Covering Climate Now: 16-23 Eylül haftasında tek konumuz iklim krizi

Getting your Trinity Audio player ready...

Her yıl giderek daha da dengesizleşen sıcaklıklar, artan yangınlar, seller ve diğer sıra dışı hava olayları, kutup bölgelerinde kontrol edilemeyen buzul erimeleri her zaman görmeye başladığımız haberler hâline geldi. Her ne kadar konu politikleştirilmeye ve kimi politik gruplar tarafından inkâr edilmeye çalışılsa da, iklim krizi artık herkesin yüzleşmesi gereken bir sorun. Hatta kimi bilim insanlarına göre bu konuda geç bile kalmış olabiliriz.

Gezegen çapında tecrübe ettiğimiz ve hemen her ülkede kendisini farklı şekillerde gösteren bu kriz karşısında gazetecilere ve medyaya da önemli bir sorumluluk düşüyor. Kimi gazeteciler bu konuyu gündemde tutmayı artık kendileri için bir görev olarak kabul ediyor ve diğer meslektaşlarını da bu konuyu daha ciddi bir şekilde ele almaları için teşvik etmeye çalışıyor. Bu amaçla yapılan birçok proje ve özel çalışma da mevcut.

Bu projelerden birisi de Covering Climate Now. The Nation ve Columbia Journalism Review ekiplerinin kurduğu ve The Guardian’ın da ana medya partneri olduğu proje, 23 Eylül’de New York’ta gerçekleşecek olan BM İklim Zirvesi’ni odağına alan bir proje. Projenin amacı, tüm katılımcı yayınlar ile bu toplantının yapılacağı hafta boyunca (16-23 Eylül) iklim krizini gündemde tutmak ve konuya dair özel haberler üretmek. Bu sayede konunun ciddiyetinin daha fazla insan tarafından anlaşılması ve BM üzerinde de çözüm için bir baskı yaratılması amaçlanıyor.

Dünyanın birçok yerinden 170’in üzerinde yayının dahil olduğu projeye katılacak yayınların tam listesine buradan ulaşabilirsiniz. Bu 170 yayının içerisinde birçok uluslararası büyük kurum da bulunuyor. Bloomberg, CBS News, El País, the Asahi Shimbun, La Repubblica, The Times of India, Getty Images, Agence France-Presse, Nature, Science, Harvard Business Review, Vanity Fair, HuffPost, BuzzFeed News, ve The Daily Beast bunlardan bazıları. Bu yayınların her biri kendi özel içerikleri ile hafta boyunca iklim krizini öne çıkartacak ve bu konuda ihtiyaç duyulan üst düzey gazeteciliğin gelişmesine yardımcı olacak.

NewsLabTurkey, Türkiye’den Covering Climate Now projesine dahil olan sayılı yayınlardan birisi. İklim krizi NewsLabTurkey ekibi olarak önemsediğimiz ve daha fazla ilgiye ihtiyaç duyduğuna inandığımız konulardan birisi. Bu yüzden biz de bu projenin bir parçası olmaya ve 16-23 Eylül haftasındaki yayınımızı bu konuya ayırmaya karar verdik.

Covering Climate Now haftası boyunca yayınlayacağımız içerikler tamamen iklim krizi ve iklim gazeteciliği odaklı olacak. NewsLabTurkey olarak başlıca amaçlarımızdan birisi Türkiye’deki gazetecilerin kendilerini geliştirebilmelerine yardımcı olmak. Bu yüzden içeriklerimizi planlarken önceliklerimizden birisi iklim konusunda çalışmak isteyen gazetecilere yardımcı olabilmeleriydi.

İklim krizi birçok anlamda insanlık için hayati bir mesele. Gazetecilere de bu konuda insanların bilgilenmesine ve harekete geçebilmesine yardım noktasında önemli bir görev düşüyor. NewsLabTurkey olarak bu noktada elimize geçen her fırsatı değerlendirmeye çalışıyoruz.


Projeyle veya konuyla ilgili merak ettiklerinizi ahmet@newslabturkey.org adresine mail yoluyla sorabilirsiniz.

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
İlginizi çekebilir