Gazeteciliğin tanımı yeni medya teknolojileriyle her geçen gün gelişirken yapay zekâ ile yapılabilecek yeni bir gazetecilik mümkün müdür tartışmaları da sürüyor. Yapay zekâ alanındaki gelişmelerin tamamını takip edebilmek baş döndürücü ve zorlu bir süreç.
Son günlerde yükselen ses temelli üretim teknolojilerine ilgi gereği, herkesin yararlanabileceği Lyrebird de bu ufuk açıcı örneklerden biri.
Adını, papağandan daha üstün bir şekilde insan sesini taklit edebilen Liv kuşundan alan Lyrebird, bir metni insan sesine dönüştürebiliyor. Yani, TTS (metinden konuşmaya) yöntemiyle konuşma sentezi teknolojisi alanında çalışmalar yapan Lyrebird ile kendi avatar sesinizi oluşturabiliyorsunuz.
Öncelikle, Lyrebird’te bir hesap açmanız gerekiyor. Hesap açmak için sıkıcı ve zaman alan boşluklar doldurmuyorsunuz, sizden sadece e-posta adresinizi yazmanız ve şifrenizi belirlemeniz isteniyor. Öncelikle yazılı bir metin üzerinden avatar sesinizi oluşturabilmek için, sesininizi tanıtmanız gerekiyor. “Recording” bölümünde karşınıza çıkan cümlelerden en az 30 tanesini okuduğunuzda, sesinizi tanıtmış oluyorsunuz. Ardından, “Sample” bölümünde çıkan kutuya istediğiniz cümleyi yazıp, “Genarete” tuşuna bastığınızda avatar sesinizi yaratma işleminiz sonlanmış oluyor.
Ses endüstrisindeki şirketler için önümüzdeki 5 yıl çok önemli
Ancak, sesinizin şimdilik bire bir aynısı beklemeyin. Lyrebird’ün şu anki hedefi birebir sesinizi yaratabilmenizi sağlamak. Uluslararası haber kaynakları ise ses endüstrisi alanında çalışmalar yapan Lyrebird gibi şirketlerin yapay zekâ ve algoritmalardaki gelişmelerle 5 yıl içinde bu hedeflerine ulaşabileceklerini belirtiyor.
Kayıtları sadece İngilizce olarak yapabiliyorsunuz (Lyrebird diğer dil seçenekleri için de çalışma içerisinde). Ana dili Türkçe olan biri sesini İngilizce kaydettiğinde gerçek sesi oluşturmaktan biraz daha uzaklaşılıyor.
Aşağıdaki örnekte Lyrebird Oboma’nın avatar sesini yaratmış ve bu ses gerçeğine epey yakın. Bunda Obama’nın ana dilinin İngilizce olmasının da etkisi var.
Ana dili İngilizce olmayan biri olarak ben de sizin için birkaç avatar sesi oluşturdum. Aradaki farkı görecekseniz.
Burada avatar sesim, “Merhaba. Ben Zeynep. Gazeteciyim (Hello. I am Zeynep. I am a journalist),” diyor.
Burada avatar sesim, “Bunlar benim gerçek sesim değil, Lyrebird tarafından oluşturulan avatar sesim,” diyor.
Burada ise avatar sesim, “NewsLabTurkey için de yazıyorum (I am also writing for NewsLabTurkey),” diyor.
Etik ne olacak?
Gelelim yapay zekâ konuları ile ilgili en çetrefilli bölüm olan etik konusuna, etik değerleri nasıl koruyacağımıza. Lyrebird ekibi, “Büyük yenilik büyük sorumluluğu beraberinde getirir,” diyor ve ekliyor: “Bu teknolojinin öncüleri olarak kamuoyuna yol gösterme sorumluluğuna sahip olduğumuza inanıyoruz. Benimsediğimiz değerleri doğru bir şekilde yansıtan ilkeleri oluşturmak için çok çalıştık. Makine öğrenimi araştırmacılarının, yatırımcılarımızın, etik profesörlerin ve diğer birçok kişinin görüşlerini aldık. Teknolojimiz henüz ilk aşamasında, ancak hızlı bir şekilde gelişecek ve birkaç yıl içinde kaçınılmaz olarak yaygınlaşacağına eminiz. Bu nedenle asıl soru bizim için bu gelişmeyi dünyaya en iyi şekilde nasıl sunabileceğimiz; bunun üzerinde çalışıyoruz. Biz iyi niyetli, samimi ve kararlıyız. Örneğin, bu teknoloji yalnızca belirli bir şirkete veya kötü niyetli bir organizasyona satılabilirdi. Aksine biz, teknolojiyi herkesin kullanımına sunuyoruz. Potansiyel olarak da olumsuz uygulamaları önlerken, toplumun buna adapte olabilmesi, olumlu yönde kullanabilmesi için aşamalı olarak çalışmamızı tanıtıyoruz.”