Dezenformasyon çağımızın en karmaşık ve yaygın sorunlarından biri. Özellikle dijital medya platformlarında, yanıltıcı ve yanlış bilgilerin hızla yayılması, toplumun geniş kesimlerinin yanlış yönlendirilmesine sebep olabiliyor. Bu da kırılgan demokrasilerimizde çok daha sert problemlerin ortaya çıkmasını tetikliyor.
Videolar, bu dezenformasyon sorununun etkili bir taşıyıcısı olabiliyor, çünkü görsel ve işitsel unsurları bir arada sunması izleyici üzerinde daha güçlü bir etki yaratıyor. Bu durum, doğru bilgiye ulaşma ihtiyacını daha da önemli kılıyor. İşte bu noktada yapay zekâ araçları devreye giriyor.
İleri düzey algoritmalar ve derin öğrenme teknolojileri sayesinde, yanıltıcı içeriği tespit etmek ve filtrelemek esasen mümkün. Bu yazıda, videolardaki dezenformasyon ile etkin bir şekilde mücadele etmek için kullanılabilecek yapay zekâ araçlarını, bunların nasıl çalıştığını ve ne gibi katkılar sağlayabileceğini ele almaya çalıştım.
Verification plugin – WeVerify
InVID-WeVerify doğrulama eklentisinin en son sürümü, görsel içeriğin doğruluğunu kontrol etmek için çeşitli araçlar barındırıyor. Yeni CheckGIF özelliğinin yanı sıra, görüntü içerik analizi, görüntülerde optik karakter tanıma ve içeriği bilinen sahte içerikler veritabanı ile karşılaştırma gibi işlevlere sahip. Chrome için bir eklenti olarak kullanabilen uygulamanın nasıl kullanılabileceğine ilişkin İngilizce bir video rehber de mevcut.
Deepfake Detector
Ne yazık ki Deepfake videolar oluşturmak gittikçe kolaylaşıyor. Artık manipüle edilmiş bir video yapmak için teknik becerilere ihtiyacınız yok. Sadece çevrimiçi bir talimatı takip ediyorsunuz, bu bile yeterli oluyor.
Aynı zamanda videolar giderek daha gerçekçi hâle geliyor. Deepfake videoları tanıma konusunda insanlar yapay zekâdan çok daha yetersiz. Bu nedenle, çıplak göz artık deepfake’leri tanıyamadığı için tüm toplumları manipüle etmek artık mümkün. Basit bir Chrome eklentisi indirerek DeepFake videolarla mücadeleye başlamaksa mümkün. Deepfake Detector bu konuda YouTube videoları özelinde etkili bir çözüm sunuyor.
Glorious ContextuBot | Shared Nation
Glorious ContextuBot, ses dosyalarının orijinal kaynağını tespit etmeye yardımcı olan erken aşama bir araçtır. Parmak izi teknolojisiyle, yalnızca bir ses parçasının orijinal kaynağını değil, aynı zamanda onu çevreleyen bağlamı da bulmayı amaçlamakta. Araç ayrıca ses dosyasının başka nerede kullanıldığını bulmaya da yardımcı oluyor.
Truepic
Truepic ile gazeteciler görsel içeriklerin doğruluğunu teyit edebilirler. Truepic Display, herhangi bir medya dosyasının kaynağını ve geçmişini sağlarken, Truepic Lens herhangi bir dosyanın meta verilerini sağlar.
YouTube DataViewer
Uluslararası Af Örgütü’nün YouTube DataViewer’ı, YouTube’a yüklenen herhangi bir videonun meta verilerini çıkarmaya yardımcı oluyor. Kullanıcılar ayrıca videonun küçük resmini bulabilir ve bu resmi tersine arayabilir.
[…] Artikull nga newslabturkey.org […]