Kapsamlı bir kod bilgisine sahip olmadan da interaktif ve merak uyandıran gazetecilik hâlâ mümkün. Ama nasıl?
Multimedya içerik yaratacak araçları bulmak için internette derinlemesine bir arayışa çıktık. Bu işi sizin için kodlama gerektirmeden yapacak, tamamıyla ücretsiz uygulamaları aşağıda bulabilirsiniz.
Google My Maps: Muhtemelen en aşina olunan araç; çünkü telefonlardaki GPS özelliği gibi çalışıyor. My Map ile işaret koyarak, metin veya fotoğraf ekleyerek kendi özgün Google haritanızı yaratabilirsiniz. Üstteki arama çubuğuna işaretlemek istediğiniz mekânı yazın. Bulduktan sonra “Haritaya ekle”ye tıklayın. My Maps o mekânın üzerine bir iğne yerleştirecek ve size birçok stil seçeneği sunacak. Hikâyenize en uygun ikonu seçebilir, anlaşılırlığı arttırmak için çizgi, ölçü, yön gibi seçenekler de ekleyebilirsiniz. Bitirdiğinizde haritanızı kamuya açın ve paylaşmak için gömme kodunu kopyalayın.
Story Maps: Bu platform kullanıcılarına fotoğraf ve video gibi normal eklentilerin yanı sıra haritalara ses ekleme imkânı da sunuyor. StoryMapJS’den çok fazla ayrışmasa da daha kullanışlı ve çekici bir tasarım. Bu örnekte metin ile fotoğraflar solda, daha geniş haritalarla ek fotoğraflar sağda görünüyor. Ayrıca bu tasarım kullanıcıların story mapi yukarıdan aşağıya kaydırarak kullanmasını da sağlıyor.
Story Map Cascade: Sağdan sola yerine yukarıdan aşağıya kaydırılan story map oluşturarak benzer uygulamalardan ayrışıyor. Kullanıcılar slaytlara tıklamak yerine tam ekran bir haritada kayarak hareket edebiliyorlar. Buradaki yapı çoğunlukla paralaks gezinme yöntemine izin veren web sitelerine benziyor. Kullanıcılar tam ekran haritalara metin, görsel, 3D görsel ve video da ekleyebilirler. Eğer görüntüleyen aşağı kaydırma formatını tercih etmiyorsa farklı sekmelere de tıklayabilir. Bu tarzda bir story map daha kapsamlı bir web sitesi gibi göründüğü için timeline görüntüsünden ayrışıyor ve grafik tasarım anlamında daha çekici oluyor.
Open Heat Map: Isı haritaları numaralara renk atıyor, veriye göre haritanın farklı bölgelerini renklendiriyor. Bu sayede verinin sunmak istediği trendler ve konseptler okuyucu tarafından daha kolay kavranıyor. Bu uygulama interaktif haritalar yaratıyor, böylelikle okuyucu bir lokasyonu yakınlaştırdığında o yerle ilgili veriye de ulaşabiliyor.
Google Crisis Map: Bu uygulama süregelen bir krizi yayınlama aşamasında işe yarıyor. Crisis Map, gazeteciler için işin büyük bölümünü üstlenen ve Google Maps API üzerinde kurulmuş farklı web sitelerinin kullandığı uygulamaları bir araya getirmeye yarayan bir araç. Diğer uygulamalar ise bir krize dair coğrafi veriyi farklı katmanlar şeklinde organize ediyor. Yüklenen veriyi değiştirebilir ya da veriye katkıda bulunabilirsiniz. Bu uygulamanın en temel özelliği herhangi bir ayrı yazılıma ihtiyaç duymadan veriyi hızlıca keşfedebilmesi. Kriz haritaları siteye gömülebilir ve paylaşılabilir, hatta veri daha sonraki analizler için indirilebilir. Kullanıcılara bir fırtınanın izlerini, söndürülemeyen bir yangının veya sel baskınının etkilerini gösterir.
MapHub: Google Maps ile aranız iyi değilse MapHub interaktif haritalar oluşturabilmek için farklı bir alan sunuyor. Google Maps’te eklenebilen tüm elementlere izin verirken bir de şekiller ekliyor. Google Maps’te harita altyapıları sınırlıyken MapHub birçok farklı altyapı seçeneği sunuyor. Kullanıcılar daha kolay haritalama yapabilmek için veri yükleyebilirler.
Web Mapping: Her ne kadar geleneksel bir haritalama platformu olmasa da, VIS kullanıcılara hem gazetecilerin hem de kitlenin bir hikâyenin ardında yatanları daha iyi anlamalarını sağlayan ağ haritaları yaratma imkânı tanır. Araç kompleks haritalar yaratma özelliğine sahip. VIS aslında araştırmacı gazetecilik için üretilmiştir; ancak çok daha farklı şekillerde de kullanılabilir.
Sizi ihtiyaç duyabileceğiniz araçlarla donattığımıza göre artık içeriğinizi nasıl sunacağınızı araştırabiliriz. Data Visualization Catalogue’a tıklayın. Bu sitede gazetecilerin yararlanabileceği farklı veri görselleştirme metodlarını bulmak mümkün. Hangi tür görseli hangi araçla oluşturmanız gerektiği hakkında ipuçları bile veriyor.
Bütün bunlar size göre değilse bu Pinterest tahtasında farklı haritalama araçlarını bulabilirsiniz.
Bu içerik daha önce ijnet.org’da yayınlanmıştır.