Günümüz dünyasında artık pek çoğumuz için sosyal ağlar ve mobil teknolojiler herhangi bir uzvumuzdan farksız. We Are Social’ın Temmuz 2022 raporuna göre dünya nüfusu 7.98 milyar olmakla birlikte toplam nüfusun 5.34 milyarı akıllı telefon, 5.03 milyarı ise internet kullanıyor. Yine aynı rapora göre 4.70 milyar aktif sosyal medya kullanıcısı olduğu saptandı.
Rapordaki bir diğer veri ise dünya genelinde haber takibinin en sık yapıldığı platformun yüzde 44 oranla Facebook olması. Bu platformu yüzde 30’la YouTube, yüzde 22 ile WhatsApp, yüzde 17 ile Instagram, yüzde 13 ile Twitter, yüzde 7 ile de TikTok takip ediyor. Ayrıca Telegram ve LinkedIn de haber için kullanılan platformlar arasında yer alıyor.
Marketing Türkiye için VeriNays Araştırma Şirketi’nin gerçekleştirdiği “Gündem Takibinde Mecra Kullanımı” araştırmasına göre ise Türkiye’de gündemin en sık takip edildiği mecra yüzde 92 oranla sosyal medya. Bu mecrayı yüzde 89’la televizyon, yüzde 73 ile online haber siteleri, yüzde 28 ile de basılı gazeteler izliyor. Yine aynı rapora göre Türkiye’de gündem takibinin yapıldığı sosyal medya mecralarının kullanım oranlarına göz atıldığında ise, Instagram yüzde 72 ile birinci sırada yer alıyor. Bu platformu sırasıyla Twitter, YouTube ve Facebook’un takip ettiği görülüyor.
Haber paylaştığımız ve tükettiğimiz bu mecraların Türkiye’de gazeteciler tarafından nasıl kullanıldığına dair NewsLabTurkey Research Hub’dan Dr. Sarphan Uzunoğlu ve Hazal Sena Karaca’nın “Gazetecilerin Twitter ve Instagram Kullanım Pratikleri” başlıklı araştırması gazeteciler için önemli bir kaynak.
Gazetecilerin LinkedIn’i nasıl aktif kullanabileceğini ve bu platformda gazetecilerin dikkat etmesi gereken noktaları Teyit.org Yazı İşleri Sorumlusu Emre Saklıca ve NewsLabTurkey’den Ahmet Alphan Sabancı ile konuştuk.
“Platformda paylaşım yaparken şüphe duymakta fayda var”
Doğrulama platformu Teyit’in Yazı İşleri Sorumlusu Emre Saklıca, LinkedIn’in Türkiye’de son dönemde hayli popülerleşen bir mecra olduğunu aktarıyor.
LinkedIn’i diğer platformlardan ayıran başlığın platformun formatıyla ilgili olduğunu belirten Saklıca, “Twitter gibi bir haberi paylaşmak bu platform için yeterli olmuyor. Yaptığınız haberin hikâyesi ya da içgörülerinizi paylaşmak yani öğrenmeyi takipçilerinizle paylaşmak bu ortam için daha büyük değer oluşturuyor. Yine gazetecilik alanında gelişmeler, çeşitli iş imkânları veya başka haber merkezlerinden kişilerle iletişim kurmak için LinkedIn stabil bir dünya ortaya çıkarıyor,” diyor.
LinkedIn’in yapılan işten çok etkinizi yansıtabileceğiniz ve fikir alışverişi yapabileceğiniz bir platform olduğunu söyleyen Saklıca, “Son dönemde LinkedIn’in diğer platformlarla benzeşmesi de söz konusu olmaya başladı. Kişilere ait olmayan özlü sözler, içinde türlü nasihatlar barındıran anlatılar platformla ilgili tartışmaları da başlattı. Bu yanlış bilgi için de bir ortama alan açıyor diyebiliriz. Bu yüzden platformda paylaşım yaparken veya bir iletiyi beğenirken yine de biraz şüphe duymakta fayda var” eklemesini yapıyor.
“Platformun asıl amacı profesyonel bir ağ geliştirmek”
NewsLabTurkey’den Ahmet Alphan Sabancı, LinkedIn’in asıl amacının profesyonel bir ağ geliştirmek olduğunu belirtiyor ve kariyer odaklı bir profil oluşturmak için kullanılması gerektiğini aktarıyor.
“Bu yalnızca önemli insanları takip etmek ya da o kişileri bağlantı olarak eklemekle sınırlı değil, aynı zamanda orada sektörünüzle ilgili eğitici paylaşımlar yapan kişileri bulmak ve birçok anlamda sektörel bilginizi geliştirmek de bunun bir parçası. Bu platformu iyi bir şekilde kullanarak yalnızca medya sektöründe değil, üzerine haber yaptığınız sektörlerde de kendinize bir ağ kurmanız mümkün olabilir.”
Platformun adı yazılmamış kurallarını da öğrenmenin faydalı olabileceğine değinen Sabancı, “Twitter’da takip eder gibi herkese bağlantı talebi göndermemek ve bu konuda daha seçici olmak ya da yaptığınız paylaşımları daha farklı kurgulamak gibi konulara dikkat etmek gerek. Çünkü LinkedIn’i ayırt eden bir özelliği de bu ağ kurma kısmını görünür tutması. Eğer tanımadığınız insanları ağınıza dahil ediyorsanız, o kişi sizin ağınızdan birisine bağlantı isteği gönderdiğinde arada sizin ortak bağlantı olduğunuz da görünüyor. Yani o kişiye bir nevi kefil oluyorsunuz. Bu her zaman sorun olmasa da bazen tanımadığınız bir kişinin yaptıkları yüzünden kötü bir şekilde bilinmenize de neden olabilir” diye ekliyor.
Profilinizi gerçekten etkileyici bir şekilde doldurmanız gerektiğinden söz eden Sabancı, “Profiliniz büyük anlamda bir CV ya da portfolyo gibi ele alınacaktır. O yüzden orada neleri öne çıkardığınızı, neleri ekleyip neleri eklememeniz gerektiğini de aynı şekilde düşünmeniz lazım. Bazen profilinizde nelerin olduğu ya da olmadığı, platform üzerinden gelebilecek yeni iş imkânlarını ciddi bir şekilde etkileyebilir” diye sözlerini tamamlıyor.