Podcast barındıran platformların ses kaliteleri nasıl?

Getting your Trinity Audio player ready...

Podcast kayıtlarımızın ses kalitesini artırmak için bir takım yatırımlar yapıyoruz. Bu yatırımlar (mikrofon, ses kartı, amfi ve benzeri bazı harcamalar) kalite arayışınızın seviyesine göre çok yüksek maliyetler yaratabiliyor.

Peki kaliteli bir sonuç alabilmek için, bu kadar emek ve para harcadığımız podcast kaydını yayınlayacağımız platform, kalite açısından ne durumda biliyor muyuz?

Bu yazıda, bana göre doğru bir yöntemle, podcast platformlarını ses kalitesi açısından mercek altına aldım. Bildiğiniz gibi her platform, çoğunlukla maddi sebeplerle, farklı kalitelerde yayın yapıyor. Sizin ürettiğiniz kayıt hangi kalitede olursa olsun, platforma yükleme sırasında her platform kendince bu kaydın kalitesini ve bazen de formatını değiştirerek sunuyor (encoding). Bu testimiz sayesinde büyük emek harcayarak oluşturduğunuz podcast kaydını, platforma yüklediğinizde, kayıtta ne gibi değişiklikler oluyor görebileceksiniz.

Kısaca metodolojimi anlatmak gerekirse, orta seviyede bir mikrofonla kısa bir kayıt aldım. Bu kayıt vaw formatında, 16-bit ve 1411 Kbps değerlerinde bir kayıt. Yani müzik marketlerden satın alınabilinen “audio CD” dediğimiz müzik CD’lerinin ses kalitesinde. Bu hi-fi (high fidelity), yani aslına en yakın olan ses değerlerinde, endüstriyel olarak standart kabul edilen bir ses kalitesi. Podcast için bu kalitede yayın yapmaya veya kayıt almaya gerek olup olmadığı tartışılabilir. Ama kesin olan, bu kalitenin üzerinde bir podcast kaydı, sektör gerçekleri açısından imkânsıza yakın bir durum olurdu. Ne bir podcastin öyle bir kaydı karşılayabilecek bütçesi ne de öyle bir kaydı yayınlayabilecek bir platform olması çok zor.

Aldığım bu CD kalitesindeki kaydı yükleyebildiğim tüm podcast platformlarına yükledim. Daha sonra da yüklediğim kaydı indirip, basit ses analizini yaptım ve hangi değerler ne kadar değişmiş, formatlarda bir değişiklik olmuş mu analiz ettim. Bazı platformlarda büyük hayal kırıklığı, bazılarında büyük sürprizlere şahit oldum. Bazılarına ise yükleme fırsatı bile bulamadım, çünkü deneme hesabı açtırmadılar.

Şimdi öncelikle aldığımız ana kaydın değerlerini görelim. Daha sonra da, bu kaydın podcast platformlarında dönüştüğü hâlinin değerlerine bakacağız.

Görselde görüldüğü gibi, dosyamız bütün Audio CD’ler gibi 16bit değerinde, frekans 22kHz’ye kadar çıkmış, saniye başına kilobayt değerimiz de 1411. Ses kalitesini belirleyen temel değerler bunlar. Master yani ana dosyamızın kalitesini anladıktan sonra, platformlardan indirdiğimiz dosyaların değerlerine bakabiliriz.

Master kayıt:

Spreaker

Spreaker‘a yüklediğimiz dosya otomatik olarak mp3 formatına çeviriliyor. Fakat mp3 olarak da ortalamanın altında bir kalitede sunuluyor. Saniye başına kilobayt değeri 128. Bildiğiniz gibi en kaliteli mp3 dosyası 320 kbps olanlar. Yani Spreaker hemen hemen bunun yarısı kadar bir kaliteyi, 16 kHz frekanslarında sunuyor. Orijinal dosyamızla karşılaştırdığımızda kalitede büyük bir düşüş olduğunu söyleyebiliriz.

Anchor

Anchor dosyamızı AAC formatına çevirdi. Frekans aralığı bir miktar az olsa da Spreaker ile hemen hemen aynı kaliteyi vadediyor diyebiliriz. 128 kbps değerinde bir kalite sunuyor.

