2022 yılında yerel ve ulusal çapta 21 proje destekledik. Bazen ekoloji, bazen insan hakları bazen de toplumsal cinsiyet eşitliği gibi temel meseleleri ele alan bu projelerle medya ekosistemini dönüştüren medya girişimcilerine destek olmaya çalıştık.

2022'de Kuluçka'dan çıkanlar

Eren Dağıstanlı – Lafun Aykirisi  (Artvin)

Lafun Aykirisi adlı bu video-röportaj serisi, HES’ler, taş ocakları, maden aramaları ve Yeşil Yol gibi projelerin hedefinde olan Doğu Karadeniz bölgesinde, doğa talanına karşı yaşam alanlarını koruma mücadelesi veren kadın profillerine odaklanarak; doğa ve yaşam hakkı mücadelesi veren kadınları, onların direnişlerini ve bu süreç içerisindeki dönüşümlerini ekoloji mücadelesi içerisindeki kadın rolleri üzerinden anlatmayı hedefliyor.

Alper Tolga Akkuş – Sakat Muhabbet  (Mersin)

“Sakat Muhabbet” adlı podcast programıyla toplumun sakatlığa bakış süreçlerini eğlenceli ama iğneleyen bir üslupla konu edinmeye çalışan bu seride, ortopedik engelli bir gazeteci olan Alper Tolga Akkuş kimi zaman kendi hikâyelerini kimi zaman da bu kimliklerinden bağımsızlaşarak gündem üzerine ve konuklar ile “sakatfobik” söylemlere karşı bir perspektif sunma amacı taşıyor.

Halide Demir Polatlı – Bir Buçuk Derece  (İzmir)

Bir Buçuk Derece podcast serisi özellikle İzmir ve Ege Bölgesi’nde yaşanan çevre ve iklim değişikliğine dair olayları ve sorunları, yerelden başlayarak ulusal gündeme de taşımayı hedefleyerek özel dosyalar, video habercilik ve podcast yayıncılığı yapmayı hedefliyor.

Yusuf Elik – Ne Haber Ajansı (Siirt) 

Sürdürülebilir, bağımsız ve tarafsız bir medya kuruluşu ile toplumun sağlıklı bilgiye ulaşması hedeflenen bu projede, yerel ve ulusal basında kendisine yer edinememiş, göz ardı edilen kişi veya toplulukların eşit şekilde yer bulabildiği bir medya kuruluşu oluşturmak hedefleniyor. Kentte farklı habercilik atmosferinin oluşmasına zemin hazırlanacağı düşünülen bu proje sayesinde, şehir ve bölgedeki eksikliklerin sürdürülebilir bir eksende giderilebileceği düşünülüyor.

Yusuf Özgür Bülbül – Ferengiz (Muş) 

Farsça “umut” anlamına gelen Ferengiz kelimesinden yola çıkarak başladığı projesi ile Bülbül, habercilikteki tek seslilik ve çöken geleneksel iş modellerinin önüne geçmeyi hedefleyerek, çok sesliliğe katkı sunmayı ve yerel medyanın görüntülü ve yazılı haber ihtiyaçlarını gidermeyi hedefliyor.

Refik Tekin – 4RO Photos (Diyarbakır) 

Temel öznenin söz değil görsellik olmasını amaçlayan Tekin, 4RO Photos’la bu proje ile fotoğrafçılığı temele alarak, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri özelinde Türkiye genelinde fotoğrafçıların bireysel veya kolektif çalışmalarını yayınlayacakları bir platform kurmayı hedefleyerek, fotoğrafçıları ve içeriklerini görünür kılmayı amaçlıyor.

 

M. Serkan Çellik – Ters Ninja (Mersin)

Ters Ninja adlı web sitesiyle Çellik, Mersin, Adana, Hatay, Kahramanmaraş gibi illerde düzenlenen kültür sanat etkinliklerini ulusal çapta duyurmayı hedefliyor. Aynı zamanda “Bu Hafta Ne İzlesem?” adlı bülteni ile gündemde olan dizi ve filmlerin incelemelerini sunuyor.

