Sosyal medya kullanıcıları ve gazeteciler için deprem haberciliği rehberi

6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan ve “Yüzyılın Felaketi” olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli deprem hem sosyal medyanın önemini ortaya koydu; sorumlu ve etkili biçimde kullanıldığında sosyal medya platformlarının ne kadar işe yarayabileceğini, hem de geleneksel gazeteciliğin hâlâ doğru gazetecilik refleksi ile hareket edebileceğini bizlere gösterdi.

Elbette bu yaşanan süreçte sosyal medyada iyi ve faydalı paylaşımlar kadar kötü paylaşımlara da rastladık. Medya kuruluşları da daha ilk günden itibaren muhabirlerini deprem bölgesine göndererek toplumu hızla bilgilendirmeye başladılar. Bir Yeni Medya ve Gazetecilik öğretim üyesi olarak ben de daha ilk günden hem sosyal medyayı aktif biçimde kullanmaya hem de medyayı takip etmeye çalıştım. Bir akademisyen duyarlılığı ile kamuoyuna açıklamalar yaptım ve deprem haberciliği konusunda bir rehbere ihtiyaç duyulduğunu vurguladım.

Elbette, bu talebi dile getirip bekleyecek değildim. Zaten yıllardır etik gazetecilik konusunda yazıp çizen, geçmişte (KKTC) Medya Etik Kurulu başkanlığı yapan bir akademisyen olarak bir taslak metin hazırladım ve öncelikle başkanlığını yaptığım Gazetecilik Bölümü öğretim elemanlarıyla bu metni paylaştım. Onlardan gelen önerileri de ekleyerek taslak metni fakülte akademik kurulunun bilgisine sundum. Fakülte dekanımız Prof. Dr. Nazife Güngör bu girişimin çok önemli olduğunu ve desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Akademik kurulda her maddeyi tek tek tartışarak rehberi olgunlaştırdık ve Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin sahiplendiği bir rehber olarak kamuoyuyla paylaştık. 30 maddelik rehberi NewsLabTurkey okurları için de buradan paylaşmak istiyorum. Faydalı olması dileğiyle.

