Google mezarlığı: Alphabet’in öldürdüğü en büyük beş uygulama

Getting your Trinity Audio player ready...

Alphabet dünyanın en büyük şirketlerinden biri. Google da Alphabet’in alametifarikası. Tabii yıllar içinde Google ve Alphabet o kadar büyüdü ki kimisi Google’a bağlı kimisi Google’dan bağımsız yüzlerce uygulama geliştirdi. Biz, ana akım medya maalesef bu şekilde çalıştığı için, genelde başarı hikâyelerini, şaşalı lansman etkinliklerini ve milyar dolarlık servetleri okuruz. Halbuki şirketler büyürken belki başarılı olanlardan çok daha fazla zarar eden girişimleri oluyor. Google bu konuda başı çeken şirketlerden. Google’a bağlı o kadar çok uygulama kapatıldı ki internette “Killed by Google”, “Google Graveyard”, “Google Cemetery” gibi birçok site başarısız olan, ve muhtemelen birçoğunun adını dahi duymadığınız, Google girişimlerinin listesini tutuyor.

İşte Google tarafından öldürülen uygulamalardan bazıları:

1- Google Glass

2012’de duyurulan ve birkaç sene boyunca prototipleri denenen Google Glass, 2014 senesinde son kullanıcıya satılmaya başlanmıştı. Gözlüğe entegre kulaklıkları, mikrofonu ve 5 mega piksel kamerasıyla adeta geleceği getirmişse de gizlilik endişeleri, güvenlik kaygıları ve saçma sapan hizmet kullanım şartları nedeniyle epey eleştirilmişti. 1500 dolara satılan gözlüğün üretim maliyetinin 80 dolar olduğunun ortaya çıkması da ürünün yüksek fiyatlandırıldığı düşüncesini kuvvetlendirdi. Objektif çoğu inceleme ve kullanıcı yorumları da olumsuz gelince Google Glass işi fazla uzatmadan 2015 yılında iptal edildi. Geleceğin gözlüğü olacaktı Google mezarlığının en popüler projelerinden biri oldu.

  cvvvccvv

2- Google+

Malum, Google bir sosyal medya şirketi değil. Fakat MySpace, Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat vb. sosyal medya uygulamaları yükselirken Google da bu trene binmek istedi. Bunun için 2011 yılında Google+ diye ne idüğü belirsiz bir sosyal medya platformu kuruldu. Biçimsiz bir kullanıcı ara yüzü, veri ihlalleri, Google+’ı başlatan ekibin ayrılması vesaire derken 2015 senesinde Google+ kullanıcılarının yüzde 90’ı sitede 5 saniyeden fazla kalmıyordu. Google büyük bir tekel olabilir ama Facebook ve Twitter gibi rakiplerle baş edemedi. Nihayetinde Google+ 2019 yılında mezarlıktaki yerini aldı.

3- YouTube Originals

Muhtemelen duymadınız bile. Google, 2015 yılında YouTube Red olarak başlattığı projeyi 2016 yılında YouTube Originals diye yeniden adlandırarak Netflix gibi dijital film/dizi platformlarıyla rekabet etmek istedi. Ne de olsa şirketin [satın aldığı] YouTube gibi hazır bir altyapısı, milyarlarca aktif kullanıcısı, düzenli site trafiği olan çok başarılı bir uygulaması vardı. YouTube sayesinde, bu işe giren Disney, Hulu, Peacock, Apple gibi yeni uygulamalardan bir adım önde olacaklardı. Sofia Vergara, Shaquille O’neal, Madonna, Will Smith, PewDiePie gibi dünyaca ünlü yıldızlarla belgeselinden dizisine, çocuk filminden animesine, komedi programından reality şovuna kadar birçok özel içerik yapımı için büyük anlaşmalar yapıldı. Birkaç istisna hariç içeriklerin hiçbiri tutmadı. Neticede, yüz milyonlarca dolar harcanan bu uygulama 2022 yılında öldürüldü. Cobra Kai gibi kalbur üstü bazı diziler Netflix, Disney+ ve Apple TV’ye göç etti.

4- Inbox by Gmail

Nedendir bilinmez, 2014 yılında Google, Inbox diye bir uygulama geliştirdi. Inbox’ta erteleme, hatırlatma, Google takvimle entegrasyon, e-postalardaki önemli satırları vurgulama, gönderilen e-postayı 10 saniye içinde geri alma vb. birçok ekstra özellik vardı. Fakat bunlar için, hâlihazırda Gmail dururken, yeni bir uygulamaya gerek var mıydı? Yokmuş demek ki Inbox 2019 yılında öldürüldü. Inbox’taki özelliklerin birçoğu Gmail’e aktarıldı. Madem böyle yapılabiliyordu neden başta ayrı bir uygulama geliştirip milyonlarca dolar israf edildi? Bir de özel şirketlerin çok rasyonel, çok akıllı, çok verimli oldukları söylenir, değil mi?

5- Google Nexus

Bir noktada Google da akıllı telefon trenine binmek istedi. Çünkü neden olmasın? Büyük bir teknoloji şirketiyiz, ölçek avantajımız var, en iyi mühendisler ve yöneticiler bizde, bizde olmayanları da istersek kolayca transfer edebiliriz, büyük bütçeler ayırıp en iyi reklam ve pazarlama olanaklarını da kullanabiliriz… Yani herkesin yaptığından daha iyi bir akıllı telefon yapmamak için bir sebep yok. Diye düşündüler herhalde. Amerika’nın dördüncü büyük telekomünikasyon şirketi olan T-Mobile ile anlaşıldı. T-Mobile’e özel Google Nexus One 2010 yılında görücüye çıktı. Ve sonuç hüsran oldu. Telefon kötü değildi ama iş stratejisi yanlıştı. Birçok insan telefon planından vazgeçip daha az popüler bir şirket olan T-Mobile’e geçmek istemedi. Fiyatı da diğer telefonlara göre daha ucuz değildi. Bir sürü markanın olduğu pazarda tutunamayarak 2016’da Google tarafından öldürüldü.


Kalburüstü beş tanesine göz attık ama daha böyle yüzlerce uygulama var. Google Fiber, Google Tango, dokuz farklı mesaj uygulaması (Google Talk, Google+ Messenger, Google Voice, Google Hangouts, Google Duo, YouTube Messages, Google Messenger [bu farklı], SMS on Android), Google Stadia, Google Wave, Google URL Shortener, Google Picasa, Google Spaces, Google Buzz… Hepsini detaylarıyla anlatmaya kalksak herhalde buradan köye yol olur. Herkes istediği yerden tutsun ama ben şu taraftan bakıyorum: Eğer Google bir kamu kuruluşu olsaydı devlet kurumlarının verimsizliğinden girip hantallığından çıkarak piyasa, rekabet ve özelleştirme güzellemesi yapılırdı. Ama bu özel bir şirket olduğu için verimsizlikler, israflar, çarçur edilen paralar değil genelde başarı hikâyeleri okuyoruz. Çünkü medya ve ideoloji böyle çalışır…

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
İlginizi çekebilir
Daha fazlasını oku

Kitlesel fonlama ekonomisi

Kapitalizm demokrasi, adalet, zenginlik ve fırsat eşitliği vadeder. Oysa gerçekte sermaye, tepedeki yüzde birlik dilimde bulunan azınlığın elindedir.…