Buzzsprout

Buzzsprout son günlerin gözde platformlarından bir tanesi. Saniye başına kilobayt değerinde, benim açımdan kabul edilemez bir değer olan 96 kbps görüyoruz. Frekans aralığı muadillerinden üstte görünüyor ama görseli incelediğimizde, 15 kHz’nin üstündeki bölümde duyduğumuzu iddia ettiği aralıkta oldukça fazla boşluklar var. Bu boşluklar orijinal dosyada yok. Yani bunun bir “upsampling” olma ihtimali yüksek. Bu “upsampling” nedir diyenler için yıllardır eskimeyen fotoğraf dosyası örneği açıklayıcı olur, 640 px boyutunda bir fotoğrafı, büyüterek 1024 px yapabilirsiniz ama fotoğraf flulaşır. Bu ses dosyaları için de geçerli bir durumdur.

Podigee

Podigee de bir çoğu gibi dosyamızı mp3 formatına çevirdi. Fakat bu sefer 112 kbps gibi değişik bir saniye başına kilobayt değeri görüyoruz. Konuşma kayıtlarında bana göre kabul edilebilir en alt değer 128 kbps olmalı. Bu yüzden bu platform da benim beklentimin altında kaldı diyebilirim. Üstelik normalde ses kalitesinden bahsederken değinmekten kaçındığım, sağ dikeyde gösterilen sesin güç değerine de bakacak olursak, orijinal dosyadan daha güçlü olduğu bölümleri grafikten görebilirsiniz. Yeşil bölümlerin dağılımı orijinal dosyada bile bu kadar geniş değil. Bu da “upsampling” olmasa da, “gain” ayarlarıyla oynandığından şüphelendiriyor. Yani kaydın sesi kendiliğinden fazla açılmış gibi düşünebilirsiniz.

Acast

Bir sene kadar önce bir başka podcast platformu Pippa’yı satın alarak büyümeyi sürdürmek isteyen Acast, ses kalitesi açısından tam anlamıyla ideal bir performans sunuyor. En kaliteli mp3 tipi olan 320 kbps değerinde bir kalite 20 kHz’nin hemen altında frekans aralığı. Bu şu anlama geliyor, eğer podcastinizde müzik veya efekt gibi bir çeşit prodüksiyon varsa, Acast’ın sunduğu kalite, bu sesleri bozmadan aktarma konusunda yeterlidir diyebiliriz.

Castos

Castos, ürettiğiniz kaydın, harcadığınız emeğin değerine inanıyor ve ses dosyanızda hiçbir değişiklik yapmadan bunu dinleyiciye iletiyor. Aşağıdaki görseli, master kaydımızla karşılaştırırsanız hiç bir fark olmadığını görebilirsiniz. Burada muhim olan nokta bana kalırsa, Castos’un sizin tercihlerinize saygı duyması. Siz podcastinizi en düşük kalitede bir mp3 dosyası olarak da üretebilirsiniz ; Castos bunu da değiştirmeden yayınlıyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, eğer bizim master kaydımız gibi CD kalitesinde bir podcast kaydeder ve bunu Castos’da yayınlarsanız, 30 dakikalık bir kayıt aşağı yukarı 350-400 MB büyüklüğünde olacaktır, ki bu pek mobil kota dostu bir rakam değil. Yine de bu bir tercih meselesi, siz ürettiğiniz kaydın, evlerde iyi bir ses sisteminde dinlenmesini istiyor da olabilirsiniz. Unutmamak gerekir ki bu, Castos’da yayınlanan bütün podcastler bu büyüklükte demek değildir. Bu durum podcasti yükleyenin tercihinde.

Pinecast

Bir diğer ideal kalitede podcast platformu. Pinecast dosyanızı en kaliteli mp3 olan 320 kbps değerine çeviriyor ve 20 kHz’nin hemen altında bir freakansta sunuyor. Acast için de dediğim gibi, müzikli ve efektli podcastler için ideal.

Podbean

Podbean de ideal platformlar listesine giriyor. Her türlü kaydı başarıyla sunabilecek bir kalitede, 320 kbps mp3 kalitesinde sunuyor podcastlerinizi.

