BBC, DW, F24, VoA: “Kanalımıza hoş geldiniz”

Getting your Trinity Audio player ready...

Alman kamu yayıncısı Deutsche Welle’nin (DW) Türkçe YouTube haber kanalı +90 yayın hayatına başladı. Türkiye’de ve Türkiye dışında Türkçe konuşan herkese ulaşmayı hedefleyen kanalın diğer ortakları ise uluslararası kamu yayıncıları BBC, France 24 (F24) ve Amerika’nın Sesi (Voice of America, VoA).

Bağımsız ve güvenilir bilgi sağlamayı, ifade özgürlüğünü teşvik etmeyi ve basın özgürlüğünü desteklemeyi amaçlayan +90’ın İstanbul’da yapılan basın toplantısına BBC Dünya Servisi Genel Müdürü Jamie Angus, DW Genel Müdürü Peter Limbourg, F24 İngilizce Yayınlar Müdürü Gallagher Fenwick ve VoA Güney ve Asya Müdür Yardımcısı Eric Phillips katıldı.

+90 diyaloğa katkı sağlayacak

+90’ı oluşturan koalisyon için uluslararası yayın kuruluşları arasında görüşmelerin 16 ay önce başladığını ifade eden DW Genel Müdürü Peter Limbourg, Türkçe izleyicisine ve okuruna yönelik yayıncılık hizmetini çeşitlendirdikleri için mutluluk duyduğunu belirtti. Limbourg, Almanya’da Türkiye’ye yönelik bir ilgi olduğunu, yayın yapılan ülkelerdeki insanlarla Türkiye’de yaşayan insanlar arasındaki diyaloğu ve taraflar arasındaki anlayışı geliştirmeye olumlu bir katkı sağlayacağını umduğunu dile getirdi.

Limbourg ortak yayın yapmalarının yasal sebeplere dayanmadığını, dijitalde üretecekleri içeriklerin çeşitli olmasını amaçladıkları için böyle bir yöntem izlediklerini kaydetti. Türkiye’de Türkiyeli gazetecilerle çalıştıklarını belirten Limbourg, “Açıkçası biz Türk meslektaşlarımıza ihtiyaç duyuyoruz. İşlerini iyi yapacaklarına dair optimistim. Bu ülkede gazetecilik konusunda sorunlar var, basın özgürlüğü tehlikede. Umarız ki, bizim gazetecilerimiz işlerini özgürce yapabilirler,” diye konuştu.

Limbourg, her yayıncının kendi videolarından sorumluğu olduğunu ve yayıncıların ülkelerini değil bağımsız medyayı temsil ettiğini belirtti.

Türkiye’deki video tüketicileri

BBC Dünya Servisi Genel Müdürü Jamie Angus, BBC Türkçe’nin köklü yayıncılık tarihiyle söze başlayarak, günümüzde radyo ve televizyon yayıncılığının yerini dijital yayınların aldığını belirtti. Angus, YouTube’un gücünün farkında olduklarını ve genç Türkiyeli haber tüketicilerinin online videolarla daha çok ilgilendiklerini söyleyerek şöyle devam etti:

“Yeni izleyiciler özellikle gençler, dünyada ve ülkelerinde olup bitenleri anlamak ve kavramak için YouTube kullanıyorlar. İzleyicilerin video izleme alışkanlıklarını dikkate aldığımızda, tek bir ortamda içeriği bir araya getirmenin daha cazip ve zenginleştirici olacağını biliyoruz. Bu nedenle bir YouTube kanalı üzerinde iş birliği yapmanın doğru adım olduğunu düşünüyoruz.”

Kutuplaşmış ortamda köprü kuracak

“Neden olmasın?” sorusuyla ortak YouTube kanalı için çalışmaya başladıklarını ifade eden VoA Güney ve Asya Müdür Yardımcısı Eric Phillips, özellikle gençlere ulaşmak istediklerini vurgulayarak şöyle konuştu:

“Görsel ve işitsel olarak ürettiğimiz her şey dijital olarak yayınlanıyor. Genç ve dinamik izleyicimiz var. Dijital alan pek çok gürültüyle dolu. VoA olarak önemli konuşmaları yapmak, önemli içerikleri ulaştırmak istiyoruz.”

F24 İngilizce Yayınlar Müdürü Gallagher Fenwick güvenilir, doğrulanmış ve habercilik standartları sağlanmış içerikleri ulaştırmayı hedeflediklerini belirterek, derin görüş ayrılıkları ve kutuplaşmanın yaşandığı bir ortamda +90’nın köprüler kuracağını kaydetti. Fenwick, dört yayıncıyı hoşgörü, saygı ve bağımsızlığın bir araya getirdiğini, ortakları arasında ufak farklılıkların içeriği zenginleştireceğini ifade etti.

Gündeme dair programlarıyla +90 ekranlarında yer almaya hazırlanan gazeteci Duygu Demirdağ, NewsLabTurkey’e yaptığı değerlendirmede dünyada ilk kez dört büyük yayıncının ortak bir mecrada ortak bir izleyici ve ortak bir dil için içerik ürettiğini söyledi. Demirdağ, “Yayıncılar güvenilir haber vermenin yanı sıra farklı bir dil kullanmak istiyor. Haber için dijital mecralara yönelen izleyicilerden olumlu tepkiler aldık. Aynı zamanda gazeteciler mesleklerine devam edebilecek olmanın heyecanı yaşıyor” ifadelerini kullandı.

+90 Türkiye’nin uluslararası telefon kodu.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
İlginizi çekebilir