Gazeteciler için altı ücretsiz dijital araç

Getting your Trinity Audio player ready...

Araçların insanı iyi bir gazeteci yapmak için yeterli olmadığını unutmamak gerekir. Yine de, iyi bir alet kutusu fazlasıyla yardımcı olabilir. Bir röportajımın ses kaydını tamamıyla kaybettiğim sinir bozucu bir kazanın ardından oturup işimi tamamlamak için her gün kullandığım araç ve uygulamaları gözden geçirdim. Bunlar kayıt, araştırma ve doğrulama yapmak ve iş yönetimi için kullandığım araçlar.

Toby

Bir hikâyeyi araştırırken genellikle çok sayıda sekme tarayıcımda açık bulunur. Bu da aslında ihtiyacım olan sekmeyi bulmamı zorlaştırıyor. Toby, bu kaosu ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Bookmarks’a bir alternatif olarak tanıtılan Toby bir Google Chrome eklentisi ve sekmelerinizi projeler ve koleksiyonlar olarak ayrıştırmanızı sağlıyor. Bu gruplandırılmış sekmeler, tarayıcınızda kartlar olarak görünüyor ve aradığınız sekmelere rahatça tıklayarak ulaşabilmeniz kolaylaşıyor.

Hunter.io

Hunter.io ile Global Investigative Journalists’ Network’te ve sonradan IJNet’te yeniden yayınlanan bir makale sayesinde tanıştım. Araştırmalar çoğu zaman insana heyecan verirken, önemli oranda bir zaman da epey sıkıcı işlere ayrılıyor: e-posta adreslerini bulmak gibi. Bu nedenle, Hunter.io aradığınız kişi ya da kurumların e-posta adreslerini sizin için bularak yardımcı olabilir.

Cogi

Yalnızca birkaç kritik alıntıyla ilgileniyorsanız bir ses dosyasının tamamı üzerinde çalışmak çok zahmetli olabilir. Cogi, böyle öne çıkan ses parçalarını kaydetmek için tasarlanmış. Kaydet tuşuna bastığınızda Cogi kayda başlıyor, ama aynı zamanda 45 saniye öncesine de gidiyor ve bu kısmı da kayıt parçacığına dahil ediyor.

Truepic

Truepic dijital manipülasyonun kolay olduğu bu çağda çalışan gazeteciler için -aslında herkes için- oldukça mühim bir fotoğraf ve video doğrulama uygulaması.

WordPress

Uygulamaları analiz ederken birçok kişi WordPress’i gazeteciler için en yararlı uygulamalardan biri olarak gösteriyor. Her ne kadar bu yeni ya da eşsiz bir uygulama olmasa da akılda tutmak şart. WordPress size dijital portfolyonuzu, blog’unuzu ve web sitenizi yönetme imkânı sunuyor. Ayrıca Apple ve Android cihazınızdan analitik verilerine ulaşabilirsiniz.

Currents

İyi gazeteci olmak insanların neye neden ilgi gösterdiklerini anlamak anlamına da gelir. Parse.ly’nin yeni ürünlerinden olan Currents, tam olarak bu işi yapıyor. Günün en çok okunan ve paylaşılan makalelerinin izini sürüp paylaşıyor. Aynı zamanda belirli başlıkların ne kadar ilgi gördüğünü de göstererek gazetecilerin içeriklerini kitle talebine göre şekillendirmesini sağlıyor.


Bu içerik daha önce ijnet‘te yayınlanmıştır.

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
İlginizi çekebilir