Dijital dünyanın yeni normali ne?

Getting your Trinity Audio player ready...

Dijital dünyada ilgi çekmenin yanı sıra nitelikli içerik üretmek ilerleyen dönemlerde çok daha önemli hâle gelecek. Koronavirüs nedeniyle yeni normalin içerisinde önemli bir konuma yerleşen dijital dünyanın da kuralları değişiyor. 

Uzun yıllar medya sektöründe çalışan, yöneticilik yapan ve sonra dijital içerik üreticiliğine geçen Gizem Aydoğan Kongar ve Nilay Örnek ile medya sektörünü bırakıp dijital projelere yönelme nedenlerini konuştuk. Dijital içerik üreticilerinin pandemiden ekonomik olarak nasıl etkilendiğini ve nelerin değiştiğini öğrendik.

İletişim Danışmanlığı Şirketleri Derneği (İDA) üyesi, M3 Halkla İlişkiler Kurucu Başkanı Melek Manisalı ve GoodWorks İletişim Danışmanlığı Ajans Başkanı Ergun Gümrah ile de yeni dijitalin getirdiklerini konuştuk. 

Dijital dünyanın yeni normalini onlardan dinleyelim.

Yöneticilik yerine üreticiliği seçmek

10 yıla yakın süredir ana akım medya kuruluşlarının dijital proje yönetimi süreçlerinde çeşitli görevlerde yer alan Dijital İçerik Üreticisi Gizem Aydoğan Kongar söze işin iki yanında da olmanın faydalarından bahsederek başlıyor:

“Yöneticilik yaparken bile her zaman işin en keyifli kısmı özgün içerik üretmekti. Medyadan ayrılma nedenim de kariyerime medya yöneticiliğinden ziyade içerik üreticisi olarak devam etme isteğimdi.

Üretmek her zaman yönetmekten daha besleyici ve tatmin edici. Üretim sistemine dahil oldukça üretim araçlarına da daha hâkim oluyorsunuz, bu sizi gelişmeye zorluyor. Ufak bir örnekle anlatayım. Video departmanı yönetirken fark ettiğim bir konu vardı. Video kaydı yaparken röportaj yaptığınız kişinin hayatında bir kez bile olsa montaj programı kullanıp kullanmadığını anlayabilirsiniz. Montaj deneyimi olan kişi konuşurken cümleleri dikkatlice planlar, ona göre nefesini kontrol eder ve ara verir. Onun röportajını kaydetmek de montajlamak da daha heyecanlıdır. Tabiri caizse diğer üreticilerin de hâlinden anlar ve üretim ekosistemini desteklemek için katkı sağlar. Bunu keşfettiğimde video montajlamayı öğrenirsem daha ‘temiz’ röportajlar yapabileceğimi fark etmiştim.” 

Kongar yöneticilikten üreticiliğe geçiş sürecini şöyle anlattı:

“Kendi seçtiğim konularda, kendi seçtiğim mecralarda kendi içeriklerimi üretmek istedim. Bu sebeple de medyadaki görevimden ayrıldım ve dijital içerik üreticisi olarak üretim ekosisteminde yer almaya devam ettim.

Ev Yeşili‘ ismiyle yayın yaptığım bir dijital bitki bakım atölyesi girişimim var. Ev Yeşili YouTube, internet sitesi ve sosyal medya topluluklarını yönettiğim bir marka. Hem hobim olan bitki yetiştirme ile uğraşıyorum hem de bu deneyimi yıllar boyu medyadayken öğrendiğim yöntemler ile aktarıyorum. Influencer olarak tanımladığımız ‘etkili kişi’ yerine de kendimi ‘plantfluencer‘ olarak konumlandırıyor ve ‘bitkili kişi’ denmesini tercih ediyorum.

Buna ek olarak güzellik, çocuklar için bilim ve genel anlamda lifestyle içerik ürettiğim birkaç tane daha internet sitem var. Kişisel mecralarımın haricinde bir de dijital danışmanlık yönüm var. Hedef kitlesini tanıyan ve vermek istediği mesajı bilen ancak bu mesajı hangi kanaldan ulaştıracağı konusunda desteğe ihtiyaç duyan markalara danışmanlık veriyorum. Medya dışında bir sektörde çalışmak bana bambaşka şeyler öğretiyor ve sanırım aldığım kararlarda beni yönlendiren şey de bu öğrenme isteği.”

Kongar yeni başlayanlar için dijital yayın kurallarını ve etiğini öğrenmenin, video ve ses üretimi üzerine çalışmanın, sosyal medya kanallarının hedef kitleye ulaşma mecraları olduğunu fark etmenin, verileri yorumlayabilmenin ve değişime direnmemenin öneminin altını çiziyor.

Dijital içerik üreticiliğinde gelir modelleri

Biz medyayı değil bildiğimiz türde medya bizi bıraktı” diyen Nilay Örnek dijital içerik üreticiliğine geçiş hikâyesini şöyle anlatıyor:

“Bu işi doğru düzgün yapan, onuru, gururu, vicdanı, belli etik kaygıları, araştırma kafası olan insanlar yaşanan süreçte zaten işsiz kaldı. Ben Akşam Ek Yayınlar Yayın Yönetmeni idim. Hemen sonra 6 ay gazetevatan.com’un yayın yönetmenliğini yaptım, daha doğrusu sadece 6 ay yapabildim. 2013 yazında ilk işinden olanlardandım, bir televizyon programı, köşe yazarlığı, çeşitli dergi ve internet sitelerine yazılar derken freelance gazeteciliğe iyice alıştım.

