Gazeteciler için çölde bir vaha: Medium

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından geçen hafta açıklanan 2018 iş gücü istatistiklerine göre işsizlik oranı en yüksek olan mesleklerde ikinci sırada gazetecilik var. Gazeteci işsizliği bir yılda yüzde 4,7 oranında artarak yüzde 23,8 oldu.

Hâl böyleyken serbest çalışan gazetecilerin işlerini yayınlayabileceği profesyonel bir ağ Medium’dan bahsedeceğim.

Medium nedir?

Twitter’ın kurucularından olan Evan Williams ve Biz Stone, anlatacak çok şeyi olan bazı Twitter kullanıcılarının 140 karakter zorunluluğu isyanına kulak vererek blog odaklı bir mecra olan Medium’u kurdular. Blog yazmak isteyen herkesin içerik üretebileceği mikro blog platformu olan Medium’u, 2012 yılında kullanıcılarına duyurdular.
Medium’da paylaşılan yazıların başında ortalama okuma süresi belirtiliyor. Ayrıca bir başka özellik olarak, kullanıcılar yazdıkları blogları paylaşmadan önce bir arkadaşına okutabiliyor. Medium içeriklerinde temel anlamda bir düzelti süreci yaşanıyor diyebiliriz. Bu arada yazı paylaşıma açıldıktan sonra içeriği okuyan kullanıcılar yazıdaki herhangi bir bölüme yorum bırakabilmekteler. Kısacası Medium’da nitelikli içerik üretimine teşvik için tüm detaylar düşünülmüş.
Medium’un kullanımı gibi işleyişi de kolay, Twitter’dan çok farklı değil. Takipleşme özelliğinin yanında Medium’da kullanıcılar, beğendikleri yazıları “LoveIt” butonuna basarak beğenebiliyor. Yine bir tıkla kullanıcılar bir yazıyı kendi profillerinde paylaşabiliyorlar.
Tüm bunlar Medium’un kısa sürede Seri A, Seri B ve Seri C yatırımları alarak büyümesini sağlayan etmenler. Diğer bir ifadeyle Medium, farklı ve nitelikli içerik stratejisiyle hem kendine has kullanıcı kitlesini oluşturup hem de yatırımcıların ilgisini çekmeyi başardı.

Tarihsel olarak baktığımızda:

2012: Blog odaklı bir platform olan Medium, Twitter’ın kurucularından olan Evan Williams ve Biz Stone tarafından 2012’de kullanıma açıldı. Medium’a başlarda tüm kullanıcıların içerik yüklemesine izin verilmiyordu ve Medium’a kayıt olmak Twitter hesabı ile mümkündü. Medium kurulduktan kısa süre sonra tüm kullanıcılara açılmış olsa da başlarda test hesapları bulunuyordu ve 4 farklı blog kategorisinin test edilebileceği hesaplar şunlardı: “Been There. Loved That.”, “Look What I Made”, “The Writer’s Room”, “The Obvious Collection”.

2013: Medium, nitelikli içerik mottosunun hakkını vermek adına bir yeniliğe gitti. Evan Williams tarafından kaleme alınan “Don’t write alone” (Tek başınıza yazmayın) başlıklı makalede kullanıcıların, yazdıkları içerikleri bir başkasına okutarak onay alması sürecinin başladığını duyurdu.

2014: Medium, LinkedIn, Facebook gibi önemli yatırımlara imza atmış olan Greylock Ventures ve Google Ventures’dan yatırım aldı. Melek yatırımcılarla birlikte girişim sermayelerinin bulunduğu 11 kişi ve kurumun 25 milyon dolar yatırım yaptığı Medium, A tur yatırımıyla hızlı bir büyüme kaydettiğini kanıtladı. Aynı yılın ortalarına doğru (Mart 2014) artık aylık 13 milyon tekil ziyaretçiye ulaşan Medium, iOS uygulamasının yayında olduğunu duyurarak, kitlesini artırma yönünde yeni bir adım daha attı.

2015: Medium 2015’te 57 milyon dolar tutarında Seri B yatırımı alarak büyümesini sürdürdü. Andreessen Horowitz, Google Ventures ve Greylock Partners’ın önderliğinde gerçekleşen yatırım turunda şirkete Seri A’da yatırım yapan bazı yatırım şirketleri ve melek yatırımcılar da yer aldı.

2016: Medium Seri C yatırım turunda 50 milyon dolar yatırım aldı. Seri C olarak gerçekleşen yatırım turunun sonunda Ben Horowitz ve JLabs’in CEO’su Judy Estrin Medium’un yönetim kuruluna girerken, risk sermayesi şirketi Greylock Partners’tan David Sze ise yönetim kurulundaki görevinden ayrıldı.

2017: Medium’a abonelik modeli geldi ve aylık 5 dolar karşılığında Medium’a abone olunabileceği duyuruldu. Abonelerin Medium’un misyonunu desteklemenin yanı sıra özel hikâyeler, yeni özellikler ve çevrim dışı okuma gibi 3 yönden avantajlı olacağı belirtildi. Medium aynı yıl Türkiye’deki yerel faaliyetlerini sonlandırdığını ve tüm faaliyetin San Francisco’daki merkez ofiste toplanmasına karar verildiğinin duyurusunu yaparak Türkiye’deki sadık kitlesini şaşırtan bir karara imza attı.

