Her türden oyunseverin, istediği oyuna dair canlı yayın yapmasına ya da canlı yayınları takip etmesine olanak vermek amacıyla 2011’de Justin Kan ve Emmett Shear tarafından kurulan, günümüzde ise birçok alanda canlı yayınları içerisinde bulunduran ve 2014 yılında Justin.tv’nin kapanması ile beraber Amazon’un 970 milyon dolar karşılığında satın aldığı Twitch.tv, Nisan 2021 verilerine göre 9,36 milyon aktif yayıncıya sahip bir canlı yayın platformu. Daha önce “Twitch’de yayın yapmanın incelikleri” adlı yazımda nasıl yayın yapılabileceğini anlatmaya çalışmıştım, bu yazımda da Twitch.tv üzerinden yayın yapan insanlar kanallarının sürdürülebilirliğini nasıl sağlıyor ya da nasıl gelir ediyorlar sorularını yanıtlamaya çalışacağım.
1. Bağışlar ve Bitler
Twtich tv üzerinden bir yayıncı olarak para kazanmanın en temel yolu izleyicilerinizin kanalınıza bağış yapmasıdır. YouTube’un abone sayısı kriterine benzer herhangi bir kanal gerekliliğinin bulunmadığı, tek bir takipçiniz olsa bile kabul edebildiğiniz bağışlar, Twitch yayıncılarının ana gelir kalemlerinden birisidir. İnsanların sizin yayınlarınızı beğenip hesaplarınıza aracı siteler üzerinden para göndermesi ile gerçekleşen bağışlar internetin geneline göre Twitch izleyici kitlesi tarafından çok daha yoğun kullanılmakta.
Bağışlara benzer bir şekilde Twitch.tv üzerinde izleyiciler yayıncılara “Bit” olarak adlandırılan, belli bir ânı kutlamak veya seslerinin daha yüksek çıkmasını sağlamak üzere sohbette Cheer (Alkış) yapmak için kullanılan sanal ürünleri de yollayabilmektedir. 100 Bit için 1,47€, 300 Bit için 3,14€ gibi bir ücret ödenmesi gereken Bitler ile yayıncılar gönderilen her Bit üzerinden 0.01 birim para (kanalınızın programına ve değerine bağlı olarak) kazanabilmektedir. Fakat unutulmamalıdır ki her yayıncı bağış alabilirken, sadece Twitch ortaklık programına kabul edilmiş yayıncılar Bit alabilmektedir.
2. Twitch İştirak Programı
Son 30 günde en az 500 dakika ve en az 7 yayın yapmış olmak, 50 ya da daha fazla takipçiye sahip olmak, son 30 gün içerisinde yayın başına ortalama en az 3 eş zamanlı izleyiciye sahip olmak gibi şartları sağladıktan sonra yayıncılar Twitch İştirak Programına başvuruda bulunabilir. Ortaklık programına dahil edilen kanal için abonelik butonu aktif hâle getirilir. Bunun yanında kanallar Bit de kabul edebilir.
Temel olarak Twitch Partner Programının bir alt seviyesi olarak kabul edilebilecek Twitch İştirak Programı ile abonelik ve Bitlerden elde ettiğiniz miktar, Twitch Partner Programından daha azdır ve bu program Twitch partnerlik aşaması öncesi sizin sürdürülebilirliğinize katkı sağlaması amacıyla planlanmıştır. Örneğin, kanalın popülaritesine ve büyüklüğüne göre değişmek ile birlikte Twitch İştirak Programı dahilinde abonelik ücretlerinin %70’i yayıncıya, %30’u Twitch’e giderken; bu durum Twitch Partner Programında %50’ye %50 standardındadır.
Yine Twitch İştirak Programı dahilinde eğer yayın esnasında oynadığınız oyun Twich.tv üzerinden satın alımı destekliyor ise sizin bağlantınız üzerinden satın alım yapan kullanıcılar üzerinden küçük komisyonlar kazanabilirsiniz.
3. Twitch Partner Programı
Twitch.tv üzerindeki partnerlik programına dahil edilmiş kanal sayısına dair güncel bir veri olmasa da, TwitchTracker sitesinin verilerine göre Mart 2021 itibariyle 51.000 kanal ile aklınıza gelebilecek büyük kanalların birçoğu Twitch partneri. İştirak programına dahil edildikten sonra son 30 gün içerisinde 25 saat, 12 farklı gün ve ortalama 75 izleyiciye yayın yapmış olmak gibi şartları sağladığınızda Twitch Partner Programına başvuru yapabilmektesiniz. Otomatik bir inceleme sürecinden ziyade Twitch personeli tarafından incelenen kanal başvurusunun Twitch topluluğunu güçlendirebileceği düşünülürse başvurunuz onaylanır. Yani bu demek oluyor ki rakamları tutturuyor olsanız dahi partnerlik programına dahil edilmeme şansınız var.
Partner programlar kanal büyüklüğüne göre belirli avantajlara da sahiptir. Örneğin abonelik ücretlerinden daha fazla gelir elde etme şansına sahip olmak bunlardan birisidir. Aynı zamanda partner kanallar abonelerine sohbet sırasında kullanabileceği, özel emojiler oluşturabilir. Ya da iştirak programından farklı olarak kanallarında akış sırasında reklamlar göstererek kâr elde etme hakkına sahip olurlar. Genel olarak YouTube gibi Twitch üzerinde de ne kadar gelir elde ettiğinizi söylemeniz doğru olmadığından bu kalemlerden elde edilen gelirleri tam olarak bilemiyoruz.
4. Reklamlar
Sadece partnerlik programı dahilinde olan kanalların gerçekleştirebildiği yayın akışı sırasında reklam gösterebilme özelliği ile yayıncılar, izleyicilerine kendi belirledikleri uzunlukta ve sayıda reklamlar gösterebilmektedir. Bu işlem sonrasında da diğer platformlarda da olduğu üzere kanal sahipleri belirli bir gelir elde edebilmektedir.
5. Sponsorluklar
Twitch.tv hitap ettiği kitle nedeniyle bazı markalar için hedef kitlelerine ulaşmak adına son derece önemli bir fırsat konumundadır. Bu durumun bir sonucu olarak ise birçok marka belirli Twitch yayıncıları ile sponsorluk anlaşmaları gerçekleştirmektedir. Yayın sırasında belirli bir markanın ürününün yerleştirilmesi, logosunun görünmesi vb. yollarla gerçekleşen sponsorluklar Twitch.tv üzerinde yayın yapan yayıncıların en popüler para kazanma yöntemlerinden birisidir.
Görüldüğü gibi Twitch ile yayın yaparak çeşitli türlerde gelir elde edebilmek mümkün. Başlangıçta bazılarımıza karışık görünebilecek bu yapının içerisinde farklı türlerdeki yayıncılar her geçen gün daha fazla destekçi ve aboneye erişiyor. Abonelik sistemi kendi içerisinde daha katmanlı ve gelişmiş bir hâl alıyor. Şimdilik gazeteciler bu alanı tam olarak keşfetmemiş gibi görünseler de hem farklı jenerasyonlara erişme fırsatı hem de gelir elde etmeye bu kadar elverişli olması gereği yakın zamanda daha çok gazeteciyi Twitch kullanıp topluluklarını buraya taşımaya veya burada topluluk oluşturmaya çalışırken görebiliriz.