Etiket: Gazetecilik

HomeGazetecilik

2011 yazına damga vuran NBA lokavtı esnasında Kaan Kural ve Orkun Çolakoğlu’nun katkılarıyla yayın hayatına başlayan Potacast, 12. NBA sezonunu da mikrofon başında karşılıyor. Sosyal medyanın hayatımızda büyük rol oynamadığı dönemde dünyanın ilk NBA podcastlerinden birini kurgulamak, Potacast’i Türkçe podcastlerin de atalarından biri konumuna getiriyor. Şu sıralar Socrates Podcast ve Socrates Club çatısı altında yayın …

Okuduğunuz habere güveniyor musunuz? Peki okumadıklarınızı okumamanızın sebebi yalnızca güvensizlik mi? Tarihsel olarak gazetecilerin en büyük satış noktası hep "güvenilirlikleri" oldu. Gazetelerin sloganlarında bile güven kelimesine sıklıkla rastlarız. Reklam tabelalarına güvenilmeyeceğini iyi bilmekle birlikte güvenin özellikle söz konusu hayat değiştirebilecek bilgiler olduğunda önemli bir değer olduğu ortada. Peki okurlar neye, neden güveniyor? Reuters Institute for …

2009 yılında NTV Spor aracılığıyla izleyiciyle buluşan ve spor medyasında kalıcı izler bırakmayı başaran Yenilsen de Yensen de, uzun yılların ardından NutSpor aracılığıyla ekranlara geri döndü. Programın sunucuları Banu Yelkovan ve Bağış Erten ile Yenilsen de Yensen de’nin geri dönüşüyle ilgili konuştuk. Yenilsen de Yensen de fikri nasıl ortaya çıktı? 2009 yılında programa başlarkenki motivasyonunuzla …

Gazetecilik etiği derslerimde öğrencilerime mutlaka masumiyet karinesinden söz eder, özellikle suç haberciliğinde masumiyet karinesine uygun haberler yapmanın önemine vurgu yaparım. Kısaca söylemek gerekirse, masumiyet karinesi, hakkında suç isnadı yapılan kişinin suçlu olduğu mahkeme kararıyla kesinleşene kadar suçsuz kabul edilmesi gerektiği anlamına gelmektedir. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından ilan edilen Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nde Yargı …

Her ne kadar Üsküdar Üniversitesi’nde İletişim Fakültesi’nin dekanlığını yapsam da bildiğiniz gibi asıl uzmanlık alanım gazetecilik ve gazetecilik dersleri veriyorum. Son yıllarda gazeteciliğin yaşadığı krizler malum. Basılı gazete tirajları dibe çakılmış durumda. Ulusal gazetelerin tirajlarını toplasan bir milyonu biraz geçiyor. Gerçek satış rakamlarının çok daha aşağılarda olduğunu tahmin etmek hiç zor değil. Ben aslında birçok …

Axios'ta yayınlanan habere göre The Atlantic dergisi, bu yıl içerisinde 19.5 milyon dolarlık reklam ve etkinlik geliri elde etti. Bu miktar, yıl sonuna kadar hedeflenen 32.5 milyon dolarlık gelir hedefinin %60'ını oluşturuyor. Yıllardır zarar eden dergi, CEO Nicholas Thompson'ın belirttiğine göre, 2024 yılında kârlılığa ulaşmayı hedefliyor. Ancak bu hedefe ulaşmak için reklam stratejilerinde kısa vadeli …

Dezenformasyon çağımızın en karmaşık ve yaygın sorunlarından biri. Özellikle dijital medya platformlarında, yanıltıcı ve yanlış bilgilerin hızla yayılması, toplumun geniş kesimlerinin yanlış yönlendirilmesine sebep olabiliyor. Bu da kırılgan demokrasilerimizde çok daha sert problemlerin ortaya çıkmasını tetikliyor. Videolar, bu dezenformasyon sorununun etkili bir taşıyıcısı olabiliyor, çünkü görsel ve işitsel unsurları bir arada sunması izleyici üzerinde daha …

Geçen hafta üzerinde çalıştığım haberde kullanmam gereken bir ifadenin doğru olup olmadığına emin olamadım. Yanlış bir şey yazmaktan, kapsayıcı olmamaktan korkmuştum. Böyle durumlarda akla gelen ilk şey, güvendiğimiz ve bu alanda yetkin olduğunu bildiğimiz bir meslektaşımıza danışmak oluyor. Geçerli mi? Evet, ama daha iyi bir yöntem neden olmasın? Ayrıca kullandığımız dil ve terminoloji sürekli olarak …

Son günlerde dünya gündeminin en önemli başlıklarından biri Pentagon'un sızdırılan gizli belgeleri. Genç ordu mensubu Jack Teixeira'nın sızdırdığından şüphelenilen belgeler, ABD istihbaratının yurtdışındaki gözetleme ve dinleme operasyonlarından toplanan bilgileri içeriyor. Belgelerdeki en önemli başlık da tabii ki Rusya ve Ukrayna arasında bir yıldan uzun süredir devam eden savaş. Büyük savaşların olduğu yerde "sızıntı gazeteciliğinin" de …

n okuyoruz| Bültenden Herkese Merhaba! Bu haftanın odağında Mastodon ve ActivityPub'a artan ilgiyle birlikte sosyal medyanın geçirdiği dönüşümün nasıl bir yol izlemeye başladığını ve yakında bizi nelerin beklediğini yazdım. "Ne Okuduk" bölümünde ise Wired'ın yapay zekâ araçlar politikası, YouTube'un öncelik listesi, kadın gazetecilerin maruz kaldığı şiddet ve daha fazlası var. Görüş, yorum ve önerilerinizi her …

Türkiye’nin ifade özgürlüğü kısıtı uzun yıllardır kaliteli gazetecilik önündeki asıl engel olarak görülüyor. Bu ifade doğru olmakla birlikte, ülkemizdeki habercilik pratiklerinin kalite sorununun birçok katmanını görmezden gelen bir yaklaşım.  Deprem sonrası süreçte enkaz etrafındayken, haber yaparken, bölgede gözlem toplamak için gezerken birçok gazetecinin ciddi baskıyla karşılaştığını biliyoruz. Eminim meslek örgütleri konu ile ilgili detaylı bir …