Mehmet Bidav – Munzur Press (Dersim) 

Munzur Press adlı web sitesiyle, bölge için önemli olan çevre, kadın, kültür ve insan hakları ve yerel yönetimler gibi alanlarda röportajlar ve yayınlar yaparak yerel için haber kaynakları oluşturmanın hedeflendiği bu projede, iletişim ve haberleşme alanına katkı sağlanarak yerel halkın doğru bilgilendirilmesi, manipülasyonların önüne geçilmesi ve demokrasinin gelişimine katkı sağlanması amaçlanıyor.

Serap Cömertoğlu – Apolye (Tekirdağ)

Tekirdağ merkezli Apolye adlı bağımsız haber platformu ile, bölge gündemi ve sorunlarının yanı sıra kadın, çevre, toplumsal cinsiyet eşitliği ve hak temelli haberler gibi yaşamın her alanına dair konuların ele alınmasını hedefleyen bu proje, yerel gazeteciliğin ve çok sesliliğin güçlendirilmesini amaçlıyor.

Sevi Gözay Uğurlu – Karşı Kıyı (Çanakkale)

Karşı Kıyı adlı proje, Çanakkale ve çevresinde yaşayan insanların hikâyelerinin anlatılmasını amaçlayarak, bir ayağını “insan odaklı” geleneksel haberciliğe; diğer ayağını ise dijital segmente yaslayarak okurla bağ kurabilmeyi deniyor.

Çağla Üren – Hafıza Kartı (İstanbul)

Üren, haftalık e-mail bülteni Hafıza Kartı ile yeni medya çalışmalarına katkıda bulunacak içerikler üretmeyi hedefliyor. Vaktin her zamankinden de kıymetli olduğunu düşündüğü bu günlerde, içerik karmaşasının habere erişimi zorlaştırdığını savunurken, bilim, teknoloji ve sağlık gibi alanlarda okuyucuyu yormadan bilgiyi berrak şekilde aktarmayı planlıyor.

Rıfat Özcan – Podcaster App (İstanbul)

Podcast kültürünü yaygınlaştırmayı ve kalıcı hale getirmeyi amaçlayarak çıktığı yolda Özcan, kapsamı geniş olan farklı kategoriler üzerinden sistematik şekilde podcast içerikleri üretmeyi hedefliyor. Hayata geçirdiği podcast uygulaması üzerinden, podcastin nereden ve nasıl dinleneceği üzerine yaşanan kafa karışıklıklarını ve ulaşılabilirlik sorununu hem düzenli podcast dinleyicisi hem de bu alanı yeni keşfedenler için seçim sürecini kendilerinin oluşturabileceği bir sistemle gidermeyi planlıyor. Podcast dinleyicisini bir araya getirerek iletişim bağı oluşturmayı da hedefleri arasına koyan Özcan, dinleyicilerin sosyalleşebileceği seçenekleri de podcast uygulaması içerisine eklemeyi planlıyor.

Tuğba İçer – Mikroscope (İstanbul)

“Bakmak değil görmek için” sloganıyla hayata geçirilen Mikroscope, her ay yayınladığı yeni sayısının yanında podcast, YouTube’a öykü analizleri ve e-bülten alanlarına da içerikler üretmeye devam ediyor. Türkiye’nin her yerinden insanın, özellikle de gençlerin gitgide kutuplaşan ve sansürlenen alanlar içerisinde kendilerini ifade edebilecekleri bir alan açmayı hedefleyen Mikroscope, popüler kültür ile sanatı “entelektüel” bir çizgide buluşturabilmek için bir adım atmayı ve sonucunda da ifade özgürlüğü ve kültürel ifadenin çeşitliliğine alan açmayı amaç ediniyor.

Yiğit Alper – Sporosfer (İstanbul)

Sporosfer, sporun kültürel unsurlarını entelektüel bir dil ile yansıtmaya odaklanan, profesyonel iş disiplinini ve özverisini amatör heyecanı ile harmanlayan bir ekip tarafından oluşturulan spor içerik platformu. Sporun tüm branşlarından ve aktörlerinden ilham verici hikayelere, yaşam ve kariyer öykülerine, sektörel gelişmelere ve dinamiklere yer veren geniş bir içerik havuzuna sahip.