Gazeteciler Discord’u nasıl kullanabilir?

Getting your Trinity Audio player ready...

Son birkaç aydır yayıncılar arasında adını daha da sık duymaya başladığımız Discord, kısaca tanımlamak gerekirse ücretsiz ve güvenli bir mesajlaşma uygulaması. 2015’te geliştirildiğinde öncelikle oyuncular arasında popülerleşen uygulama, topluluk yaratmaya çalışan platformların dikkatini çekmeye başlamıştı. 2016 ABD Başkanlık Seçimleri öncesi bir araya gelerek Trump’ı destekleyen kitlelerden komplo teorisyenlerinin bir araya gelip oyun oynadıkları bir skalaya kadar çeşitli profillerdeki toplulukların sevdiği Discord’u haber odaları da keşfetti.

Slack kullanmaya alışmış gazeteciler için Discord’u, Slack ve Zoom’un bir aradaki hâli ama daha sesli ve eğlencelisi olarak özetleyebilirim. Ses bazlı sosyal medya mecralarının özellikle pandemi döneminde daha da yaygınlaştığına şahit oluyoruz. Çalışanlar birbirlerinden uzaktayken tıpkı yan yanayken olduğu gibi birbirlerinin seslerini ve görüntülerini hızlı bir biçimde görebilme imkânını özlüyor olabilirler. Discord da bu açığı kapatıyor gibi.

Peki Discord uygulaması hangi imkânları barındırıyor? En verimli nasıl kullanılır?

Discord uygulamasını hem masaüstünde hem de mobil cihazlarınıza indirdikten sonra yapmanız gereken hızlıca profilinizi oluşturmak. Bunun dışında (yine Slack yahut Microsoft Teams kullananlarınız bilecektir) bir davet almanız gerekiyor. Discord’da ait olacağınız topluluğun bulunduğu sohbet kanallarına girişiniz bir davet linki ile gerçekleşiyor. Discord profilinizle o linke tıkladığınızda topluluğa girmiş oluyorsunuz. 

Discord az önce de belirttiğim gibi daha çok oyuncuların kullandığı bir mecra. Xbox yahut PlayStation kullanıyorsanız da cihazlarınızdan Discord’a bağlanabiliyorsunuz.

Discord’un eğlenceli yanlarından biri, Discord topluluğunun bulunduğu alanda (bundan sonra bunu “server” olarak anacağım) bulunan kullanıcılara çeşitli roller verebilmeniz. Server’ı kuran kişinin karar verebildiği bu rollerle özel mesajlaşma kanalları kurulabiliyor. Örneğin haber odanızda sadece “muhabir” rolüne sahip Discord kullanıcılarının girebileceği bir metin kanalı yaratabilirsiniz.

Server’da sol tarafta ses bazlı ve metin bazlı kanalları görüyorsunuz. Kanallara tıklayıp sohbet etmeye başlayabilirsiniz. Server’da yer alan kanallar genelde konu bazlı kurulmuş oluyor: haber sitenizde yayınlayacağınız içerikleri tartıştığınız bir kanal, projeleriniz hakkında konuştuğunuz bir kanal, sadece sohbet için açtığınız başka bir kanal, vb.

Haber odanızda ne kadar konu üzerinde çalışıyorsanız o kadar ayrı kanal kurabilirsiniz. Hatta haber odanızda birbirinden farklı kişilerin istihdam edildiği projeler yürütülüyorsa bunlar için ayrı server’lar da kurabilirsiniz. Tekil kullanıcılar 100 adet server’ı aynı anda kullanabiliyor.

Farklı topluluklara ulaşmanın kolaylığı

Eğer Discord’a para verip kullanmayı tercih ederseniz, satın aldığınız programa göre bir server’da beş yüz bine yakın kullanıcı da bulunabiliyor. “Find new communities on Discord” (Discord’da yeni topluluklar bulun) çağırısıyla reklamını yapan bir platformun ana amacının topluluk kurmak olduğunu düşünmek yanlış olmaz.

