Google arama sonuçlarında değişiklik yapıyor. Bu, haber yayıncıları için ne anlama geliyor?

Yapay zekâ tarafından üretilen arama sonuçlarına geçiş, insanların ihtiyaçlarını doğrudan Google arama sayfasından karşılayabilecek. Bu durum, Google’ın yayıncıların sitelerine yönlendirdiği trafiği azaltacak.

Google, geçen haftalarda düzenlediği yıllık I/O konferansında, arama için gelecek olan bir dizi “deney” ve değişiklikleri duyurdu.

Yenilikler için henüz erken. Ancak bu değişiklikler yaygın bir şekilde uygulanırsa, internetin önemli alanlarında bir süredir yapılan en önemli revizyon olacaklar. Bu değişiklikler, insanların ihtiyaç duydukları şeyleri Google arama sayfasından doğrudan almaları nedeniyle, Google’ın yayıncıların sitelerine gönderdiği trafiği önemli ölçüde azaltabilir. Ayrıca yayıncıların ürün önerilerinden elde ettikleri işbirliği gelirine de zarar verebilir.

Olumlu yönü ise, insanları ön plana çıkarmayı amaçlayan yeni bir arama filtresi, belki de bireysel gazetecileri, köşe yazarlarını ve bültenleri vurgulamaya yardımcı olabilir.

“Arama Üretici Deneyimi (Search Generative Experience)”

Google, bazı arama sayfalarının en üstüne yapay zekâ tarafından üretilen cevapları yerleştirecek. Şirket, bunu söyle tanımlıyor:

“3 yaş altı çocuklara ve bir köpeğe sahip bir aile için Bryce Canyon mu yoksa Arches mı daha iyi?” gibi bir soruyu ele alalım. Normalde, bu tür bir soruyu küçük parçalara ayırır, geniş bilgileri araştırır ve kendiniz sonuçları bir araya getirirsiniz. Ancak üretici yapay zekâ ile arama, bu sürecin bir kısmını sizin için gerçekleştirir.

Anahtar bilgileri içeren bir yapay zekâ destekli özet göreceksiniz ve daha fazla ayrıntı için bağlantılar sunulacak.

The Washington Post’tan Geoffrey Fowler, özelliği test etti ve SGE’nin kaynaklarını nasıl belirttiğini açıklıyor:

Google’un SGE’si bir soruya yanıt verdiğinde, yanıtın sol tarafında birkaç kaynağın öne çıkan bağlantılarını içeren doğrulama yapıyor. Sağ üst köşede bulunan bir simgeye dokunduğunuzda görünüm genişliyor ve AI’nin yanıtında cümle cümle kaynak siteleri sunulur.

Bunu iki şekilde değerlendirebiliriz: Bir tıklama ve gereksiz bilgilerle dolu bir siteyi araştırmadan geçmeyi sağlayabilir. Ancak aynı zamanda, başka bir siteye gitmeden yeni bir şey keşfetme veya önemli bir bağlam parçasını öğrenme şansını da ortadan kaldırabilir.

Varsayılan olarak en üstte üç kaynak görürsünüz, ama daha fazlasını görmek için geçiş yapabilirsiniz.

Yapay zekâ tarafından oluşturulan içerik aynı zamanda alışveriş sonuçlarında da yoğun bir şekilde kullanılacak. “100 doların altında havuz partisi için bluetooth hoparlör” veya “5 mil mesafeli bir yolculuk için iyi bir bisiklet” gibi bir şey arattığınızda, AI tarafından desteklenen önerilen ürünlerin bir listesi çıkıyor. Bu özelliği henüz test etmedim, ancak kullanıcıları yayıncıların sayfalarından tamamen uzak tutmanın yanı sıra, bağlı kuruluş bağlantılarından gelir elde eden herhangi bir yayıncı için de iyi haber değil gibi görünüyor.

Google, SGE’nin hâlâ bir deney olduğunu ve henüz genel olarak kullanılamadığını belirtiyor (Denemek isterseniz ve ABD’deyseniz, Chrome tarayıcısından veya Google uygulamasından buradan bekleme listesine kendinizi ekleyebilirsiniz). Sınırlı erişime ek olarak, The Verge’deki David Pierce’a göre, Google’ın yapay zekâyı kullanarak cevaplayacağı şeylere sınırlamalar getirildiği belirtiliyor.

