n okuyoruz| Bültenden Herkese Merhaba!
Bu haftanın odağında Google’ın kötü arama sonuçlarını temizlemek için başlattığı faydalı içerik güncellemesi var. İnternette yayın yapan herkesin bu güncellemeyi takip etmesinde fayda var.
“Ne Okuduk” bölümünde ise Twitter’ın güvenlik sorunları, Yandex’in medya kanadının satılması, Spotify’ın öneri algoritması ve daha fazlası var.
Görüş, yorum ve önerilerinizi her zaman bekliyorum.
Haftaya görüşmek üzere!
—Ahmet Alphan Sabancı
Bu hafta ne okuduk?
Twitter’ın Güvenlik Krizi
Elon Musk’ın satın alma süreci başladığından bu yana Twitter için işler iyiye gitmiyor. Platform sürekli yasal dramalar ve başka sorunlarla anılıyor. Ancak geçtiğimiz hafta içerisinde eski güvenlik lideri Peiter Zatko’nun ABD Federal Ticaret Komisyonu ve Adalet Bakanlığına sunduğu dosya çok daha büyük sorunların habercisi.
Zatko’nun sunduğu sızıntı dosyasında çok ciddi güvenlik sorunlarından ve Twitter’ın bu konudaki umursamaz tavrından bahsediliyor. CNN ve Washington Post‘un detaylıca ele aldığı şikâyette Twitter’ın Hindistan hükümetinin baskısıyla ajanlarını işe aldığı, birçok sunucusunda güvenlik açığı bulunan eski yazılımlar kullandığı, veri gizliliği raporlarında yalan söylediği ve şirkette çalışanların büyük bir kısmının hassas bölümlere erişimi olmasına rağmen büyük bir kısmının güvenlik riski olan bilgisayarlar kullanması gibi detaylar var. Washington Post’un haberinden şikâyet dosyasının tamamına erişmek mümkün.
Her ne kadar Twitter CEO’su Agrawal bunların abartı olduğunu söylese ve Zatko’nun “kötü performans” yüzünden işten çıkarılmasını bir savunma olarak kullansa da, bu durum en başından bu yana inandırıcı değildi. Güvenlik ve hacker dünyasında “Mudge” olarak bilinen Zatko, alanda en çok saygı gören isimler arasında. Yeteneğini ve konuya hakimiyetini güvenlik sektöründe bilmeyen yok. O yüzden Twitter’ın bu durumdan Zatko hakkında dedikodu yayarak kurtulma şansı yok.
Alakalı: Twitter ve Elon Musk arasındaki mücadele uzun bir süre devam edecek gibi görünüyor. Fakat kimi haberlerin iddiasının aksine, Zatko’nun şikâyetlerinin Elon Musk’a avantaj sağlama ihtimali yok.
BBC’ye Muhafazakâr Parti Müdahalesi
Geçtiğimiz yıllarda Birleşik Krallık’ta Muhafazakâr Parti hükümetinin BBC’yi tarafsızlık bahanesiyle kontrol etmeye ve bütçesini kesmeye çalışmasından bültenimizde bahsetmiştik. Ancak işin aslını yakın zamanda BBC’den ayrılan gazeteci Emily Maitlis anlattı.
BBC’den ayrılıp kendi podcast serisine başlamasından kısa bir süre sonra davet edildiği Edinburgh TV festival konuşmasında BBC içerisinde yaşadıklarını anlatan Maitlis, Boris Johnson’ın Sir Robbie Gibb’i BBC’nin yönetim kuruluna atamasıyla birlikte bu müdahale sürecinin başladığını söylüyor. Gibb BBC’nin gazeteciliğini ve yayınlarını mevcut iktidarın isteğine göre şekillendirmek için elinden geleni yapmış.
Bu durumun içeriden birisi tarafından halka açılmasının nasıl sonuçları olacağını kestirmek güç. Ancak BBC üzerinden yürütülen tarafsızlık odaklı tartışmaların boyutunu tamamen değiştireceğinden şüphem yok.
Yandex’in Medya Kanadı Rusya Devletine Geçti
Ülkemizde de hatırı sayılır bir kullanıcı kitlesine sahip olan Rusya merkezli teknoloji şirketi Yandex, Rusya’nın Ukrayna işgali başladığından bu yana zor zamanlar yaşıyor. Uluslararası yaptırımların ve kullanıcı boykotlarının verdiği ekonomik zararın yanı sıra özellikle ilk dönemde çalışanlarının Rusya’yı terk etmesi gibi sorunlar ile uğraşıyorlar.
Bütün bunlarla birlikte şirketin zayıflamasını fırsat bilen sosyal medya şirketi VK, Yandex’in medya alanındaki girişimlerini satın aldı. Rusya devleti tarafından kontrol edilen VK’nın bu hamlesinin basit bir satın almadan daha fazlası olduğunu unutmamak lazım. Rusya devleti, medya üzerindeki sıkı kontrolüne rağmen internetteki dev olan Yandex’i istediği gibi kontrol edemiyordu. Şirketin medya kanadını satın alarak, Rusya devleti hem sansür ve kontrol gücünü artırmış olacak hem de Yandex’in önemli gelir kaynaklarından birisini kendisine yönlendirmiş olacak.
Yakın zamanda Yandex’in daha fazla küçülmeye başladığına dair haberler duymamız mümkün. Diğer yandan medya sektöründen çıkmak, giderek ağırlaşan politik baskının da hafiflemesine yardımcı olabilir.