Ben de bir süredir takip ettiğim Twitch yayıncılarının Discord server’larına katılıyorum. Yayınlar başlamadan önce bildirim almak, farklı konularda açılmış metin kanallarında yeni insanlarla tanışmak, bazen yardım istemek, eğlenmek insanın kendisini bir topluluğa ait hissetmesini kolaylaştırıyor. Bu süreçte hem Twitch yayınlarına daha angaje olduğumu fark ettim hem de kendimi maddi olarak destekçi olabilecek potansiyelde hissettiğimi fark ettim. Yani haber odanızda da kurduğunuz bu yakınlık ileride Patreon gibi mecralarda destekçi kazanmanızı kolaylaştırabilir. Discord, topluluğunuza özel içerik stratejileri geliştirmek konusunda da bazı ipuçları verebilir.

Discord’un ses kanallarının bir başka avantajı ise ekip üyelerinin birbirinden uzak yerlerde çalışırken aynı ses kanalına gelip kolayca sohbet edebilmelerini sağlaması. Oluşturulan ses kanalına tıkladığınızda sanki ekip arkadaşınızla yan yana çalışıyor hissine kapılabilirsiniz.

Discord ayrıca ekip içi diyaloğu güçlendirecek multimedya araçlarını da sunuyor. Ekipçe sohbet ettiğiniz konulara özel paylaşımlar yaparken kendinize yeni emojiler, meme’ler yaratabiliyorsunuz. Beraber eğlendikçe işinizdeki verimliliğin yükseldiğine siz de şahit olabilirsiniz. Gazetecilik oldukça bireysel iş yapma süreçlerini beraberinde getiriyor. Haber yazımı sırasında kaynaklarınızla konuşurken, araştırma yaparken, çoğu zaman yazınızı son hâline getirmeye çalışırken yalnızsınız. Discord’un saydığım eklentileri bu yalnızlık hissini bir nebze olsun hafifletiyor.

Server’ınıza çeşitli konularda ekleyebileceğiniz “botlar” ile ekip arkadaşlarınızla daha çok paylaşımda bulunabiliyorsunuz. Örneğin müzik botu sayesinde ses kanallarında aynı anda sevdiğiniz şarkıları dinleyebiliyor, oyun botları sayesinde Discord üzerinden bazı oyunları oynayabiliyorsunuz. Discord’a Spotify hesabınızı bağlayıp arkadaşlarınıza ne dinlediğinizi gösterebiliyorsunuz. Bu yönünü MSN’deki “ne dinliyorum” özelliğine benzetttiğimi de söylemeden geçemeyeceğim.

Discord’un tatlı ikona sahip müzik botu “Groovy”i server’ınıza nasıl ekleyeceğinize dair pek çok kısa öğretici videoya internet üzerinden ulaşabilirsiniz. Groovy botunun bulunduğu kanallarda yazacağınız komutlarla bot kendiliğinden çalışıp istediğiniz şarkıları çalmanıza yarıyor.

Discord sesle daha hızlı iletişim sağlamasının yanı sıra görüntülü aramaya da izin vermekte. Hatta aynı ses kanalında bulunan kişiler hem görüntülü arama sayesinde kameralarını açabiliyorlar hem de aynı anda ekranlarını paylaşabiliyorlar. Aynı anda müzik botundan müziğinizi bile dinleyebiliyorsunuz. Ofiste sık sık ihtiyacını duyduğumuz “Yanıma gel hemen bilgisayarımdan sana göstereyim” eylemini de böylece tek tıkla halledebiliyorsunuz.

Discord’da aktif olan 130 milyondan fazla kayıtlı kullanıcının yüzde 40’ından fazlası ABD merkezli, tabii bu sayı dünyanın diğer ülkelerinde de gittikçe artmakta. Her YouTuber ve Twitch yayıncısının hemen hemen topluluğuna Discord üzerinden seslenmeye başlaması, pandemi sırasında çalışanların Discord’un eklentilerini samimi bulması ve Facebook, Twitter, Instagram gibi mecraların takipçilerle yakın iletişimde olmayı mümkün kılacak özelliklere sahip olmaması bu uygulamayı çekici kılıyor.

Topluluğunuzun kurallarını oluşturun

Dünyanın herhangi bir ülkesindeki Discord server’ına katılmak için davetiye linkini internet üzerinden hızlıca bulmak mümkün. Arama motoruna istediğiniz konudaki Discord topluluğunun ismini yazınca karşınıza çıkan bazı sitelerdeki linklere tıklayarak o topluluklara dahil olmanız saniyeler içinde gerçekleşiyor. Hâl böyle olunca cinsellik, akıl sağlığı, silah kullanımı, nefret söylemi ve hatta Reddit kullanıcılarının çoğunun oluşturduğu aşırı sağ tandanslı toplulukları da bulmanız olası.

