Gazeteciler Google AMP Hikâyeler’i nasıl kullanabilir?

Getting your Trinity Audio player ready...

Google, Snapchat’le başlayıp Instagram ve Facebook’la yaygınlaşan stories (hikâyeler) formatını, uygulamadan bağımsız bir web elementi hâline getirdi. Google AMP Stories (Hikâyeler) olarak adlandırılan bu özellik, 13 Şubat 2018’de Google Developers üzerinden tanıtıldı.

CNN, The Washington Post, Wired, Vox, BBC ve Mashable gibi medya kuruluşlarının ilk örneklerini oluşturduğu AMP Stories’i Türkiye’de kullanan ilk ve tek internet sitesi Evrensel.

Mobil öncelikli, masaüstü uyumlu

Google, AMP Hikâyeler’i “Mobil için tasarlanmış, görsel açıdan zengin hikâye anlatıcılığı” olarak tanımlıyor. AMP Hikâyeler, mobilin yanı sıra, web sitelerinin masaüstü sürümleri tarafından da kullanılabiliyor.

Ekranın sağ ya da sol kenarına dokunarak sayfaları arasında gezinilebilen AMP Hikâyeler, haber sitelerinin sıkça kullandığı “galeri-haber” formatına yeni bir boyut kazandırabilir.

Henüz test aşamasında olan hikâyeler özelliği mobil SEO için de oldukça önemli. Google, mobil arama sonuçlarında klasik siteler yerine AMP Hikâyeler’i ön plana çıkaracağına dair sinyaller veriyor.

AMP hikâyeleri kullanmayı planladığınız web sitesinin hâlihazırda Google’ın AMP teknolojisiyle uyumlu sayfalara sahip olması bir avantaj ama zorunluluk değil. AMP Hikâyeler’i kullanırken, bugüne kadar yaptığınız gibi, içeriğinizi üretecek, fotoğraf ve videolarınızı yükleyecek ve sitenizde yayınlayacaksınız. Yeni ve farklı olan şey, içeriğinizi yükleme aşamaları ve okuyucularınıza sunma şekliniz.

AMP Hikâyeler nasıl kullanılır?

WordPress kullanan bir siteye sahipseniz işiniz çok kolay. Amp Stories for WordPress eklentisini kurmanız yeterli. Eklentideki yönergeleri takip ederek ilk hikâyenizi oluşturabilirsiniz.

WordPress kullanmıyorsanız, temel düzeyde kod bilgisine ihtiyacınız olacak. Öncelikle sitenizin içerik üretim sistemine müdahale edebilmeniz gerekiyor. Temel düzeyde HTML ve CSS bilgisine sahipseniz, Google AMP Project tarafından hazırlanan şablonu indirerek işe başlayabilirsiniz.

İndirdiğiniz klasörde bulunan örnek hikâyeyi test etmek ve üzerinde çalışmak için dosyalara bir web tarayıcısından ulaşmanız gerekiyor. Yerel web sunucunuz üzerinden dosyalara ulaştığınızda “http://localhost:8000/pets-completed.html” sayfasını ve dosyada yapacağınız değişiklikleri görüntüleyebilirsiniz.

AMP Hikâyeler hangi bölümlerden oluşuyor?

AMP Hikâyeler, basılı hikâye kitapları gibi, kapağa ve sayfalara sahip. Hikâyenin her sayfası metin, fotoğraf ve/veya video içeriyor.

Bir hikâye oluşturmak için yapmanız gereken ilk iş kapak sayfasını oluşturmak. İndirdiğiniz örnek kodda göreceğiniz <amp-story-page>, kapağı temsil ediyor. Kapak için 720 px – 1280 px boyutlarında bir fotoğraf kullanabilirsiniz. Sitenizin logosunu, kapak tasarımınıza uygun bir noktaya yerleştirmeyi unutmayın.

Sıradaki adım, hikâyenin sayfalarını (<amp-story-page>) oluşturmak. AMP Hikâyeler’in sayfaları, katmanlardan (amp-story-grid-layer) oluşuyor. Katmanlar üst üste eklenir, birinci katman en altta yer alır ve sonrakiler bunun üstüne gelir. Örnek dizilim şu şekilde olabilir:

  1. Katman: Arka plan olarak kullanılan fotoğraf ya da video.
  2. Katman: Hikâyenin başlığı.
  3. Katman: Detaylar veya bağlantılar.

AMP Hikâyeler nerede kullanılır?

Yazının başında da belirttiğimiz gibi, AMP Hikâyeler’in hâlihazırda web sitelerinde sıkça kullanılan galeri-haber formatının yerini alacağını söyleyebiliriz. Ancak, AMP Hikâyeler’in hem görsellerin kullanımındaki yenilik hem de yüklenme süresi açısından galerilere göre daha avantajlı olduğunu söyleyebiliriz.

Peki, AMP Hikâyeler’i kullanarak ne tür içerikler üretebiliriz?

AMP Hikâyeler’in, liste formatında yayınlanan tüm içerikler için oldukça elverişli bir format olduğunu söyleyebiliriz. “10 başlıkta günün öne çıkan haberleri”, “Kasırgaya hazırlanmak için 11 faydalı bilgi”, “Ölmeden önce konaklanması gereken 9 otel”, “Hangi ay hangi balık yenir?”, “ABD’nin protesto tarihi”, “Asya’da ziyaret edilmesi gereken 5 yer” gibi başlıklar AMP Hikâyeler ile okurlara sunulabilir. Evrensel.net’in her hafta vizyona giren filmleri bu formatta yayınladığının da altını çizelim.

Dünyadan örnek hikâyeleri burada, Türkiye’den örnek hikâyeleri burada bulabilirsiniz.

AMP Hikâyeler ile gelir elde etme

AMP Hikâyeler’i kullanarak içeriğinizi görsel açıdan zengin bir şekilde okurlarınıza sunarken yeni bir gelir kapısı da elde edebilirsiniz.

Hikâyenizin tek bir sayfasına reklam yerleştirebileceğiniz gibi, sponsorlu içerikler için de reklam verenlere alternatif sunabilirsiniz. Klasik reklamlar (display ads) ya da son zamanlarda öne çıkan yerel reklamların (native ads) aksine, hikâyeler içerisine yerleştirilen reklamlar, okuyucu açısından daha az rahatsız edici olacaktır. Her 2 sayfada bir reklam çıkmadığı sürece tabii.

AMP Hikâyeler’in kurulumuna dair detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi çekebilir