podcast-analitikleri-rapor-dinlenme

Analitik verileri ile podcast kitlenizi artırmanın yolları

İster hobi olarak podcast yapıyor olun, ister hayatınızı devam ettirdiğiniz işiniz bu olsun, podcast programınızı daha iyiye taşımak istiyorsanız hitap ettiğiniz topluluğu daha iyi anlamak önemli. Podcast programınızın verileri için birçok podcast barındırma platformu farklı istatistikler sunuyor. Spotify’ın, Apple’ın, Google’ın tuttuğu veriler programınızı iyileştirmenize ve hatta programınıza sponsor almanıza bile olanak sağlayabiliyor.

Podcast programınıza dair verilere nereden erişirseniz erişin aşağıdaki beş sorunun cevabını mutlaka aramanız gerektiğinin altını da çizmek gerekiyor. Aşağıdaki sorulara vereceğiniz yanıtlar bir gelir modeli oluşturmak adına elzem:

  • Kaç kişi dinliyor?
  • En çok ne zaman ve hangi elektronik cihazda dinleniyor?
  • Dinleyiciler nerede yaşıyor?
  • Dinleyiciler programın hangi kısmında dinlemeyi bırakıyor ve ortalama ne kadar süre kesintisiz dinliyor?
  • En çok dinlenen bölümler hangileri?

Dinleyici davranışlarına hakim olmak

Podcast barındırma platformlarındaki analitik raporlarınızı rutin olarak takip etmek içeriğinizin nerede ve ne şekilde tüketildiğini bilmenizi sağlıyor. En sevilen bölümü gösteren veri sayesinde hedef kitlenizi daha iyi tanıyabilir ve üretiminizde bu yönde değişiklikler yapabilirsiniz.

Türkiye’de yaygın kullanılan akıllı cihazlar Android işletim sistemine sahip. Bu nedenle podcastlerin de ağırlıklı olarak Apple Podcasts yerine Spotify üzerinden takip edildiği çıkarımını yapabiliriz.

İlgiyi programın sonuna kadar koruyabilmek

Spotify’ın analitik verilerinde tıklanma sayılarına ulaşabiliyorsunuz. Buna göre bir program açıldıktan (tıklandıktan) sonra en az 60 saniye dinlendiyse podcastiniz bir kez dinlenmiş kabul ediliyor. Şarkılar ise açıldıktan 15 saniye sonra dinlenme (tıklanma) olarak kaydediliyor.

Spotify, her bölüm özelinde kitlenizi elde tutma oranınızı gösteren veriler de sağlıyor. Spotify’daki kullanıcıların bir tam bölüm dinleyerek geçirdikleri ortalama süre ile; bölümün birinci, ikinci ve üçüncü çeyreğine ulaşan dinleyicilerin yüzdesini karşılaştırmak, dinleyicilerin tam olarak ne zaman podcastinizden ayrıldığını görmenizi sağlıyor. Programın tamamının dinlendiğinin verisi, reklam anlaşmaları için yapımcıya bir avantaj sağladığından önemli.

Bölümlerin dinlenme performanslarını karşılaştırmak aynı zamanda dinleyicilerinizin “dinleme alışkanlıklarındaki” kalıpları aramak için de yararlı. Dinleyiciler programın hep aynı yerinde mi programı dinlemeyi bırakıyor sorusu üzerinde düşünmek bölüm yapılarınızı değiştirmenizi sağlayabilir. 

Tekil ve sürekli dinleyicileri kaybetmemek

Tekil takipçi sayınız ve dinleyici sayınız (unique followers&listeners), her bölüme kaç tekil dinleyicinin başladığı da dahil olmak üzere toplam erişiminiz hakkında size fikir verir. Bazı dinleyicileriniz bir bölümü çok beğenmiş ve birden fazla dinlemiş olabilir. Tekil sayıları görebilmek daha fazla bölüm yayınladıkça daha fazla dinleyiciye ulaşıp ulaşmadığınızı takip etmeye yarıyor.  Takipçi sayınız ise Spotify’da podcast ana sayfanızdaki “Takip Et” düğmesini tıklayan kişi sayısını gösteriyor.

Analitik verilere nereden ulaşılır?

RSS beslemelerinin ve podcast dizinlerinin çalışma prensibini bilmeyen kişiler için verileri anlamlandırmak başlangıçta zor görünebilir. 

Podcast verilerinizi izlemek için Apple, Spotify, Google ve üçüncü taraf barındırma hizmetlerinde bakabileceğiniz kaynakları derledik.

Apple Podcasts

RSS beslemenizi Apple Podcasts Connect’e eklediğinizde Apple Podcasts’de yer alan verilerinize de ulaşmış oluyorsunuz. Burada program ve bölüm başına size sunulan veriler şunları içeriyor:

  • Tekil cihaz sayısı
  • Toplam dinlenen süre
  • Ortalama dinlenme süresi

İçeriğinizin ne kadar iyi performans gösterdiğini, dinleyicilerin ne kadar uzun süre sizinle etkileşimde kaldığını ve dinleyicinin ayrılmasına yol açabilecek genel faktörleri daha iyi anlamak için bölümlerinizin ortalama dinlenme süresine özellikle dikkat etmeniz öneriliyor.

