Neden Kurulduk?

NewsLabTurkey, Türkiye gazetecilik endüstrisindeki kurumsal ve bireysel aktörlere ve geleceğin gazetecilerine, gazetecilik pratikleri konusunda eğitim vermeyi, ve onları alandaki gelişmelerden haberdar etmeyi amaçlar. Dijital Medya Araştırmaları Derneği çatısında faaliyetlerine devam eden NewsLabTurkey’in faaliyetleri The Guardian Foundation, SIDA, İsveç Enstitüsü ve İsveç Başkonsolosluğu gibi kurumlar tarafından desteklenmektedir.

Ne Hedefliyoruz?

  • Gazetecilik endüstrisinde profesyonelliği artırmak.
  • Gazetecilik endüstrisine teknolojik yeniliklere duyarlı ve hızlı adapte olma yeteneğine sahip yeni profesyoneller kazandırmak.
  • İfade özgürlüğü krizi ortamında yaratıcı yöntemler kullanarak haberi okuruyla buluşturabilecek gazetecilere rehberlik etmek. 
  • Uzun yıllardır medya endüstrisinde çalışmakta olan gazetecilerin bilgilerini yenilemek, onları yeni döneme hazırlamak.
  • Eğitim setleriyle kurumların dijital okuryazarlık problemlerine çare aramak.

Neler yapıyoruz?

n kuluçka|

Her yıl ulusal ve yerel düzeyde 24 projenin katıldığı kuluçka programımızda medya profesyonellerine hayallerini gerçekleştirmeleri için destek oluyoruz. Kuluçka Programı’na katılanlar atölyelere katılma, alanında uzman kişilerden danışmanlık alma ve projelerini hayata geçirmek için kullanacakları bir mikro hibeye erişim sağlıyorlar.

n haber|

2018’den bu yana NewsLabTurkey.org olarak dünyada ve Türkiye’deki gazetecilik endüstrisine ilişkin gelişmeleri websitemiz üzerinden Türkiyeli gazetecilerle paylaşıyoruz. Türkiye’deki gazetecilere yönelik ilk e-bülten olan “Ne Okuyoruz” her hafta 3000’i aşkın kişinin gelen kutusuna ulaşıyor.

n araştırma|

Medya teknolojik, finansal ve politik krizlerin tam merkezinde. Haber odaları bu değişime ayak uydurmaya çalışırken akademi de yetenek setlerini dönüştürüp bu değişimi anlamanın peşinde. NewsLabTurkey Research Hub, akademinin medyayı anlamakta güçlük çektiği, medyanın da kendi sorunlarını anlamak için yardıma ihtiyaç duyduğu bu dönemde bu ihtiyaçları karşılamaya çalışıyor.

n mentorluk|

Her yıl Türkiye’nin farklı noktalarındaki haber odalarına uzmanlık desteği sağlıyor, sorunlarına çözüm üretmeye çalışıyor, yaptıkları yeniliklerde yanlarında oluyoruz.

n podcast|

Türkiye’de podcast alanı her geçen gün daha da büyüyor. Biz de NewsLabTurkey olarak 2018’de İsveç’te İsveç Enstitüsü ve The Guardian Foundation desteğiyle düzenlediğimiz atölyeyle yola çıktık ve her yıl düzenlediğimiz atölye ve etkinliklerle yola devam ediyoruz. Amacımız Türkiye’nin podcast alanına kaliteli içerikler ve kuvvetli içerik üreticiler kazandırmak.

Ekibimiz

Dr. Sarphan Uzunoğlu

KURUCU, DİREKTÖR

Duygu Uzunoğlu

Yayın Yönetmeni

Ahmet A. Sabancı

Strateji Koordinatörü

Defne Kapan

PRoje SORUMLUSU

Metehan Akman

Proje SORUMLUSU

Ezgi Yeşilbaş

Proje Sorumlusu

Bize ulaşın

NewsLabTurkey Caferağa Mahallesi Şair Nefi Sokak No:46/4 Kadıköy / İstanbul adresinde faaliyetlerine devam etmektedir. E-mail adresimiz ise iletisim@newslabturkey.orgKoronavirüs ve karma çalışma rejimimiz gereği e-mail üzerinden iletişimi tercih ediyoruz.

Dijital operasyonlarımızla ilgili sorularınız için Duygu Uzunoğlu (duygu@newslabturkey.orgile iletişime geçebilirsiniz.

Kuluçka ve eğitim programlarımızla ilgili sorularınız için Defne Kapan ile (defne@newslabturkey.org) iletişime geçebilirsiniz.

Araştırma operasyonlarımızla ilgili sorularınız için Sarphan Uzunoğlu ile iletişime geçebilirsiniz (sarphan@newslabturkey.org).

NewsLabTurkey bir Dijital Medya Araştırmaları Derneği Projesidir.

NewsLabTurkey bir Global Forum for Media Development Üyesidir.