The Guardian’ın yaptığı açıklamaya göre YouTube kanalı, süresi uzun araştırmacı gazetecilik, belgesel ve açıklayıcı videolarıyla 1 milyar dakikalık toplam izlenme oranına ulaştı, kanalın abone sayısı 1 milyonu buldu.
İnsanların izlemek isteyecekleri türden haber videoları üretmek yayıncılar için çetin ceviz bir hedef. Ama yeni ve daha genç izleyicilere ulaşmak için (The Guardian’ın YouTube izleyicilerinin yarısından fazlası 34 yaşın altında) bunu gözardı edemezler.
The Guardian’ın görsel gazetecilik baş editörü Christian Bennett, “YouTube’a editoryal bakış açısından ziyade kitleyle kendi koşulları altında buluşmak için farklı bir yer olarak bakıyoruz,” dedi. “Burası insanların video izlemek için geldikleri yer. O zaman The Guardian burada nasıl görünmeli?”
Bennett, “‘You don’t have to look black to be black’: The complex racial identity of a tiny Ohio town” (“‘Siyah olmak için siyah görünmeniz gerekmez’: Küçük bir Ohio kasabasının karmaşık ırksal kimliği”) videosunu tipik bir The Guardian videosuna örnek olarak gösterdi. Bir ay önce paylaşılan yedi dakikalık video YouTube’da 1 milyondan fazla kişi tarafından izlendi. Bennett, yorumların The Guardian’ın hassas ve kutuplaştırıcı bir konuya yaklaşımındaki özeni gösterdiğini belirtti.
“Önemli olan büyük rakamlara ulaşmak değil, gurur duyabileceğimiz bir gazetecilik yapmak ve sorumlu bir yaklaşım göstermek. İnsanları yakından ilgilendiren iyi bir araştırmacı gazetecilik örneğini daha önce ulaşamadığımız izleyiciye ulaştırmak,” dedi Bennett.
YouTube’un Facebook’tan daha istikrarlı bir reklam geliri kaynağı olmasının ardından yayıncılar da son birkaç yılda bu platform için yeni içerik stratejileri aradı. 2016 yılında haber yayıncılarını rahatlatmaya yardımcı olmak adına YouTube, yayıncıların YouTube’un video oynatıcısını kendi sitelerinde kullanıp reklam satışlarını kontrol etmelerine ve tüm geliri ellerinde tutmalarına izin veren YouTube Player for Publishers (Yayıncılar için Oynatıcı) programını üretti.
O zamandan beri The Guardian, aralarında Birleşik Krallık siyasetinin başkentteki siyasetçilerin ötesinde insanları nasıl etkilediğine dair seçmenlerin nabzını tutan ve 1,4 milyon izleyiciye ulaşan “Anywhere but Westminster” (Westminister dışında her yer) videosunun da dahil olduğu haber videoları üretti. Seks trafiği belgeseli “The Trap” (Tuzak) 6 milyon izleyiciye ulaşırken, “Is Brexit definetely going to happen?” (Brexit sahiden gerçekleşecek mi?) başlıklı açıklayıcı video 428 bin kişi tarafından izlendi. Bunların çoğu başka platformlarda da yayınlanacak ama YouTube daha uzun videolara hitap ediyor ve izleyicilerin olduğu yer de burası. Örneğin “The Trap” Facebook’ta 66 bin görüntülenme elde etti. Bennett, meselelerin erkekleri nasıl etkilediğine dair altı parçalık bir seri olan “Modern Masculity”nin (Modern Maskülenlik) YouTube için ürettikleri ilk seri olduğunu ve devamının da geleceğini söyledi.
Tubular Labs’in verilerine göre The Guardian, son bir yılda şiddetli bir içerik artışı olmamasına rağmen YouTube’da, izlenme oranları, abone artışı ve abone etkileşiminde bir sıçrama gerçekleştirdi. Bunun yerine daha az bir dakikalık video yaptı ki bunlar Eylül 2017 ve Eylül 2018 arasında en çok yüklenen türden içeriklerdi. Yirmi dakikadan daha uzun videoların sayısıysa neredeyse ikiye katlanıp 315’e yükseldi.