Spotify

Spotify’da yer alan verilerinizi görebilmek için platformun podcast gösterge paneli’ne giriş yapmanız yeterli.

Spotify podcast verilerini değerli kılan, platformun aynı zamanda müzik dinleme hizmetinden yararlanan kullanıcıların konumları hakkında da daha fazla veri toplayabilmesi. Bir podcast dinleyicisinin son zamanlarda hangi sanatçılarla etkileşim kurduğunu göstermek daha yararlı verilerin ortaya çıkmasını sağlıyor. Bu veri size hedef kitlenizin dinlediği müziği göstererek onların yaşam tarzları hakkında daha fazla bilgiye ulaşmanızı sağlayarak daha hedeflemeli iş birlikleri yapmanıza yardımcı olabilir. Spotify’ın sunduğu veriler şunları içeriyor: 

  • Programı başlatma ve dinleme sayısı
  • Bireysel bölüm performansı
  • Tekil dinleyici ve takipçi sayısı
  • Cinsiyet, yaş ve coğrafya dökümleri

Spotify’ın “A Quick Guide to Spotify’s Podcast Metrics” rehberi sayesinde istatistiklerin her biri hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Spotify’ın ayrıca YouTube’da podcast üreticilerine yönelik hazırladığı eğitim videoları da açıklayıcı ve bilgilendirici.

Google

Veri ve analiz söz konusu olduğunda, Google en güçlü araçlardan bazılarını sunuyor. Google Podcasts Manager ile iki ana veri kümesi hakkında bilgi edinebiliyorsunuz: kullanıcıların Google Podcasts’te ne kadar vakit geçirdikleri ve içeriğinizin Google aramalarında ne kadar performans gösterdiği. İkinci özellik, Google’ı diğer tüm podcast dağıtıcı mecralarından farklı kılan şey. Google Podcasts’de görebileceğiniz bazı önemli veriler şunlar:

  • “Sayılmış” çalma sayısı (Tekil dinleme Google Podcasts’te oynatma başladıktan 5 saniye sonra sayılıyor.)
  • Bölüm başına dinlenme sayısı
  • Bölüm başına ortalama dinlenme yüzdesi
  • Bölümün açıldığı cihazlara dair bilgiler (Android cihazlarda Google ürünlerinin otomatik olarak var olduğunu akıldan çıkarmamalı.)

Google aynı zamanda Google Analytics aracı üzerinden gelen bazı verileri de görmenizi sağlıyor:

  • Google aramasından gelen toplam trafik
  • Google’daki toplam gösterim
  • Tıklanmalar 
  • Podcastinizle birlikte en çok aranan terimler (Özellikle podcastinizin bir web sitesi de bulunuyorsa bu veri SEO konusunda size yol gösterici olabilir.)
  • Aramalar sayesinde en çok keşfedilen bölümleriniz

Programınızı Google Podcasts üzerinden nasıl dağıtacağınızı şuradaki kılavuzdan daha iyi öğrenebilirsiniz.

Bu üç büyük dağıtıcı dışında Chartable, Podtrac, RadioPublic ve Blubrry isimli üçüncü taraf veri sağlayıcılar üzerinden de benzer bilgilere ulaşabilirsiniz.

Programınızı aynı zamanda YouTube kanalınızdan da yayınlıyorsanız YouTube Studio analitik verileri de yardımcı olabilir.

Podcastinize yönelik analizler yapabilmek kitlenizin etkileşimini görebilmeniz için size eşsiz bir fırsat sunuyor. Bu ölçümleri dikkate alarak, büyüyen sadık bir dinleyici topluluğu oluşturacak programı üretmek için daha donanımlı olabilirsiniz.

Subscribe
Bildir
guest
2 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Ali
Ali
3 yıl önce

Çok teşekkürler Alican 🙂

Bende iş gördü 🙂

Takipci
2 yıl önce

Harika bir paylaşım, özellikle konunun önemli detayları oldukça net bir şekilde açıklanmış. İnsanları çeşitli karmaşık anahtar kelimelerle yormak yerine, okumaktan keyif alacağı içerikler her zaman daha iyidir. Kaliteli paylaşım adına teşekkür eder, paylaşımlarınızın devamını sabırsızlıkla beklerim.

İlginizi çekebilir
Daha fazlasını oku

Tableau ile haritalar yaratmak

Bazı yayın ve kuruluşlar Amerika’daki silah şiddetine ilişkin etkileyici ve interaktif görselleştirmeler yayınladı. Slate’in 2016’da silah bağlantılı yaralanma…