Nasıl üye olunur?

Medium’a web sitesi üzerinden ya da mobil uygulaması üzerinden girdikten sonra ilk olarak bilgilendirici sayfası açılıyor. Sonrasında yeni bir blog oluşturmak için, “Get started” bağlantısına tıklamanız gerekiyor.

Karşınıza çıkan ekranda Medium’da oturum açmak için iki seçenek sunuluyor: Facebook ve Google.

Herhangi bir seçeneğe tıkladığımızda, hesabınızı yetkilendirmesi için sizden izin isteyecektir. Seçtiğiniz seçenekteki mecrada daha önce oturum açmamışsanız, burada kullanıcı adı ve şifrenizi girerek yetki verebilirsiniz. “Beni hatırla” seçeneğini aktif ederek yetkilendirirseniz, tekrar tekrar yetki istenmesini önlemiş olursunuz.

Medium’a giriş yaptıktan sonra, ilgi alanı seçenekleri karşınıza çıkacaktırç Burada seçim yaptıkran sonra, “Continue to last step”i tıkladığınızda ilgi alanlarınızla ilgili takip edebileceğiniz hesapları görebilirsiniz.

Son olarak, takip ettiğiniz hesapların paylaşımlarından oluşan ana sayfaya yönlendiriliyorsunuz. Bu aşamada, bloğunuz açılmış olup https://medium.com/@kullanıcıadınız adresini alarak, yayınlara başlayabilirsiniz.

WordPress mi Medium mu?

Kullanıcıların en çok tercih ettiği bir diğer platform olan WordPress ve Medium arasında teknik farklılıklar öne çıkıyor.

Aslında WordPress sunduğu birçok özellik gereği çoğumuz açısından vazgeçilmez konumunda: eklentileri, özelleştirme konusunda verdiği rahatlık, temalar, vs. Ama WordPress’in kötü sayılabilecek özellikleri de var. Örneğin, yüksek ziyaretçi potansiyeliniz varsa ve hosting’iniz pek kuvvetli değilse WordPress’in size yeterince yardımcı olduğu söylenemez.

Sağlam bir yazılımcı ya da servis sağlayıcının dilinden anlayan bir uzmanla çalışmıyorsanız WordPress sitenizin yaşadığı problemleri çözmek çok güç olabilir. Medium’da ise kısıtlarına ve özellikle henüz çoklu yazar özelliği konusunda başta editoryal akış olmak üzere birçok eksik olmasına rağmen bu teknik problemleri es geçmek gayet kolay.

Medium’da yazarak para kazanmak mümkün mü?

Bu sorunun yanıtı hem evet hem hayır. 19 Mart 2019 tarihinde, Medium’un geçen yıl iptal ettiği yayınları destekleme projesini tekrar başlattığını duyurması üzerine, Laura Hazar Owen 2012’de kurulduğu günden bu yana Medium’un bir platform ile yayıncı olmak arasında kaç kez gidip geldiğini ve kaç kez projeler iptal ettiğini derlemiş.

Medium Partnership sistemi Medium yazarlarının sadece üyelere özel sunduğu içeriklerden para kazanmasını sağlayan bir yapı. Yazınızı yazıp sadece üyelere özel olarak yayınladığınızda abonelerden alınan etkileşime göre gelir elde edebiliyorsunuz.
Ayrıca Medium, Partnership programına üye olmanız için Medium’a abone olmanızı şart koşmuyor. Yani Medium’a herhangi bir ücret ödemeden gelir elde etmeniz mümkün. Abone olmayan Medium okurları da ayda 3 adet üyelere özel yazıyı görüntüleyebiliyor. Yani yazınız abonelere özel olsa da bu sayede üye olmayan kullanıcılar tarafından da erişilebiliyor.

Medium Partnership’e Türkiye’den katılmak mümkün mü?

Aslına bakarsanız Medium bu konuda herhangi bir ülke sınırlaması getirmiyor. Fakat teknik olarak para kazanmanız şu anda mümkün değil. Çünkü Medium’un anlaştığı Stripe ödeme sistemi henüz Türkiye’de işlem yapmıyor. Dolayısıyla kaydınızı tamamlayıp ödeme almanız şu an için mümkün değil.

Eğer ABD’de bir şirketiniz veya hesabınız varsa elbette kaydınızı tamamlayabilirsiniz. Aksi takdirde Stripe’ın Türkiye’de işlem yapmaya izin vermesini veya Medium’un yeni ödeme ortaklarıyla anlaşmasını beklemekten başka çare yok.

Detaylar ve gelişmeler için medium.com/creators‘ı takip edebilirsiniz, Stripe’a ilişkin bilgileri ve nerelerde hizmet verdiğini de bu adresten kontrol edebilirsiniz.

Kaynakça:

Yazar hakkında

Oğuz Bakır

Serbest gazeteci. Daha önce Cumhuriyet, Milliyet, Yurt Gazetesi, OdaTV, ABC Gazetesi, Ensonhaber, Sadece Haber, T24 gibi mecralarda görev yaptı.