Fransız yayıncı Le Monde çok sayıda abone çekerek başarılı sağlamış araştırmacı gazetecilik haberlerinden uyarladığı 3 podcast serisi duyurdu.
Bu serinin ilki “Sept ans de trahisons” (İhanetin yedi yılı) oldu. Fransa’daki Sosyalist Parti’nin problemlerini konu alan, iki Le Monde muhabiri tarafından hazırlanan araştırmacı gazetecilik raporu uyarlaması 3 Eylül’de duyuruldu. Program, 5-10 dakikalık bölümler hâlinde Spotify iş birliğiyle hazırlandı.
Serinin ikincisi kültür, moda ve gastronomi alanından anahtar isimlerle 15-30 dakikalık özgün söyleşilerden oluşan “Le goût de M” (M’nin tadı, gazetenin yaşam stili eki M Magazine’in bir parçası) oldu. Üçüncü podcast serisi yine Spotify ortaklığıyla her biri 20 dakika uzunluğundaki, aşk hikâyelerini konu alan, on bölüm sürecek “S’aimer comme on se quitte” (Birbirimizden ayrılırken birbirimizi sevmek) oldu.
Le Monde’un dijital editör yardımcısı Alexis Delcambre, gazetede yayımlanmış özgün bir haberi yeni bir formata uyarlamanın riskleri azalttığını söylüyor. Haberi gazetede okumuş olanların da ilgisini çekecek ek bilgileri yeni formata dahil ettiklerini belirtiyor. “İhanetin yedi yılı” podcast şovunda araştırma sürecinde kamera arkasında kaydedilen bazı sohbetlerin olduğunu söylüyor. Şov ilk üç bölümüyle beş günde 3o bin kez dinlendi.
Yayıncıya göre podcasti dinlemiş kullanıcıların %19’u orijinal yazı dizisinden en az bir makaleyi okumuş, diğerleri ise Le Monde’a abone olmuş. Delcambre tam rakamları paylaşamasa da bu haberlerin geçtiğimiz yıl en çok abone kazandıran makaleler olduklarını belirtti.
Delcambre, aboneliklerin dijital stratejilerinin bel kemiğini oluşturduğunu ve ilgi çeken ücretsiz içerikler yaratmanın bu stratejinin bir parçası olduğunu söylüyor. Podcastin yeni okurla bağ kurmanın bir yolu olduğuna inanıyor. Normalde Le Monde’a gelmeyebilecek okuru çekmenin uzun vadeli dijital abonelik stratejilerine katkı sağlayacağını, podcast ile yaptıklarının bunun güzel bir göstergesi olduğunu belirtiyor.
Le Monde’un, podcast dinlenmeleri rönesansını yaşamadan yaklaşık beş yıl önce son bulan ses girişimleri en çok okunan haberlerin ses derlemelerinden oluşuyordu. O günden beri Snapchat ve YouTube gibi videolar öncelik idi.
Podcast sektörüne giriş yapmadan önce Le Monde, ses teknisyenlerinden oluşan yeni bir ekip işe almak gibi büyük bir yatırımı gerektirmeyen ve işe yarayacağını garantileyen ideal bir üretim modeli oturtmalıydı. Spotify ortaklığıyla yapılan iki podcast dizisi Spotify tarafından fonlanacak ve Le Monde’da ve Spotify’da dünya çapında yayınlanacak. Delcambre’ye göre önemli olan reklamlar ve iş birlikleri yoluyla gazetede üretilen podcast serilerinden gelir elde edebilmek.
Facebook, Snapchat, Netflix ve diğer platformlarla ortaklıklar yapılırken podcast üreten yayıncılar seçeneklerini değerlendirerek dağıtımcıya/platforma verdikleri özel dağıtım yetkisini programın fonlanması üzerinden vermeli. Dağıtımı Spotify ve kendi platformu üzerinden yapması Le Monde’un podcastlerine erişim oranını limitleyecektir.
Kaynaklara göre Spotify şu anda total podcast dinleyicisinin %15’ine ulaşıyor; fakat bu oran yükselme trendinde ve rakip platformlara baskı uyguluyor. 2019’un Şubat ayından beri Spotify platformundaki podcast sayısını 185 binden 450 bine çıkardı. Spotify’a göre onlarca milyon insan platformlarında podcast dinliyor. 2019’da Gimlet ve Parcast’i de ekleyerek podcast bağlantılı ticaretleri satın almak için ayırdıkları 500 milyon dolar sayesinde 2020 ile birlikte yüzlerce orijinal ve yarı platforma özgü podcast yayınlamayı hedefliyor.
O sırada podcast dinlenmelerinin %75’ine sahip Apple’ın 750 binden fazla podcast başlığı var; Apple henüz platforma özgü, orijinal ses üretimi işine girişmedi.
Le Monde’un podcast projelerindeki başarısı başka hangi hikâyelerin podcaste çevrileceğine ve ne kadar kişi işe almak gerekeceğine yön verecek. “İhanetin yedi yılı” podcastinde haberi araştıran 2 gazeteci ile iki yapımcı olmak üzere 4 kişi çalıştı. Diğer şovlarda taraflar da dahil edildiğinde sayı artabiliyor.
Le Monde diğer platformlara yaptırım uygulayabilmek için öncelikle kendi platformları üzerinden yeterince seyirci çekebildiğinden emin olmalı.
“Bu bir deneme süresi. Le Monde’un podcaste hangi kitleyi çekebileceğini bilmiyoruz bu cevaplanmayı bekleyen bir soru,” diyor Delcambre.
Bu içerik daha önce Digiday‘de yayınlanmıştır.