Eski Medya: Nebil Özgentürk ile eski ve yeni Türkiye’nin insanları

Gazete ve televizyonlar üzerindeki baskılar arttıkça eski giderek daha fazla özlemle anılmaya başlandı. Tartışma programlarına başbakan ve cumhurbaşkanı düzeyinde siyasi figürlerin katıldığı, geceleri erotik filmlerin yayınlandığı, ateizmden cinselliğe kadar, bugün televizyonlarda görmeye alışkın olmadığımız pek çok konunun sansürsüz ve özgürce konuşulduğu 90’lı yıllar hatırlandığı kadar güzel miydi? Söylem nasıl değişti? Eski Medya adını verdiğimiz bu röportaj serisi bu düşünceler sonucunda ortaya çıktı.

Eski Medya’nın ikinci konuğu, 90’lardan 2000’lere kadar Bir Yudum İnsan programıyla Türkiye’nin aydınlarının, sanatçılarının, yazarlarının, gazetecilerinin yaşam öykülerini anlatmış olan Nebil Özgentürk. Bugün muhalif olduğu gerekçesiyle marjinalize edilen, susturulmak istenen, kimi ülkeyi terk etmek zorunda kalmış kimiyse hayata veda etmiş olan isimler bundan yirmi yıl önce daha mı “Türkiyeli”ydi? Toplumsal kutuplaşma ünlüleri nasıl etkiledi?

Türkiye’nin dünden bugüne değişimini konuştuğumuz deneyimli gazeteci ve belgeselci Özgentürk, medyanın dününü ve bugününü kıyaslarken ifade özgürlüğü ve protesto kültürünün geçmişe nazaran çok geriye gittiğini belirtse de nostaljinin ayartısına düşmüyor: “Bir masumiyet çağından söz edemeyiz.”

Özgentürk, dün olduğu gibi bugün de muhalif ve susturulmak istenenlerin hikâyesini anlatmaya devam ediyor.

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
İlginizi çekebilir