Yöneticilik büyük bir sorumluluk, editörlük çok zor iş; ilk başta bu kararları zorunlu olarak almak zorunda gibi oldum ama sonra bu bana daha keyifli geldi. Maddi açıdan fena, çünkü Türkiye’de ‘İsmin yürüsün’ diyerek ücretsiz iş yaptırmak, gazetecinin emeğini karşılıksız kılmak isteyen çok. Ücretler zaten çok düşük. Yedi-sekiz yere sürekli haber yapacak, yazı yazacaksın ki para kazanabileceksin. Dijital projelere bir bilinçle yöneldiğim söylenemez. Israrla bir şeyler yapmak istiyorsan, dünyayı da izleyen, paylaşmayı seven, meraklı biriysen bu zaten oluyor. Ben hiçbir yer olmasa Instagram hesabımı gazete gibi kullanıyorum ya da blogumu. Ama bunlardan para kazanmak başka iş, zor iş. Aslında kolay. Ama bir dolu etik değerin varsa, eski tip gazetecilikten geldiysen, sadece ‘ekran olmaktan’ hoşlanmıyorsan zor.

Maalesef sektörde 24-25 yıldır çalışıyor olmam dışarıdan bakan için neredeyse hiçbir şey!

Bugün ne yapıyor, gösterebiliyorsan osun. Çok garip. Ancak yine de dijital mecra insanların seni, senin kafanı anlayabilmesi için iyi bir alan. Bence bu da medya; kendi medyamız. Gelir işini oturtmak zor, insanlara ulaştırmak senin işin oluyor ama biraz yapabildiğinde de ‘mevcut durumdaki geleneksel medyadan’ tabii ki çok daha güzel.”

Pandeminin etkileri

Pandeminin dijital içerik üreticileri üzerinde hem ekonomik hem de üretim teknikleri anlamında etkileri oldu. Nilay Örnek, evde kayıt almanın işin kalitesini belli bir oranda düşürdüğünü; yine de izlenme ve dinlenme oranlarında artış olduğunu belirtiyor. Örnek, herkesin tükettiği içeriğe ekonomik olarak destek olması gerektiğinin de altını çiziyor.

Pandeminin etkilemediği neredeyse hiçbir sektör olmadığını söyleyen İletişim Danışmanlığı Şirketleri Derneği (İDA) Üyesi ve M3 Halkla İlişkiler Kurucu Başkanı Melek Manisalı durumu şöyle özetliyor:

“Dijital içerik üreticileri de pandemiden etkilendiler fakat, bu süreçte dijital etkileşim o kadar önemli bir rol üstlendi ki her zamankinden çok daha hayatımızın içinde oldu. Dijital dünya büyük değişimler yaşadı ve yaşayacak, daha önce çok önemli gibi görünen influencer iletişimi tamamen önemini yitirdi ve bu arada ‘key opinion leader’ olanların fikirleri ve paylaşımları büyük önem kazandı.

“Kullanıcılar telefon başında olduğu için C2A davetleri her zamankinden daha çok geri dönüş aldı”

İDA Üyesi ve Goodworks İletişim Danışmanlığı Ajans Başkanı Ergun Gümrah da şunları söyledi:

“Kayıt, tanıtım günleri gibi aktiviteler tamamen dijital olarak planlandı. Yönettiğimiz markaların sektörlerine göre farklı olarak reklam harcamalarında artış, azalış yaşandı. Farkındalığa destek olmak için logo, motto ve özel gün üzerinde fikirler çalışıldı. Reel video yerine masaüstü video üretimleri arttı. Yönlendirme linklerimize tık artışı yaşandı. Bunun tabii internet ve sosyal medyanın kullanımının artmasına paralel olduğunu düşünüyoruz. Planlamalarda gün bazlı değişiklikler oldu. Hafta sonu herkesin evde olduğu zamanlar olduğu için özel içerikler hazırlandı. Normalde hafta sonları etkileşimi düşen günlerdi… Kullanıcılar telefon başında olduğu için C2A davetleri her zamankinden daha çok geri dönüş aldı.”

📖 İlginizi çekebilir: Gazeteciler masabaşı çalışmanın yan etkilerinden nasıl korunabilir?

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
İlginizi çekebilir
Daha fazlasını oku

Hootsuite raporu: Otantik içerik yayıncıya kazandırıyor

Sosyal medya, marka ve tüketici arasındaki ilişkilerin kritik bir sahnesi olmaya devam ediyor. Hootsuite'in "Social Media Consumer Report 2024" raporu, bu etkileşimlerin bazı zorluklarla karşı karşıya olduğunu ve markaların stratejilerini tüketicilerin beklentilerine göre yeniden şekillendirmesi gerektiğini vurguluyor. Rapor, sosyal medyada başarı için autentik ve ilham verici içeriklerin önemini ortaya koyuyor.