Podomatic

Tahminen, iyi bir telefonla arkadaşınızı arayıp konuşsanız, bu platformun sunduğu kalitede bir dinleti yapmış olursunuz. Kaydı en düşük kalitede mp3 çeşidi olan 96 kbps’ye çeviriyor olması bir yana, frekans olarak da 10 kHz’den sonrası yok. Yani bayağı kötü bir kulağınız olsa bile, bu platformda duyamamanız gerektiğine karar verilen bir 6 kHz’lik bölüm var. Çünkü en kötü kulak bile 16 kHz ye kadar duyabiliyor ve bu platform size 10’dan üstünü dinletmiyor.

PodServe.fm

Castos gibi yüklediğiniz dosyanın kalitesine ve türüne müdahale etmeyen bir diğer platform. Burada da analiz dosyasını, ana dosyamızın görseliyle karşılaştırıp arada hiç fark olmadığını görebilirsiniz. Yüksek kaliteli podcast ihtiyaçları için mükemmel.

RedCircle

RedCircle ücretsiz hizmet sunarak, yüklediğimiz kaydı orta seviye bir mp3 dosyasına dönüştürüyor. Sadece konuşmadan oluşan bir kayıt için yeterli sayılabilir. Podcastlerinizi 128 kbps ve altı kalitelerde sunmak zorundaysanız, kayıtlarınızı mono almanızı öneririm. Ses kalitesinde hatırı sayılır artış gözleyebilirsiniz.

Simplecast

Simplecast de, platformların çoğu gibi 128 kbps mp3 formatında yayın yapıyor. Daha önce de dediğim gibi, sadece konuşmadan oluşan bir podcast programı için 128 kbps, bana göre kabul edilebilir en düşük değer. Bu gibi platformlara, kaydı 128 kbps’den daha yüksek kalitede alıp yüklemenizi öneririm. En azından platform içinde en yüksek kalitede bir sonuç alınabilir.

Whooshkaa

Whooshkaa da yukarıda bahsettiğimiz kategoride bulunan bir platform. Facebook paylaşımlarını destekleyen ilk podcast oynatıcısı olması bir fark sayılabilir. Facebook’ta podcastin tamamı dinlenebiliyor.

Zencastr

Zencastr, burada inceledeğimiz diğer iki kayıpsız ses kalitesi sunan platform gibi yüklediğiniz dosyaya hiçbir müdahale yapmıyor. Diğerlerinden farklı olarak da, pazarlama stratejisini bu yüksek kaliteli yayın üzerinde kurmuş.

Konuyu toplamak gerekirse, standartların çok altında bulunan birkaçı hariç, hemen hemen bütün podcast platformları, kulaklarımızı tırmalamayacak bir kalite vadediyor. Yazıda birkaç yerde belirttim ama altını çizmekte fayda var, bana göre podcast kayıtlarında kabul edilebilir en düşük değer 128 kbps kalitesidir. Fakat bu kesinlikle, sadece konuşmadan oluşan ve mümkünse mono kaydedilmiş bir podcast için geçerli. Eğer podcastinizde müzikler ve çeşitli efektler kullanıyorsanız, hem kaydı en az 320 kbps kalitesinde almanız hem de yayınladığınız platformun en az 320 kbps destekleyen bir platform (Acast, Pinecast, Podbean) olması gerektiğini düşünüyorum. Eğer işi daha da ileri götürüp, stüdyo ortamında bir kayıt alıyor ve prodüksiyon sayılabilecek seviyede bir program üretiyorsanız, harcadığınız maliyet ve emeğin karşılığını ancak ses dosyasını hiç değiştirmeden yayınlayan platformlardan (Castos, Podserver, Zencastr) alabileceğinizi düşünüyorum.

Not: Bazı okurlar, neden en fazla podcast dinlediğimiz, Spotify, iTunes, Google Podcasts gibi platformların testte bulunmadığını merak edebilir. Bunun sebebi, bu platformların, yalnızca podcast oynatma platformu olması. Yani bu platformlar, sizin yukarıdaki bir platforma yüklediğiniz kaydı, sadece dinletiyor. Teorik olarak, bir podcast uygulamasından farkları yok.

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
İlginizi çekebilir