Yapay zekâ yanıtı sadece belirli aramalarda ortaya çıkıyor. Algoritmalar, standart sonuçlardan daha fazla faydalı olduğunu düşündüğü durumlarda yapay zekânın yanıtını gösteriyor. Sağlık ve finans gibi hassas konular ise şu anda yapay zekânın müdahalesini önlemek için ayarlanmış durumda. Ancak, kısa denemeler ve testler sırasında damla çikolatalı kurabiye, Adele, yakındaki kahve dükkânları veya 2022’nin en iyi filmleri gibi aramalar yaptığımda yapay zekâ yanıtı çıktı.

Örneğin, Wired’dan Will Knight’ın sorduğu “Joe Biden iyi bir başkan mı?” veya “farklı Amerika Birleşik Devletleri eyaletlerinin kürtaj yasaları hakkında bilgi” gibi sorulara, Google’ın üretken yapay zekâsı cevap vermekten kaçındı. Ayrıca Google’ın yapay zekâsının tarafsız olması gerektiği halde, bazen tarafsızlık ilkesinden sapabiliyor gibi görünüyor. The Verge’in de belirttiği gibi:

Demo sırasında, sadece “Adele” kelimesini aramasını istedim (Liz Reid, Google’ın arama bölümü başkan yardımcısı). Yapay zekâ özeti, genel olarak beklenenleri içeriyordu: geçmişi hakkında bilgiler, bir şarkıcı olarak kazandığı ödüller, son kilo kaybıyla ilgili bir not ve ardından “canlı performanslarının kaydedilmiş albümlerinden bile daha iyi olduğunu” ekledi. Bu, Google’ın yapay zekâsının fikirleri olduğunu gösterdi! Reid hızlıca tıkladı ve bu cümleyi bir müzik bloguna dayandırdığını söyledi, ancak bunun bir sistem hatası olduğunu da kabul etti.

“Gizli hazineler”

“Hidden gems” olarak adlandırılan bir arama filtresi “Perspectives” de kullanım alanını genişletiyor. Bu filtre, Reddit gönderileri, YouTube videoları ve blog yazıları gibi kullanıcıların oluşturduğu içerikleri arama sonuçlarına dahil ediyor. Bu değişiklik, Amerikalıların giderek haber ve bilgiyi kurumlar yerine bireylerden arama eğiliminde olduğu bir dönemde gerçekleşiyor ve TikTok, Instagram gibi platformlar, Google’ın arama pazarındaki payını azaltmakta. Google’ın açıklaması ise şöyle:

“Yakın gelecekte, başkalarının deneyimlerinden faydalanabileceğiniz bir şey aradığınızda, arama sonuçlarının üstünde ‘Perspectives’ filtresini görebileceksiniz. Bu filtreye dokunarak sadece tartışma platformlarında, soru-cevap sitelerinde ve sosyal medya platformlarında paylaşılan uzun ve kısa videoları, görselleri ve yazılı gönderileri göreceksiniz. Ayrıca, bu içeriği oluşturan kişiler hakkında daha fazla bilgi göstereceğiz, adlarını, profil fotoğraflarını veya içeriklerinin popülerlik bilgilerini gibi.

Faydalı bilgiler genellikle beklenmedik veya zor bulunan yerlerde olabilir: herhangi bir forumdaki bir yorum, az bilinen bir blogdaki bir gönderi veya bir konuda benzersiz uzmanlığa sahip bir makale gibi. Yardımcı içerik sıralama sistemimiz, arama sonuçlarını geliştireceğini düşündüğümüz durumlarda bu ‘gizli değerleri’ daha fazla gösterecektir.”

Google’dan Liz Reid, The Verge’e, “Özellikle genç kullanıcılarımızın, başkalarının görüşlerini duymak istediğini görüyoruz” dedi ve devam etti, “Sadece kurumlardan veya büyük markalardan değil, diğer insanlardan da bilgi almak istiyorlar. Peki, bunu insanlar için nasıl kolay hâle getirebiliriz?”

Perspektifler yaygınlaştıkça, Google’ın “diğer insanlar”ı nasıl tanımladığını görmek ilginç olacak: Gazetelerde çalışan gazeteciler veya köşe yazarları da dahil edecek mi? Substack’lar da mı gösterilecek? Bu özellik, büyük haber yayıncılarına ve yalnız başlarına çalışan gazetecilere potansiyel olarak fayda sağlayabilir, ancak bunu zamanla göreceğiz.


İlk olarak NiemanLab’de yayınlanan bu yazıyı Ilgaz Gökırmaklı çevirdi.

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
İlginizi çekebilir