbette ki elimizdeki herhangi bir ses dosyasını da Audacity üzerinden düzenleyebilmekteyiz ama eğer istersek ses kaydımızı da Audacity üzerinden gerçekleştirebilmekteyiz. Bunun için tek yapmamız gereken ise, üst araç çubuğunda bulunan kayıt başlatma, kayıt durdurma ya da kayıt duraklatma gibi butonları kullanmak. Sesimizin kayıt olup olmadığı konusunda şüphelerimiz var ise; bu durumu da anlık olarak geçen ses kayıt dalgalarından takip edebilmekteyiz.

Bilgisayarımızda hâlihazırda bulunan bir ses dosyası üzerinde düzenleme gerçekleştirmek istiyorsak yapmamız gereken ise sadece üzerinde çalışmak istediğimiz dosyayı Audacity ekranına sürüklemek.

Ses dosyasının bir kısmını silmek

Bir ses dosyasında ses dalgalarını daha detaylı olarak görmek işimizi çok daha kolaylaştıracağı için “yakınlaştır” ve “uzaklaştır” butonları bu noktada işimize yaracaktır. Yine üst araç çubuğunda bulunan butonlar ya da yakınlaştırmak için Windows’ta “Ctrl+1”, uzaklaştırmak için ise “Ctrl+3” tuş kombinasyonları (Mac’de Ctrl yerine Command) ile erişilebilen bu fonksiyonlar ile ses dalgalarımızı daha yakından görebiliriz.

Ses dosyası içerisinde kesmek istediğimiz bölgeye yakınlaştıktan sonra yapmamız gereken ise basitçe farenin sol tuşuna basılı tutarak imlecimizi istediğimiz zaman aralığına kadar sürüklemek ve zaman aralığını seçmek. Akabinde ise yapmamız gereken tek işlem klavyemizdeki “delete” ya da “backspace” tuşuna basmak. Bu işlem sonrasında seçmiş olduğumuz zaman aralığı ses dosyamızdan silinmiş olacak.

Belirlediğimiz ses aralığının sesini yükseltmek ya da düşürmek

Belirli bir ses aralığında ses dosyamızın sesini yükseltmek ya da azaltmak istiyorsak öncelikli olarak yine bir ses aralığını seçmemiz gerekmekte. Bu seçme işlemini yaptıktan sonra ise tek yapmamız gereken araç çubuğunda bulunan “Etkiler” sekmesi altında bulunan “Yükseltici” seçeneğine tıklamak ve karşımıza çıkan pencere içerisinde istediğimiz ses değerini girmek. İstediğimiz ses değerine ulaşıp ulaşmadığımızı kontrol etmek için ise “önizleme” seçeneğine tıklayabilir ve elde edeceğimiz yeni sesi dinleyebiliriz.

Nedir bu etkiler menüsü?

“Yükseltici” seçeneğinin bulunduğu “etkiler” menüsü altında, ses dosyamız üzerinde düzenleme yapmamızı sağlayacak “gürültü azaltma, EQ ayarı yapma, sesi arttırarak ya da azaltarak diğer bir ses ile bağlama, bas ve tizleri değiştirme” gibi 40’tan fazla ayarlama görebiliyoruz. Ses dosyamızın kesilecek kısımlarını bitirdikten sonra bu araçlar ile ses dosyamızın belirli bir aralığında, tamamında ya da geçiş bölgelerinde buradaki ayarları kullanarak istedğimiz düzenlemeleri gerçekleştirebilmekteyiz.

Belirli bir zaman aralığına başka bir ses dosyası eklemek

Eğer gerçekleştirmek istediğimiz proje tek bir ses dosyasının düzenlenmesinden değil de başka ses dosyalarının birbirlerine eklenmesinden oluşuyorsa, bu işlem gözümüzü korkutmasın çünkü yapmamız gereken tek şey, var olan ses dosyamız üzerinde, diğer ses dosyasını eklemek istediğimiz zaman diliminden dosyanın sonuna kadar olan kısmı ferimizi sürükleyerek seçmek ve seçtiğimiz bölümü üst araç çubuğunda bulunan makas sembolü ile kesmek. (Ctrl+x)

Kesme işlemini gerçekleştirdikten sonra seçmiş olduğumuz ses aralığı ekranınızdan kaybolacak ama bu bizi korkutmasın çünkü fare ile ileri bir zaman aralığına tıklayıp ses dosyamızı yapıştırdığımızda ses dosyamızı kestiğimiz yerden bölmüş oluyoruz.

Bu noktada geriye kalan tek işlem ise eklemek istediğimiz diğer ses dosyasını Audacity ekranına sürüklemek ve aynı kesme işlemini ekranda beliren 2. ses dosyası için gerçekleştirmek. Kesme işlemini yaptıktan sonra ise fare ile ilk ses dosyamıza tıklamalı ve yapıştırma (Ctrl+v) işlemini yapmalıyız.

Çalışmayı dışarı aktarmak

Çalışmamız bittiğinde, projemizi kaydetmek için yapmamız gereken tek işlem ise araç çubuğunun başında bulunan “Dosya” sekmesine gelerek dışa aktar seçeneği altında bulunan formatlardan birisini seçmek ve kayıt kalitesi, kayıt yeri gibi ayarları yapmak ve kaydet butonuna tıklamak.

Audacity kullanımına dair aşağıda bir örneğini paylaştığım gibi birçok YouTube videosuna da ulaşabilirsiniz.

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
İlginizi çekebilir