Spotify’ın Podcast Öneri Algoritması
İnternette tüketebileceğimiz içeriklerin sınırı olmasa da, çoğu zaman önümüze neyin çıkacağına platformların algoritmaları karar veriyor. Eğer kendi seçimlerinizi yapmak için özel bir çaba göstermiyorsanız, çoğunlukla bu öneriler içerisinde geziniyorsunuz.
Bu da bu öneri algoritmalarının nasıl çalıştığını öğrenmeyi ve anlamayı daha önemli kılıyor. Bunu da genellikle araştırmacıların veya meraklı kişilerin projeleri sayesinde görebiliyoruz. Tıpkı Dan Misener’in Spotify’ın podcast öneri algoritmasını incelediği projesi gibi.
Toplam 90.235 bölüm önerisinden oluşan haritada çok ilginç veriler var. Örneğin Spotify’ın kendi podcast serilerini önerme oranı toplamda yüzde 14. Ancak bu podcastler birbirini daha sıkı bir şekilde öneriyor. En sık önerilenler ise “white noise” dediğimiz arka plan sesi türünde podcast bölümleri. Misener’in dikkatini çeken en büyük detay ise Spotify’ın yıldızı diyebileceğimiz Joe Rogan’ın bir kez bile önerilmemiş olması. Sanırım Spotify Rogan konusunda olabildiğince güvende kalmaya çalışıyor.
Çok detaylı incelemeye vaktim olmadı fakat birçok popüler Türkçe podcast de haritada yer alıyor. Bunların haritada nasıl konumlandırıldıklarını ve Spotify’ın neleri ilişkilendirdiğini incelemek keyifli olabilir.
Kısa Kısa
🤨 CNN en önemli programlarından birisi olan Reliable Sources’ı bir anda iptal etti.
👋 Medya eleştirmeni Margaret Sullivan, Washington Post’ta son köşesini yazdı.
🇲🇽 Gazeteci Fredid Roman’ın öldürülmesiyle bu yıl Meksika’da öldürülen gazeteci sayısı 18 oldu.
🎮 Vice World News canlı programlar ve özel yayınlar yapmak için bir Twitch kanalı açtı.
🪛 YouTube’un video işleme performansının sırrı kendilerine özel bir işlemci geliştirmeleri.
💵 Abonelik platformu Zuora, ödeme duvarı geliştiricisi Zephr’i satın alıyor.
🎧 Twitter Spaces ile yakaladığı ivmeyi, podcast entegrasyonu ile geliştirmeyi planlıyor.
Haftanın odağı: Google kötü içerikleri temizlemek istiyor
Google aramalarında kalitenin giderek düşmesi ve insanların arama motoru manipülasyonuna giderek daha fazla başvurması yakın zamanda bültende ele aldığımız konulardan birisiydi. Özetle Google’da arama yapınca gördüğümüz birbirinin kopyası siteler, hiçbir şey söylemeden anahtar kelime tekrarından ibaret cümleler ve haber sitelerinin rüya ve kahve falı tabiri gibi aramaların hepsinde çıkması bu sorunun en sık karşımıza çıkan örnekleri.
Ancak insanların bu durumdan giderek daha fazla şikâyet etmesiyle birlikte Google, algoritmasına ciddi bir müdahale yapmaya başladı. Bu hafta uygulanmaya başlanan “faydalı içerik güncellemesi” arama motorunun algoritmasını manipüle etmek için hazırlanan sayfaları tespit etmeyi ve görünürlüklerini azaltmayı amaçlıyor. Google bu güncellemenin tek seferlik olmadığını ve sonuçları inceleyip düzenli olarak güncelleyeceklerini de söyledi.
Peki bu ne anlama geliyor? Öncelikle çoğu zaman sadece aramalarda çıkması için tasarlanan ve hiçbir faydası olmayan içerikler artık sitenize faydadan çok zarar vermeye başlayacak. Google sitelerden “insanlar için, insanlar tarafından yazılmış faydalı içerikler” istiyor. Yani sizi ziyaret edecek kişileri düşünerek üretmek yerine Google algoritmasını düşünerek içerik üretiyorsanız Google bunu cezalandırmaya başlayacak.
Peki bu aşırı SEO odaklı içerikler neye benziyor? Mesela bir haber başlığı atıp kısa bir paragrafın ardından “Detaylar geliyor” yazmak, insanların merak ettiği konular ve sorular ile başlık atıp içerikte hiçbir cevap vermeden laf kalabalığı yapmak, başkalarının içeriklerini kopyalayıp kırparak yayınlamak ilk akla gelen örnekler. Özetle arama sonuçlarında çıkması için tasarlanan ama o aramayı yapan kişiye hiçbir şekilde faydası dokunmayan her türlü SEO numarası bu kategoride yer alıyor.
Bu güncellemenin sonuçlarını hemen göreceğimizi sanmıyorum. Google sürekli etkilerini inceleyip güncellemeler yapacağı için ideal noktaya gelmesi biraz zaman alacaktır. Ayrıca bu güncelleme başlangıçta İngilizce için uygulanıp biraz daha geliştikten sonra diğer dillere aktarılacak. Ama bu sürecin çok da uzun süreceğini sanmıyorum.
Tavsiyem bu süreçte İngilizce için yapılan güncellemenin nasıl etkileri olduğunu takip etmeniz ve ona göre hazırlık yapmaya başlamanız. Zaten bu türde içerikler yayınlamıyor olmanız lazım ama eğer sitenizde böyle bir durum söz konusuysa şimdiden temizlik yapmaya ve kaynaklarınızı kaliteli içerik üretmeye ayırmanızı tavsiye ederim.