  1. Sosyal medyanın gücünün farkında olalım. Sosyal medyadan yapılan yardım çağrılarıyla çok sayıda canın kurtarıldığını unutmayalım.
  2. “Depremi Amerikalılar yaptı”, “depremi bilen kâhin” gibi bilimsel değeri olmayan paylaşımlar yapmamak, yapılan paylaşımları yaymamak gerekir.
  3. Önceden meydana gelen başka bir depreme ilişkin görüntüler yeniymişçesine sosyal medyada paylaşılmamalıdır.
  4. Sosyal medyada paylaşılan fotoğraf ve videolarda gerçekliği bozacak şekilde ekleme, çıkarma, kolaj veya montaj gibi oynamalar yapılmamalıdır.
  5. Sosyal medya paylaşımlarında ve haberlerde nefret söylemi içeren, kışkırtıcı, ötekileştirici, ayrıştırıcı ifadeler kullanmamaya özen gösterilmelidir.
  6. Depremde yardımları kolaylaştırmak için kullanılan hashtag’ler, takipçi kazanmak amacıyla ilgisiz tweetlerde kullanılmamalıdır. Bu ilgisiz paylaşımlar yardımları sekteye uğratmaktadır.
  7. Sosyal medyada yardım ekiplerinin yönlendirilmesi amacıyla paylaşılan içeriklerin doğru ve güncel olmasına özen gösterilmelidir. Sonuç alınmış paylaşımların silinerek tekrar dolaşıma girmesi engellenmelidir.
  8. Sosyal medyada, gerçek yardım kuruluşlarını taklit ederek oltalama yöntemiyle yardım çağrıları yapanlara karşı dikkatli olunmalı, bu hesaplar tespit edilir edilmez engellenmeleri için sosyal medya platformlarıyla iletişim kurulmalıdır.
  9. Sosyal medyada, normal dönemlerde makul karşılanabilecek şekilde takipçi toplamak, beğeni almak gibi amaçlarla sansasyonel paylaşımlar yapmamak gerekir.
  10. Sosyal medyada, sahada haber yapan gazetecilere yönelik linç girişimleri çokça yaşanmaktadır. Bu tür girişimlere destek verilmemelidir.
  11. Yaralı ya da enkazdan kurtulan çocuk fotoğraflarının ve videolarının sosyal medya platformlarından paylaşılmasının ve bu çocukların sembol hâline getirilmesinin yaşadıkları travmayı ömür boyu atlatamamalarına yol açabileceğini unutmayalım.
  12. Yalan haberlerin daha hızlı yayıldığının farkında olalım ve teyit edilmemiş haberleri paylaşmaktan kaçınalım.
  13. Göçük başında yakınlarının enkazdan kurtarılmasını bekleyen insanlarla konuşurken dikkatli bir dil kullanılmalı, ne hissediyorsun, acı var mı gibi moralleri daha da bozucu nitelikteki sorular sormaktan kaçınılmalıdır. 
  14. Depremzedelerle röportaj yaparken ve haberleri aktarırken duyarlı olunmalı, insani duygu ve değerler göz ardı edilmemelidir.
  15. Röportaj yapmak istediğiniz, mikrofon uzattığınız insanlarla, öncelikle kimlik bilgilerimizi paylaşalım, orada bulunma ve onlarla görüşme amacımız konusunda kendilerine bilgilendirme yapalım.
  16. Yakınları vefat etmiş insanlara başsağlığı dileyelim ve üzüntülerimizi bildirelim, ama “acınızı anlıyorum”, “bunlar geçecektir”, “her şey düzelecektir” gibi ifadeler kullanmayalım.
  17. Yakınları halen göçük altında olan insanlara mikrofon uzatırken çok dikkatli davranalım ve mümkünse bu röportajları canlı yayın esnasında yapmayalım. Acılı insanlar istemeden başlarına dert açacak ifadeler kullanabilirler.
  18. Depremde hayatını kaybedenlerin görüntülerini ve özellikle de yüzlerini gösteren görüntüleri vermekten kaçınmak gerekir. Çünkü bu görüntüler en başta vefat eden kişinin yakınlarında kalıcı travmalara yol açabilmektedir.
  19. Deprem gibi travmatik olaylara ilişkin yayınların izleyiciler ve okuyucular üzerinde etkileri olacağını hesaba katmak gerekir. Travmatik görüntülerin insanlarda merhamet yorgunluğuna yol açtığını unutmamalıyız.
  20. Deprem haberlerini sayılara indirgemek, hemen her saat başı ölü ve yaralı sayılarını vermek bir süre sonra insanlarda duyarsızlığa yol açmaktadır. Ölenlerin birer insan olduğunu, istatistikten ibaret olmadığını dikkate almak gerekir.
  21. Depreme ilişkin haberleri verirken, görüntülere müzik ekleyerek dramatikleştirmek ve fotoğrafları hikâyeleştirmek doğru değildir. Haberler duygu değil bilgi temelli olmalıdır.
  22. Göçük altında bulunan insanlarla, habercilik uğruna sağlıklarını tehlikeye atacak şekilde gereksiz temas kurmaya çalışmayalım; oksijen kaybına yol açmamak için kurtarılmayı bekleyen kişileri konuşmaya zorlamayalım.
  23. Resmi açıklamalar ve güvenilir kaynaklar dışında yapılan açıklamalara itibar etmemek gerekir.
  24. Sosyal medyada paylaşılan görüntüleri teyit etmeden haberlerde kullanmamak gerekir.
  25. Olanı biteni objektif biçimde aktarmak için çaba göstermeliyiz. En kötü gazetecilik, gerçeği çarpıtan gazeteciliktir. Bu tür gazetecilik hem halkın bilgi alma hakkına hem de mesleğin itibarına zarar verir.
  26. Başvurulacak haber kaynaklarının konunun uzmanı kişiler olmasına dikkat etmeliyiz.
  27. Gazetecilerin ve sosyal medya kullanıcılarının yayın yaparken kendilerini ve başka kişileri tehlikeye atacak davranışlardan kaçınmaları gerekir.
  28. Medya doğru şekilde haber yaptığında aksaklıkların hızla düzeltildiği defalarca görülmüştür. İhtiyaçları ve yanlış uygulamaları uygun bir dille haber yapmaktan kaçınmamalıyız.
  29. Sadece sorunlara değil, çözümlere de yoğunlaşmak gerekir. Olası çözüm önerilerini haberleştirerek sahadaki ekiplere daha fazla yardımcı olmak mümkündür.
  30. Haber yapma sürecinde enkaz kaldırma ve göçük altından can kurtarma çalışmalarına engel olunmamalı. Canlı yayında hayat kurtarma görüntüleri verebilmek için çalışmaların aksatılmamasına özen gösterilmelidir.
Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Serkan Talan
Serkan Talan
1 yıl önce

Kıymetli Hocam. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde okurken (1996-2001) hocamdı. kendisi gerçekten entellektüel bir şahsiyettir. Medya alanında yenilikleri hep kendisinden duymuş ve değerli bilgilerinden istifade etmişimdir. Bu bilgiler de sosyal medya ve yeni medya alanında çalışan ve serbest gazetecilik yapan bir kişi olarak benim için çok kıymetli. Kendisine verdiği bu bilgiler için teşekkür ediyorum. Osmaniye’den selamlar

İlginizi çekebilir
Daha fazlasını oku

Medya depreme hazır mıydı?

6 Şubat’ta saatler 04:17’yi gösterirken Kahramanmaraş merkezli depremler Türkiye’yi uykusunda yakaladı. Deprem, on binlerce hayatın son bulmasına, yüz…