WordPress’in kendi istatistiklerine göre dünyadaki içeriklerin %34’ü WordPress tabanlı sitelerde duruyor. Söz konusu haber ve içerik platformları olduğunda oran daha da artıyor.
Günümüzde haber odalarının duvarları yıkılmış durumda. Dijital iş akışları dominant iş akışı hâline gelmek üzere. Aynı binalardaki gazeteciler bile dijital bir akışın parçası olarak üretime katılıyor. Peki nasıl?
Aslında her kurum farklı bir içerik yönetimi sistemi kullanıyor. Fakat, yeni nesil start-up’lar ve haber kurumları çoğu zaman WordPress’i tercih ediyor. WordPress’i bu kadar tercih edilen bir yazılım hâline getiren de çok sayıda eklentinin geliştirilmesi ve bunların çoğunlukla ücretsiz ya da “freemium” olarak kullanıcıya sunulması.
Aşağıda sıraladığım eklentiler ise, WordPress kullanan dijital haber odaları için fiziki bir ortamla ya da kurumsal geleneklere bağlı olarak kurulmasına alışılmış editoryal akışı dijital bir alanda kurma imkânı tanıyor.
User Role Editor: Sorumlulukları bölüşün
WordPress’te her bir kullanıcı için farklı yetkilendirmeler yapmak mümkün. Bunların en popülerleri şunlar: yönetici, editör, yazar, katılımcı ve takipçi/görüntüleyici. Peki ya kullanıcıların yetkileri üzerinde daha fazla kontrole ihtiyacınız varsa? Örneğin yüklenebilecek dosya biçiminden editoryal seçeneklere kadar kişinin yetkilerini sınırlamak istiyorsanız ne yapacaksınız? Yanıt çok basit. User Role Editor’ü indirerek bu rolleri özelleştirilebilirsiniz. Böylece gerçek bir haber odasındaki iş bölümüne benzer bir dağılım ve iş akışı yaratmanız mümkün olacaktır.
Edit-flow: Editör dostu bir eklenti
Edit Flow, WordPress’teki yayın ekibinizle iş birliği yapmanızı sağlar. Modüler yapısıyla, farklı ihtiyaçlara göre özelleştirilmiş bir iş akışı oluşturmanızı kolaylaştırır. Edit Flow’u kullananların yararlanabileceği kimi özellikler şöyle:
- Takvim: İçerik planınıza aylık bir bakış atmanızı sağlar.
- Özel Durumlar: İş akışınız için önemli aşamaları tanımlamanızı kolaylaştırır.
- Editoryal Yorumlar: Yazarlar ve editörler arasındaki diyalog kurulmasını sağlar.
- Editoryal Meta Veriler: Meta verilere ilişkin ayrıntıları takip etmenizi sağlar.
- Bildirimler: Düzenleme süreçleriyle ilgili bildirileri takip etmenizi sağlar.
- Kullanıcı Grupları: İçerik üreticilerinizi uzmanlık veya işlevlerine göre düzenli tutun.
Oasis Workflow: Edit Flow’un basit bir versiyonu
Oasis Workflow, esasen Edit Flow eklentisinin biraz daha basit bir versiyonu. Basit olmasının yanı sıra görsellik konusunda daha anlaşılabilir bir altyapı da sunuyor. Örneğin haber odanızdaki diğer muhabirlere düzeltmeler yollamanızı kolaylaştırırken, kimin hangi içerik üstünde ne tür değişiklikler yapabileceği konusunda hızla atama da yapabiliyorsunuz.
Editorial Calendar: Yayın programı
Hızlı akış içerisinde onlarca sıcak haberi tek gün içerisinde paylaşan ya da güncelliği zamana dayanabilecek günde bir iki içerik giren haber odaları var. İşte bu haber odaları için Editorial Calendar yararlı bir eklenti. Bir sonraki ayın içeriklerini planlamanızı ve böylece yayın programını önceden kontrol etmenizi sağlayan bu yöntem, haftanın önemli ve yayın yapıldığında popülerleşme imkânı olan günlerinde içeriksiz kalmamanızı sağlıyor. Bir nevi editör ajandası görevi görüyor.
Yoast SEO: Daha kaliteli bir içerik için
SEO ile ilgili sorunlarınızın birçoğuna yanıt olabilecek bir eklenti. Asıl amacı sitenizin arama sonuçlarında daha sık görüntülenmesini sağlamak. İkincil ve en az bu kadar önemli bir diğer amacı ise içeriğinizin kalitesini artırmak. Nasıl mı? Eğer bir iş akışını hâlihazırda kurduysanız, muhabir ya da içerik sağlayıcıların da kullanabileceği bu eklenti şu konularda size ve çalışanlarınıza yardım ediyor:
- Uzun cümlelerden kaçınmak.
- Uzun paragraflardan kaçınmak.
- Görselleri doğru şekilde adlandırmak.
- Odak kelimenin yoğun ya da gereğinden az kullanımını engellemek.
- Doğru başlıklar seçmenizi sağlamak.
- Doğru altbaşlıkları seçmenizi sağlamak.