Discord’un bu tip topluluklarla mücadelesi şimdilik açıkça belirtilmemiş. Fakat siz haber odanızda nefret söylemi ve topluluğunuza zarar verici argümanları istemiyorsanız yapmanız gerekenler de çok basit. Server ayarlarından Discord linkinizle gelen kullanıcıların öncelikle girecekleri bir kanal yaratabiliyorsunuz. Bu önce girilen “hoş geldin” kanalında topluluk kurallarınızı sıralayabiliyorsunuz. 

Ayrıca bu topluluk kurallarını okumuş olanların bunu kabul ettiklerini beyan etmelerini yazmalarını isteyip onları sonrasında diğer kanallara dahil edebiliyorsunuz. Birbirinden farklı uygulamalar da mevcut. Örneğin, Fransız gazetecilerin olduğu bir Discord server’ında “hoş geldin” kanalında topluluk kurallarını okuduktan sonra kuralların yazdığı mesaja bir “onay emojisi” bırakmam istenmişti, ardından önüme açılan bir başka kanalda kendimi tanıtmam istendi, ardından diğer kanallara kabul edildim. Aşamalı topluluğa dahil olma süreçleriyle takipçilerinizde güven hissini oluşturabilirsiniz.

Tüm bunlara rağmen platform, nefret söylemi ve medya manipülasyonu için bir üreme alanı hâline gelme eğilimi nedeniyle oldukça ilgi gördü. Kullanıcıların platform aracılığıyla yararlanabilecekleri anonimlik ve gizlilik; birçoğunun 4chan ve 8chan’da da profilleri olan aşırılık yanlısı gündemlere sahip gruplar tarafından kullanılmasına imkân tanıdığının Discord da elbette farkında. Fransa’da 2017’de gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde seçmenlerin sandık başına gitmesinden saatler önce Emmanuel Macron hakkında gizli dosyaların bir Discord server’ından sızdırıldığından haberdar olunca Discord bu server’ları hemen kaldırdı. Bunun önüne geçmek için kalabalık server’larda server’ı kuran tarafından atanmış moderatörler, topluluğa dahil olanlara belli aralıklarla sorular sorabiliyor ya da onlardan kişisel sosyal medya hesaplarının linklerini paylaşmalarını isteyebiliyorlar.

Mesajlaşma uygulamalarının göz önünde bulundurulması gereken en önemli noktalarından birisi de güvenlik. Discord uçtan uca şifreleme sağlamıyor. Sık sık VPN ile çalışmak durumunda kalan bir gazeteciyseniz ya da haber odanızda kamuya/takipçilerinize açık olmasını istemediğiniz mesajlaşmalar sıklıkla yaşanıyorsa Discord ilk tercihiniz olmayabilir. Ama Discord’da metin bazlı her sohbet kanalı tüm server katılımcılarına açık olmayabiliyor. Yani bazı konuşma kanallarınızı uygulama ayarlarından “gizli” olarak değiştirebilirsiniz.

Subscribe
Bildir
guest
2 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
SevilayNur Saraçlar
SevilayNur Saraçlar
3 yıl önce

Merhaba,

Yazıyı gördüğümde tam aradığım içerik olduğunu düşünerek tıkladım. Fakat istediğim bilgilere ulaşamadım örneğin Discord’u ilk kullanmaya başladığım zaman disboard.org’da arama motoruna journalism yazarak aratmıştım fakat bu konuda arama yaptığımda genellikle writers etiketleri olan discord serverlar’ı açılıyor, yazıda gazetecilikle ilgili katıldığınız serverlar’ı okuyucularla paylaşmanız faydalı olabilir.

Sevgiler.

Last edited 3 yıl önce by SevilayNur Saraçlar
Alican Acanerler
Alican Acanerler
3 yıl önce

Merhaba, geri bildiriminiz için çok teşekkür ederim, her discord server linki sürekli geçerli olmayabiliyor, davetle girilebilen serverlar için o serverın sahibinden onay almak gerekebiliyor üçüncü kişilerle giriş bağlantısını paylaşmak için; ancak şu linkte bulunan discord toplulukları doğrudan gazetecilikle alakalı ve dışarıya da tamamen açıklar, dilediğinize girebilirsiniz: https://disboard.org/tr/servers/tag/journalism, umarım bu sorunuza yardımcı olur; görüşmek üzere.

İlginizi çekebilir