Tubular Labs’ın verilerine göre temmuz ayında The Guardian’ın amiral gemisi YouTube kanalının etkileşim oranları -videolara yapılan yorum ve beğeniler- platformun ortalamasının neredeyse üç katına çıktı. Bu durum The Guardian’ı YouTube’un haber kanalları arasında ayın en çok etkileşim alan kanalı hâline getirdi.
“YouTube hâlâ uzun süreli, yüksek prodüksiyonlu içeriklerin, yüksek izlenme zamanı ve 360 derece marka deneyimine ulaşılabildiği bir ortam,” dedi Sinden Media Consulting’in kurucusu Ben Sinden.
Bennett, YouTube’un bir yararının da videolar için daha uzun raf ömrü sağlaması olduğunu söylüyor ki bu, haber yayıncılarının pek bulabildiği bir imkân değil. Haber sitelerinde izleyicilerin yüzde 80’i ilk 24 saatte içeriği görüntülerken YouTube’da ilk 24 saatte izleyen izleyici oranı yüzde 50.
The Guardian’ın YouTube ile kendi siteleri için video üretmeye odaklanan sekiz kişilik video ekibi var. İkisi doğrudan platform için içerik yaratıp yönetmesi için Google’ın Digital News Initiative’i (Dijital Haber İnisiyatifi) tarafından fonlanıyor. The Guardian’ın multimedya takımında video ve ses projeleri üzerine çalışan 40’tan fazla kişi var. YouTube Temmuz 2018’de haber endüstrisine yardım etmek, platforma daha güvenilir ve itibarlı haber içeriği getirmek için 25 milyon dolar harcadığını açıkladı. Bu para, destek sağlamanın yanı sıra yayıncıların kendi ekiplerini kurmaya da yardımcı olarak, anasayfaya son dakika manşeti getirmek gibi YouTube’un haber içeriklerini geliştirecek.
Tam rakamı paylaşmasalar da The Guardian’a göre YouTube gelirlerini artırmaya da yardımcı oldu. Daha öncesinde yayıncı, izleyicilerin videoları The Guardian’ın gelir elde edebileceği şekilde kendi sitesinde izlemesini sağlamaya odaklanmıştı. Fakat video oynatıcıyı kendi sitesinde kullanmak The Guardian için YouTube videolarının reklam satışlarını kontrol edebilmek, izleyici videoyu YouTube’da da kendi sitesinde de görüntülese, platformla bölüşmeksizin tüm geliri elinde tutmak anlamına geliyor.
Dezavantajı: Yayıncının kendi başına satış yapamadığı durumda, ki bu daha düşük oranda olabilir, oynatıcının video reklam dolgularıyla Google’a bağlı olduğu düşünüldüğünde, sitedeki oynatıcının bakımını yapmak zorunda olmadan reklam geliri elde etmenin bedeli, platform bazlı kontrollerle dengelenme zorunluluğu oluyor. Buna ek olarak platform dışı içerik katalogları hazırlamak insanların doğrudan yayıncı sitelerine gelme nedenlerini azaltabilir.
Reuters Institute Digital News Report editörü Nic Newman, “Birkaç yıl önce Player for Publisher ilk ortaya atıldığında yayıncılar avantajları ve dezavantajları konusunda biraz temkinliydi. Bu bir çeşit kumardı. Ciddi ikilemler vardı, birçoğu YouTube’un ticaretine yardım etmek istemedi,” diyor.
Newman, “Hasıla ve maliyet dengesi dikkate alınıyor ama haber yayıncılarının rekabette kalabilmeleri için öne çıkan ve popüler videolara ihtiyacı var,” diye ekledi.
Daha önce Digiday‘de yayınlanan bu içeriği Elif Akgül çevirdi.