“Gazetecinin Derdi Ne?” podcast serisi yayında!

🎙️ NewsLabTurkey’in gazetecilerin mesleki zorluklarını, dijitalleşmeyi ve medya dünyasının güncel konularını ele aldığı “Gazetecinin Derdi Ne?” podcast serisiyle karşınızdayız! 🎧 Bu 10 bölümlük seride Ceren İskit, medyada sürdürülebilirlikten yapay zekâya, gazeteci kadınların hak ihlallerinden gazeteciliğin aktivizmle ilişkisine birçok konuyu ele alıyor, uzmanlarla değerlendiriyor.

👩🏻‍💼 Hazırlayan ve sunan: Ceren İskit

👨🏻‍💼 Yapımcı: Tansel Erdem Yılmaz

📲 Medyada hayatta kalma rehberi: Alternatif yöntemler ve dijitalleşme

Bu bölümde Ahmet Alphan Sabancı’yla dijitalleşmenin gazetecilik üzerindeki etkisini konuştuk. Yeni medya araçlarının kullanımında gazetecilerin karşılaştığı zorlukları ve fırsatları tartıştık.

🤖 Yapay zekâ: Mesleğimiz gerçekten tehlikede mi?

Bu bölümde gazeteciliğin dijitalleşmesinde yeni bir sayfa açan yapay zekâ araçlarını tartışıyoruz. Bu araçların gazetecilik mesleği için yarattığı tehditleri ve imkânları yapay zekâ uzmanı Merve Sarıhan ile konuştuk.

🌈 LGBTİ+ gazeteciler ve eşitlik mücadelesi

Bu bölümde LGBTİ+ gazetecilerin karşılaştığı zorlukları, medya sektöründe çeşitliliği ve kapsayıcılığı artırma çabalarını konuştuk. Gazeteci Yıldız Tar, LGBTI+ mücadelesinin basın özgürlüğü boyutunu, sansür ve baskıya karşı mücadelenin durumunu ve LGBTI+’ların eşitlik mücadelesini anlattı.

https://open.spotify.com/episode/1A3ZwV2cVarftXYK168JGZ?si=ZZXC5HYrSzuZKlShMPf6LQ

👩‍💻 Kadın gazeteciler: Toplumsal cinsiyet ayrımcılığı ve hak ihlalleri

Bu bölümde Türkiye’de kadın gazeteci olmanın zorluklarını, kadın gazetecilerin iş yerinde karşılaştıkları cinsiyet temelli ayrımcılık, taciz ve hak ihlalleri ile başa çıkma stratejilerini gazeteci Hediye Levent ile konuştuk.

📰 Sansürün gölgesinde gazetecilik: Türkiye’de bağımsız habercilik mümkün mü?

Bu bölümde, Türkiye’de sansürün gazeteciler için ne anlama geldiğini, bağımsız haberciliğin gerçekten mümkün olup olmadığını tartışıyoruz. Akademisyen Can Ertuna ile Türkiye’de sansürün arttığı, ifade özgürlüğünün daraldığı bir dönemde gazetecilerin nasıl ayakta kalabildiği, sansüre karşı hangi yaratıcı çözümlerin bulunduğu gibi önemli sorulara yanıt arıyoruz.

⚖️ Gazetecilikte hak ihlalleri ve tutuklamalar

Bu bölümde Türkiye’de gazetecilerin karşılaştıkları hak ihlallerini ve bu ihlallere karşı verilen mücadeleleri Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Eş Direktörü Barış Altıntaş ile konuşuyor, gazetecilerin hakikati savunurken karşı karşıya kaldıkları hak ihlalleri ve tutuklamalarla nasıl başa çıktıklarını tartışıyoruz.

🌪️ Gazetecilerin ruh sağlığı: Afet ve savaş bölgelerinde stresle başa çıkmak

Bu bölümde, konuğumuz klinik psikolog Didem Doğan ile sahada görev yapan gazetecilerin ruh sağlıklarını nasıl koruyabileceklerini, travmalarla başa çıkmak için hangi yöntemleri kullanabileceklerini ve bu süreçte destek ağlarının önemini konuşuyoruz.

🗣️ Kültürel çeşitlilik ve medya: Azınlıkların temsili

Bu bölümde, Türkiye’de azınlıkların medyadaki temsili üzerine derinlemesine bir sohbet gerçekleştiriyoruz. Agos gazetesinden Vartan Estukyan ile azınlıkların medya aracılığıyla nasıl temsil edildiğini, bu temsilin ne gibi zorluklarla karşı karşıya olduğunu ve azınlık gazetecilerinin yaşadıkları sorunları tartışıyoruz.

📉 Gazetecilerin yaşam mücadelesi: Artan enflasyon, artmayan maaş

Bu bölümde, Türkiye’de gazetecilerin karşı karşıya kaldığı ekonomik zorlukları ele alacağız. Akademisyen Gökhan Bulut ile medya sektöründe yaşanan ekonomik zorlukların gazeteciler üzerindeki etkilerini ve bu zorluklarla nasıl başa çıkılabileceğini derinlemesine tartışıyoruz.

🔥 Türkiye’de aktivizm ve gazeteciliğin kesişimi

Bu bölümde, Türkiye’de aktivizmin ve gazeteciliğin Gezi Parkı olaylarından bu yana nasıl evrildiğini ele alacağız. Aktivizmin ve gazeteciliğin bir arada hareket ettiği ve medyanın rolünü yeniden tanımladığı Gezi Parkı olaylarının ardından neler değişti? Gazeteciler hem aktivist olup hem de mesleklerini tarafsız bir biçimde icra edebilir mi? Bu önemli soruları, alternatif medya alanında Çapul TV, Sendika.org gibi önemli çalışmalara imza atan Ali Ergin Demirhan ile tartışıyoruz.


Bu podcast Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile hazırlanmıştır. İçerik tamamıyla NewsLabTurkey sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.

Yazar hakkında

Ceren İskit

2014'te dış haber muhabiri olarak Londra’da mesleğe başladı. Sendika.org, Euronews, Turkey recap, Kısa Dalga ve Gazete Solfasol'de haberleri yayımlandı. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu’nda Araştırma Koordinatörü olarak kadın gazetecilerin hak savunuculuğunu üstlendi. Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi’nde lisans, Greenwich Üniversitesi Sinematografi ve Post Prodüksiyon bölümünde yüksek lisans eğitimlerini tamamladı. Kurduğu YouTube kanalında İngilizce olarak Türkiye'nin gündemine dair söyleşiler yapıyor.